Hlavní obsah

LTE se už testuje na frekvencích z aukce. Rychlost připojení je v praxi až 30 Mbit/s

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mobilní operátor Vodafone zahájil dvouměsíční testovací provoz rychlé mobilní sítě LTE na frekvencích v pásmu 800 MHz, které získal v nedávné aukci. Dosud firma pro LTE využívala dříve přidělené frekvence 900 a 1800 MHz. Uvedli to zástupci společnosti.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Testování firma zahájila na prvních sedmi vysílačích ve Velké Bíteši a okolí. Služby si mohou vyzkoušet všichni uživatelé, kteří používají jakékoliv datové tarify Vodafone a vlastní LTE SIM kartu a zařízení, které technologii podporuje. Teoretická rychlost datových přenosů v této síti je až 75 Mbit/s, dosažený průměr se pohybuje kolem 20 až 30 Mbit/s.

Vodafone nabízí LTE spolu s technologií 3G pod značkou Turbo internet. Ten v současnosti pokrývá 82 procent populace, což představuje 56 procent území České republiky. Do konce roku plánuje pokrýt 93 procent populace.

Konkurenční operátoři T-Mobile a O2 nedávno oznámili, že vybudují LTE síť společně. LTE technologii dodává T-Mobilu a Vodafonu čínská Huawei. U O2 získala Huawei jen kontrakt pro Prahu a Brno a zbytek překvapivě postaví Nokia. Za frekvence firmy dohromady v aukci zaplatily 8,5 miliardy Kč.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám