Hlavní obsah

Akcionáři Nokie schválili prodej divize mobilů Microsoftu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Akcionáři finské společnosti Nokia v úterý schválili prodej divize mobilních telefonů americkému výrobci softwaru Microsoft. Ten za divizi zaplatí 5,44 miliardy eur (téměř 150 miliard Kč). Informovala o tom agentura Reuters.

Foto: Reuters

Akcionáři Nokie na úterním zasedání rozhodovali o prodeji divize mobilních telefonů.

Článek

Nokia se na prodeji divize s Microsoftem dohodla v září. Dokončení transakce, jejíž součástí je i licence na používání některých patentů Nokie, se očekává v prvním čtvrtletí příštího roku.

Microsoft je už dva roky softwarovým partnerem Nokie – někdejší jedničky globálního trhu mobilních telefonů. Tomu Nokia dominovala 14 let, na začátku loňského roku ji ale z pomyslného trůnu sesadila konkurenční společnost Samsung a podíl firmy začal klesat měsíc od měsíce více.

Koupě Nokie je jednou z největších akvizicí Microsoftu v celé jeho historii. Prvenství patří Skypu, za který americký softwarový gigant v roce 2011 zaplatil 8,5 miliardy dolarů. Podle analytiků ale byla cena příliš vysoká, protože společnost Skype v té době bojovala s tím, aby byla vůbec zisková. [celá zpráva]

Druhá šance pro Microsoft

Microsoft díky akvizici dostane na mobilním trhu druhou šanci. V roce 2010 se totiž snažil uspět se svými vlastními smartphony, které měly konkurovat populárnímu iPhonu od Applu. Protože se ale neprodávaly podle očekávání, byly po 48 dnech z nabídky staženy.

Foto: Microsoft

Microsoft Kin One a Kin Two

A to i přesto, že Microsoft za jejich vývoj podle své výroční zprávy zaplatil 240 miliónů dolarů, tedy 4,5 miliardy korun. [celá zpráva]

„Je to absolutní selhání,“ hodnotil prodej telefonů Kin One a Kin Two analytik Charles S. Golvin z agentury Forrester Research, který neskrýval překvapení nad tím, jak rychle firma celý projekt ukončila.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám