Hlavní obsah

T-Mobile i Telefónica se zřejmě přihlásí do aukce kmitočtů LTE

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mobilní operátor T-Mobile se přihlásí do aukce kmitočtů pro rychlé mobilní sítě LTE, přihlášku chystá i Telefónica. Vodafone a PPF rozhodnutí zveřejní v pondělí, kdy je poslední den pro podání přihlášek na ČTÚ.

Foto: Reuters

Ilustrační foto

Článek

T-Mobile se podle výkonného ředitele technologického úseku Vladimíra Kleina chystá podat přihlášku a okamžitě po získání kmitočtů chce začít se zaváděním technologií.

"Dnes (ve čtvrtek, pozn. red.) bychom měli složit finanční záruku pro účast v aukci a v současnosti dokončujeme přihlášku, kterou bychom měli podat v řádném termínu. Stále ovšem trvají naše výhrady k některým podmínkám aukce, zejména potom k vyhrazení pásma pro nový subjekt a podmínka národního roamingu," řekl mluvčí Telefóniky Hany Farghali.

Požadovaná záruka, která je podmínkou pro účast v aukci, se pohybuje od 100 do 500 miliónů korun podle toho, v kolika aukčních kolech bude chtít společnost přihazovat. Po ukončení aukce se záruka odečte z vydražené ceny kmitočtů.

Vyvolávací cena téměř devět miliard

Samotná aukce začne do poloviny listopadu. Předchozí aukce skončila letos v březnu kvůli špatně nastaveným podmínkám. Úřad v aukci nabídne kmitočty v pásmech 800 MHz, 1800 MHz a 2600 MHz. Celková vyvolávací cena je zhruba 8,72 miliardy Kč. Pro nového operátora vyčlenil část pásma 1800 MHz a nově i 800 MHz. Nabyvatelé kmitočtů je nebudou moci sedm let převádět na jiné subjekty. Proti vyčlenění části pásma 800 MHz protestovali současní tři operátoři T-Mobile, O2 a Vodafone.

LTE umožňuje několikanásobně rychlejší připojení k internetu proti stávajícím sítím 3G. První lokální LTE sítě již operátoři zprovoznili například v části Prahy, Mladé Boleslavi a Karlových Varech. Maximální rychlost se pohybuje k 100 Mbit/s, což je asi trojnásobek toho, co umožňuje technologie 3G.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám