Hlavní obsah

Apple chystá dva velké iPhony

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chytrý telefon iPhone by během příštího roku mohl dostat větší displej a na trhu by se měla objevit i jeho levnější verze v několika barevných variantách. Uvedly to nejmenované zdroje agentury Reuters.

Foto: Apple

iPhone 5

Článek

Firma by prý mohla příští rok představit nejméně dva větší iPhony, jeden s úhlopříčkou displeje 4,7 palce (asi 11,9 centimetru) a druhý s displejem 5,7 palce (asi 14,4 centimetru). Nabídka Applu by se tak přiblížila zařízením, které se často označují jako phablety.

Firma ale podle zdrojů o plánech dál jedná a není zatím jasné, jestli svůj vlajkový výrobek uvede do prodeje s přesně těmito rozměry. Apple se ke spekulacím tradičně odmítl vyjádřit.

Foto: Reuters

Generální ředitel společnosti Apple Steve Jobs s iPhonem 4

Až na poslední iPhone 5, který disponuje čtyřpalcovým dotykovým monitorem, měly všechny předchozí generace jablečného telefonu displej s úhlopříčkou 3,5 palce. Změnu rozměrů totiž zesnulý zakladatel firmy Steve Jobs vždy odmítal.

V tomto roce by Apple podle zdrojů mohl představit dva nové modely označované jako 5S s novou dotykovou technologií a levnější verzi s plastovou schránkou v až šesti barevných variantách. Tato řada by se tak lišila od dražších modelů s obaly pouze v černé nebo bílé. Apple prý uvažoval o ceně 99 dolarů (2000 Kč), výsledná cena ale jasná není. Vyloučeno prý není ani to, že tato řada se objeví až příští rok.

Co jsou to phablety?

Většina chytrých telefonů má displej s úhlopříčkou od tří do 5,5 palce. Ty nejmenší počítačové tablety jsou zase vybaveny sedmipalcovými dotykovými monitory. Prostor mezi oběma kategoriemi vyplňují takzvané phablety. Toto označení vzniklo spojením slov phone (telefon) a tablet.

Displeje phabletů mají velikost od šesti do sedmi palců, což je podle výrobců naprostý ideál. Jsou totiž dostatečně velké pro pohodlné prohlížení webových stránek i k práci s e-maily a fotografiemi. Zároveň jsou ale kompaktnější než tradiční tablety, a tak se bez problémů vejdou do kapsy u kalhot. Není tedy problém brát je kamkoliv s sebou.

Apple na začátku týdne představil řadu novinek. Vedle nových počítačů Mac Pro a MacBook Air také nový operační systém iOS 7. Právě tím bude vybaven nový iPhone. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám