Hlavní obsah

Prahu a Brno pokryje rychlý mobilní internet nejpozději příští rok v únoru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Telefónica chce do února příštího roku pokrýt Prahu a Brno mobilním internetem třetí generace o rychlosti až 42 Mbit/s. Ten by umožňoval reálnou rychlost stahování okolo 24 Mbit/s a zvýšení stávajícího průměru kolem tří Mbit/s. Uvedl to Jan Hruška z Telefóniky.

Foto: Reuters

Ilustrační foto

Článek

Firma v květnu zavedla na zhruba tisícovku vysílačů technologii HSPA+, která rychlost až 42 Mbit/s umožňuje. V minulosti s touto technologií vůbec nepočítala, ale využila výhodnou nabídku od dodavatele. Stejnou technologii již delší dobu nabízí i konkurenti T-Mobile a Vodafone.

V Praze a na podzim v Brně se ale bude O2 letos přednostně soustředit na rozšiřování pokrytí sítí 4. generace LTE, která nabízí stahování o rychlosti až 75 Mbit/s.

LTE chce Telefónica začít nabízet bez ohledu na výsledek aukce kmitočtů, kterou chystá znovu vyhlásit Český telekomunikační úřad. Použije již přidělení frekvence v pásmu 1800 MHz. Do konce letošního roku chce prostřednictvím sítě LTE vedle datových přenosů nabídnout i volání.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám