Hlavní obsah

Zájem o nové telefony BlackBerry trhá rekordy

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kanadská společnost BlackBerry, dříve známá jako Research In Motion, obdržela rekordní objednávku od jednoho ze svých zákazníků na jeden milión nových chytrých telefonů s operačním systémem BlackBerry 10. Objednávka je pro společnost, která se snaží znovu získat své ztracené pozice na trhu s chytrými telefony a vrátit se k zisku, velkou vzpruhou a akcie na ni reagovaly silným růstem.

Foto: BlackBerry

BlackBerry Q10

Článek

Firma představila nové telefony BlackBerry Z10 a Q10 koncem ledna a vkládá do nich velkou naději. Slibuje si tím comeback na trh chytrých telefonů, kterému kdysi dominovala. RIM byla průkopníkem chytrých telefonů a její přístroje byly oblíbené zvláště mezi manažery. V posledních dvou letech však výrazně zaostává za konkurenčními přístroji od Applu, Samsungu a přístroji s operačním systémem Android.

BlackBerry uvedla, že objednávka je největší, jakou kdy ve své historii obdržela od jednoho zákazníka a dodávky začnou okamžitě. Nic dalšího však neuvedla, ani jméno partnera, z jaké země je, či zda jsou objednávky na oba modely nebo pouze na jeden. Přístroj Z10 s dotykovou obrazovkou se nyní prodává ve zhruba 20 zemích po celém světě a od tohoto měsíce se má začít prodávat v USA. Model Q10 s klávesnicí se má začít prodávat v dubnu.

Foto: BlackBerry

BlackBerry Z10

Přestože zpráva neobsahuje žádné podrobnosti, analytici ji považují za velmi pozitivní. Navíc přichází krátce poté, co dva největší mobilní operátoři v USA, Verizon Communications a AT, oznámili, že chtějí tento měsíc začít prodávat přístroje Z10.

Akcie firmy ve středu na burze Nasdaq stouply o 8,2 procenta na 15,65 dolaru (310 Kč). Během elektronického obchodování pokračovaly v růstu a překročily cenu 16 dolarů. Od podzimu se cena akcií v očekávání nových přístrojů více než zdvojnásobila, napsaly agentury AP a Reuters.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám