Hlavní obsah

Mobilní Windows na iPhone nestačily, připustil zakladatel Microsoftu Bill Gates

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zakladatel společnosti Microsoft Bill Gates v rozhovoru pro televizi CBS uvedl, že v otázce chytrých mobilních telefonů udělal americký softwarový gigant chybu a nestačil na konkurenční iPhone ani smartphony s Androidem. Zároveň ale podotkl, že nyní je Windows Phone na správné cestě. Upozornil na to server WP Central.

Foto: Reuters

Bill Gates

Článek

„Mobilní telefony jsme si nemohli nechat ujít, ale strategie, jakou jsme zvolili, nám nedovolila dostat se na vedoucí pozici. To je jednoznačná chyba,“ prohlásil Gates. Podle něj byl starší systém Windows Mobile těžkopádný, což byl hlavní důvod, proč nestačil na konkurenční platformu iOS od Applu.

Foto: Microsoft.com

Jiná je však situace s aktuálně nabízenými smartphony se systémem Windows Phone. Pro něj je typický jednoduchý design a rychlý chod i na méně výkonných přístrojích. Microsoft s touto platformou ale stále díru do světa neudělal. „Je to ještě dlouhá cesta,“ konstatoval šéf firmy Steve Ballmer.

Foto: Apple

Spoluzakladatel Applu Steve Wozniak

Pochvalu novému mobilnímu operačnímu systému od Microsoftu minulý rok složil také spoluzakladatel Applu Steve Wozniak: „Jsem šokován každou obrazovkou – ty samé aplikace jsou pro Windows Phone daleko krásnější než pro Android a iPhone. Takže si myslím, že Microsoft nebo Nokia se spojily s hlavními tvůrci aplikací a společně vytvořili speciálně krásné aplikace.“

Radikální změna mobilních Windows 

První generace mobilních operačních systémů od Microsoftu byly známé pod označením Windows Mobile. Nabízely propracovaný kalendář, detailní adresář, který bylo možné jednoduše synchronizovat s kontakty v Outlooku v počítači, či pohodlnou práci s e-maily na cestách.

Foto: Microsoft

Windows Mobile

Jak je z výčtu funkcí patrné, starší verze mobilních systémů od Microsoftu byly určeny spíše pro manažery. To se ale softwarový gigant rozhodl v roce 2010 změnit a představil Windows Phone. Jejich hlavním úkolem je nabídnout přednosti chytrých telefonů jednoduchou formou co nejširší skupině uživatelů.

Změna je u systému vidět hned na úvodní obrazovce. Na ní se nacházejí takzvané živé panely, které zobrazují vždy aktuální informace ze zdrojů, které si uživatel nastaví. Příkladem živých panelů je obrazovka s oblíbenými přáteli. Na ní se u každého kontaktu kromě uloženého telefonního čísla a e-mailu zobrazují aktualizace statusů z nejrůznějších sociálních sítí či nově zveřejněné fotografie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám