Hlavní obsah

ČTÚ pozval do aukce rychlých mobilních sítí LTE všechny přihlášené společnosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Český telekomunikační úřad (ČTÚ) zapsal do aukce kmitočtů pro rychlé mobilní sítě LTE všechny čtyři firmy, které podaly přihlášku. T-Mobile, Telefónica, Vodafone a PPF Mobile Services splnily všechny podmínky pro účast v soutěži. Úřad to uvedl v tiskové zprávě.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Účastníci aukce absolvují školení a dvě zkušební aukce již během října a počátkem listopadu. Samotná aukce kmitočtových úseků a přiřazení konkrétních kmitočtových bloků proběhne ještě do konce tohoto roku. Rozhodnutí o udělení přídělů získaných rádiových kmitočtů ČTÚ vydá začátkem příštího roku po uhrazení ceny.

Účastníci aukce budou usilovat o kmitočty pro výstavbu mobilních sítí nové generace pod označením LTE (Long Term Evolution), které nabídnou několikanásobně vyšší rychlost proti technologii 3G. Sítě LTE umožňují připojení k internetu o rychlosti kolem 150 Mbit/s, což je zhruba pětkrát více než nynější technologie 3G.

Vyvolávací cena frekvencí v pásmu 800 MHz uvolněných po přechodu na digitální televizní vysílání a v pásmech 1800 a 2600 MHz je dohromady 7,4 miliardy korun. Dražit se bude celkem 40 samostatných bloků. Největší zájem se očekává v pásmu 800 MHz, které je vhodné pro pokrytí většího území.

Hlavním cílem aukce je rozšíření služeb rychlého mobilního internetu. ČTÚ odhaduje, že očekávané jednorázové mimořádné příjmy státního rozpočtu z aukce se budou pohybovat v řádu jednotek miliard korun. Další peníze státu přinesou následné roční poplatky za využívání rádiových kmitočtů po uvedení nových sítí do provozu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám