Hlavní obsah

Samsung sází na Windows, první mobil s osmičkami začne prodávat před Vánocemi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Jihokorejský koncern Samsung Electronics ohlásil vůbec první chytrý mobilní telefon s novým operačním systémem Windows Phone 8. Středečním nečekaným oznámením na veletrhu IFA v Berlíně tak o týden předstihl finskou Nokii, která má svoje přístroje s novým systémem od Microsoftu představit až příští týden v New Yorku.

Foto: Samsung

Samsung ATIV S

Článek

Nový telefon se bude jmenovat ATIV S. "Je to jen první z dlouhé řady nového hardwaru, který přichází s Windows Phone 8, je to ale skutečně působivá úvodní salva," sdělil k novému telefonu zástupce Microsoftu Ben Rudolph na firemním blogu.

Foto: Samsung

Samsung ATIV S

Mluvčí Samsungu řekl, že firma dá první telefony na trh ve 4. čtvrtletí. Ve stejnou dobu se začne prodávat také první fotoaparát tohoto výrobce s operačním systémem Android, který byl také ve středu odhalen. Novinka se jmenuje Galaxy Camera.

Foto: Samsung

Samsung Galaxy Camera

Mobilní osmičky by se od staršího systému měly lišit především v technických dovednostech – například v podpoře vícejádrových procesorů. Vzhled by měl být velice podobný stávající verzi 7.5.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Windows Phone 7.5Video: Reuters

Kromě Nokie a Samsungu chystají chytré telefony s WP8 také společnosti Huawei a HTC. „Od představení platformy Windows Phone v roce 2010 si HTC uvědomuje potenciál celého ekosystému, který Microsoft vyvinul. Jsem proto rád, že mohu potvrdit pokračování spolupráce a přislíbit uvedení nových modelů postavených na nové generaci této platformy do konce letošního roku," oznámil již dříve Peter Chou, výkonný ředitel společnosti HTC.

Nové tablety s osmičkami

Na výstavě v centru Berlína předvedl Samsung nové tablety se softwarem Windows 8 a rovněž ukázal druhou generaci populárního tabletu Galaxy Note, kombinace mobilního telefonu a tabletu. Původního Galaxy Note firma prodala deset miliónů kusů a nyní čeká, že druhá verze bude ještě úspěšnější.

Foto: Samsung

Samsung Galaxy Note II

Samsung přišel s novými přístroji několik dní poté, co prohrál v klíčovém soudním sporu o patenty se svým hlavním rivalem Apple. Rozhodnutí soudu, který dal téměř ve všem za pravdu Applu, vedlo ke spekulacím, že Samsung a další výrobci mobilů založených na platformě Android od Googlu se budou přesunovat k Microsoftu, na nějž Apple zatím žádné patentové žaloby nepodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám