Hlavní obsah

Telefónica zamítla dva virtuální operátory, ČTÚ to chce prošetřit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Telefónica neumožní dvěma virtuálním mobilním operátorům využívat svou síť. Spolupráce se společnostmi GTS a Quadruple by pro firmu nebyla dostatečně výhodná. Český telekomunikační úřad (ČTÚ) považuje jednání za nekorektní a hodlá nechat antimonopolní úřad prošetřit, zda Telefónica neporušila pravidla hospodářské soutěže.

Článek

"Společnost Telefónica posoudila v obou případech obchodní potenciál případné spolupráce a došla k závěru, že by nebyla oboustranně výhodná. O důvodech, které k takovému závěru vedly, byl úřad v obou případech informován. Konstatujeme, že pokud jsou tyto důvody dostatečné k posouzení obchodního případu pro vedení společnosti, měly by být dostatečně podložené i pro ČTÚ," uvedl mluvčí Telefóniky Hany Farghali. Případná další probíhající jednání odmítl komentovat.

V Česku na rozdíl od většiny ostatních evropských zemí dosud žádný virtuální operátor nefunguje. Důvodem je nedohoda se současnými mobilními operátory, od kterých by si mohli pronajímat sítě. Napravit by to mohlo zavedení regulace na trhu původu mobilního volání, kterou chystá ČTÚ, pokud mu z analýz vyjde, že trh není plně konkurenční.

V současnosti má úřad omezené možnosti, jak do jednání mezi operátory vstupovat, a nemůže jim ani nařizovat, aby se dohodli.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám