Hlavní obsah

Mobilní volání může zlevnit, operátoři budou mít poloviční poplatky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Volání do mobilních sítí v Česku by mohlo zlevnit. Český telekomunikační úřad (ČTÚ) chce snížit operátorský poplatek za volání do mobilních sítí na polovičních 55 haléřů za minutu, což by se pozitivně mělo promítnout do účtů koncových zákazníků. S T-Mobilem, Telefónikou a Vodafonem již zahájil správní řízení.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Nová cena za terminaci se sníží až na úroveň 0,55 Kč/min ze stávající maximální ceny 1,08 Kč/min. Stanovená cena za terminaci bude uplatněna jako dosud ve stejné výši na celém území ČR,“ uvedli zástupci ČTÚ na svých internetových stránkách.

Regulace se týká poplatků, které si operátoři platí za přenos hovorů mezi sítěmi. Snižovat maximální výši poplatků chce ČTÚ stejně jako v předchozích třech letech postupně. Zda operátoři koncové ceny přizpůsobí, ale není jisté. Například loni se průměrná cena minuty hovoru snížila jen o desetinu a o rok dříve o šest procent, poplatky přitom klesly o třetinu.

Drahé volání v Česku

ČTÚ v poslední době čelí kritice, že kvůli jeho nečinnosti je v Česku drahé volání. Kritici používají srovnání OECD, kde v některých případech ČR končí mezi zeměmi s nejvyššími cenami. Podle jiného srovnání EU jsou ceny v tuzemsku na evropském průměru.

Od příštího roku chce úřad stanovovat poplatky podle metody tzv. přírůstkových nákladů LRIC, kterou doporučuje EU, namísto metody historických nákladů. Nová metodika by měla přinést další snížení cen a navíc například umožní regulovat ceny jen v oblastech, kde nefunguje konkurence.

Ve hře je nový operátor 

Ke snižování cen za telekomunikační služby by mohl přispět i příchod nového mobilního operátora. Kvůli tomu chystá ČTÚ aukci frekvencí, její přesné podmínky zveřejní v pondělí odpoledne.

K větší transparentnosti tarifů mobilních operátorů mají přispět akreditované cenové kalkulačky, které uživatelům doporučí nejvhodnější cenový program. První akreditaci ČTÚ udělil tento týden.

Reklama

Výběr článků

Načítám