Hlavní obsah

Chytré telefony jdou na dračku, letos se jich prodá 400 miliónů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prodej chytrých telefonů rychle roste a na celém světě si jich lidé letos koupí zhruba 400 miliónů. Poptávku po smartphonech žene vzhůru zejména mobilní internet. Vyplývá to z výzkumu GfK Retail and Technology. Agentura IDC nedávno uvedla, že celosvětové dodávky chytrých telefonů na trh by letos měly stoupnout o 55 procent. To bude čtyřnásobek ve srovnání s tím, jak rychle poroste prodej celé širší skupiny mobilních telefonů.

Foto: Profimedia.cz

Článek

"V prvním pololetí letošního roku došlo k markantnímu nárůstu prodeje smartphonů, a to zejména ve vyspělých západních zemích a v Asii," uvedla Agáta Jankovská ze společnosti GfK Czech. Například v Evropě se celkový prodej mobilních telefonů díky smartphonům za prvních šest letošních měsíců zvýšil o čtyři procenta.

"Zejména smartphony zažily skutečný rozmach, kdy počet prodaných zařízení vzrostl o 79 procent a kompenzoval patnáctiprocentní pokles prodeje obyčejných mobilních telefonů," podotkla Jankovská. Nyní tak podle ní více než jeden ze tří mobilních telefonů prodaných v Evropě má přívlastek "chytrý". "Toto číslo bude i nadále růst," konstatovala Jankovská.

Otevřený operační systém Android od americké firmy Google podle Jankovské zvýšil svůj podíl na trhu. Tento systém používalo už téměř 43 procent chytrých telefonů, které byly prodány letos v červnu. "Android také odstranil vstupní bariéry pro nové operátory, což vedlo k rychle se rozšiřující rozmanitosti produktů a silné konkurenci a v konečném důsledku k poklesu cen," upozornila Jankovská. Zatímco před rokem zaplatili evropští spotřebitelé za chytrý telefon s Androidem v průměru 376 eur (asi 9200 Kč), tak letos v červnu klesla cena na 308 eur (zhruba 7500 korun).

Prodej chytrých telefonů roste i v Česku a tento přístroj nyní podle průzkumu Médea Research vlastní už 14 procent Čechů. Nejčastěji používají smartphony značky Nokia, Sony Ericsson a HTC. V současnosti tvoří chytré telefony s operačním systémem zhruba 30 až 50 procent prodejů nových přístrojů a ještě výrazněji se podílí na tržbách. Před rokem to bylo zhruba deset až 20 procent.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám