Hlavní obsah

Rychlý mobilní internet může využívat většina Čechů

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Většina Čechů již může využívat rychlý mobilní internet. Vyplývá to z prohlášení společnosti U:fon, podle něhož sítě nejmenšího tuzemského operátora pokrývají již 80 % české populace, se směrovou anténou prý dokonce 90 procent.

Článek

Pro dosažení co nejlepšího pokrytí využívá U:fon vlastní CDMA síť a 3G síť společnosti Vodafone, která pokrývá více než polovinu obyvatelstva. CDMA připojení přitom nedosahuje takových rychlostí, jakých může dosahovat 3G.

Letos byl navýšen počet vysílačů technologie CDMA, což zároveň přispělo k navýšení dosahu telefonních služeb. Mezi oblasti s novými základnovými stanicemi patří Sedlčánky, Cheb (Svatý kříž), Tuchoměřice, Zdice, Hrusice, Praha-Libuš, Lety či Praha-Střížkov. Právě pokrytí signálem byla jedna z nejčastějších výtek, kterou uživatelé směřovali vůči U:fonu. Není proto divu, že se operátor snaží své služby zlepšit.

„Naše speciálně upravené vozy pro měření úrovně a kvality signálu jsou neustále v pohybu po stanovených trasách a provádíme optimalizaci sítě i v těch oblastech, které nejsou přímo blízko velkých měst či aglomerací. Dosahujeme tak pokrytí kvalitním mobilním internetem o standardu 3G i na místech, která ostatní operátoři nepokrývají,“ uvedl David Spies, marketingový a obchodní ředitel v MobilKom, která provozuje síť U:fon.

Srovnávat kvalitu internetového pokrytí mezi jednotlivými operátory v ČR není zcela možné, protože U:fon ve svých statistikách kombinuje technologie CDMA a 3G, zatímco konkurenční operátoři Telefónica, T-Mobile a Vodafone uvádějí pokrytí výhradně ve 3G. Jejich pokrytí se pohybuje v průměru mezi 50 a 55 procenty populace. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám