Hlavní obsah

Nokia 2220 Slide – jednoduchý vysouvací mobil pro nenáročné

Novinky, Tomáš Hort

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nokia 2220 Slide je jednoduchý telefon se základními funkcemi určený pro nenáročné uživatele. Lehce se ovládá, má dlouhou výdrž a povedený design. Co od něj může uživatel očekávat, ukáže náš test.

Foto: Nokia, Novinky

Nokia 2220 Slide se prodává v šesti různých barevných odstínech.

Článek

Společnost Nokia v posledním čtvrtletí roku 2009 představila novou sadu levných telefonů určených pro nejnižší segment trhu. Ty se již aktuálně pomalu dostávají na trh. Jejich hlavními prvky má být lehké ovládání, vysoká výdrž baterie, ale také možnost výběru z různých barevných provedení. Z této kategorie se do testu dostala Nokie 2220 Slide, ve své růžové barvě určená především pro něžné pohlaví.

Výběr ze šesti barevných provedení

Jak je již v poslední době časté, výrobce opět sází na možnost výběru barvy zákazníkem. Do prodeje by se postupně mělo dostat až šest barevných provedení. Mimo testované růžové budou Nokia 2220 ještě v černé, stříbrné, modré, zelené a fialové barvě. Designově se mobilní telefon velmi povedl. Na první pohled působí moderně. Má zaoblené a zkosené hrany. Po vysunutí je i s klávesnicí sladěný.

Foto: Nokia, Novinky

U Nokie 2220 můžeme vybírat z nabídky hned šesti barev.

Otevírání jde poměrně lehce, s malým odporem. Zpracování výsuvné části i celého telefonu působí velmi solidně a trvanlivě. Plasty jsou pevné a lícují. Celá kostra je černá a ani po otevření nevypadá telefon lacině a není „průhledný“ jako nejlevnější modely na trhu (např. Nokia 1661). Otevření zadního krytu je jednoduché. Stačí nehtem zatáhnout za horní část zadního plastu a kryt odskočí sám.

Jednoduché prostředí i ovládání

Ovládání telefonu je jednoduché a intuitivní. Pokud nepotřebujeme klávesnici, můžeme mobil ovládat nevysunutý. Vrchní tlačítka jsou velká, rozložení je standardní jako u většiny ostatních telefonů s potvrzovacím tlačítkem uprostřed. Po vysunutí se objeví černé klávesy s bílým podsvícením. Jsou průměrně velké a ergonomicky rozlišené, bez mezer mezi sebou.

Foto: Tomáš Hort, Novinky

Telefon je po vysunutí klávesnice stále elegantní a barevně dobře sladěný.

Jako softwarové rozhraní telefonu je použit systém Nokia Series 40 verze SPR7.2. Je rychlý, bez větších prodlev a graficky hezky zpracovaný, na úrovni třeba oblíbené Nokie 6303. Softwarové vybavení je vzhledem k určení telefonu relativně chudé. Najít můžeme kalendář, poznámky, záznamník, kalkulačku či hodiny. Nechybí ani FM rádio přehrávač, který může zvuk i ukládat.

Připojení možné jen přes GPRS

Telefon podporuje i mp3 vyzvánění. Mp3 lze ale do mobilu dostat jen stažením z internetu přes připojení GPRS. Jinou technologii připojení mobilní telefon nepodporuje. Není EDGE, není možné propojit telefon s počítačem a nemá ani bluetooth, kterého je škoda asi nejvíce. Přes GPRS si můžeme vytvořit i rychlý přístup k našemu emailu. Díky datovému připojení funguje i posílání MMS.

Vnitřní paměť má velikost 16MB a nedá se rozšířit. Do paměti můžeme uložit až 1000 kontaktů. Telefon podporuje mobilní frekvence 900 a 1800MHz. Mobilní internet je možné spustit přes předinstalovaný prohlížeč Opera mini.

Kvalitní displej s dobrým podáním barev

Nokia 2220 Slide má aktivní TFT displej s rozlišením 128x160 bodů a 65 tisíci barev. Barevné podání je velmi dobré, až překvapivě kvalitní. Integrovaný je také základní fotoaparát s rozlišením VGA (0,3 Mpix – 640x480). Lze nahrávat i videa při rozlišení 128x96.

Foto: Nokia, Novinky

Vysunutá Nokie 2220 Slide zezadu.

Telefon je poměrně malý. Jeho rozměry jsou 97x47x16mm při hmotnosti 94 gramů. V poměru velikost/váha padne hezky i do větší ruky. Zajímavostí je osazení 3,5mm audio konektoru, ke kterému můžeme připojit jakákoli běžná sluchátka pro poslech rádia.

Velmi velká výdrž – nemusí se moc nabíjet

Hodně proklamovanou vlastností je vysoká výdrž telefonu. Vzhledem k osazení 860mAh Li-Ion baterie a malé výbavě se ani není čemu divit. Telefon by měl vydržet nabitý v pohotovostním režimu přes 20 dní, maximální délka hovoru je udána 320 minutami. Nabíjení je zajištěno běžnou Nokia nabíječkou s útlým koncem. V příslušenství najdeme u telefonu jeho baterii, handsfree sluchátka, nabíječku a manuál.

Souhrnné technické specifikace

Většinu použitých technologií a integrovaných zařízení jsme si již popsali v textu. Pro lepší přehlednost uvedeme údaje také v tabulce:

Nokia 2220
rozměry97 x 47 x 16mm
hmotnost94 gramů
typ displeje1,8", aktivní TFT
rozlišení displeje128 x 160 bodů
počet barev displeje65 tisíc
podporované datové přenosyGPRS
konektivitanení
fotoaparátVGA 0,3Mpix
vnitřní paměť16MB
přídavná paměťnení
baterieLi-Ion 860mAh
průměrná aktuální cena1600,-Kč

 Hodnocení a závěr

Nokia 2220 Slide je jednoduchý vysouvací telefon spadající do nejnižší mobilní kategorie. Jeho vybavení odpovídá průměrné ceně 1600 korun, za kterou si ho můžeme běžně pořídit. I přes nízkou cenu je zpracování telefonu hodně kvalitní, moderní, designově povedené, nepůsobící levně.

Foto: Nokia, Novinky

Mobilní telefon Nokia 2220 Slide - růžové provedení.

Klady telefonu jsou v lehkém ovládání, velké energetické výdrži na jedno nabití a pro někoho i možnosti výběru barvy dle svého přání. Jediné, co se dá telefonu vytknout, je nemožnost jakéhokoliv propojení s jinými zařízeními, ať už přes kabel nebo alespoň přes bluetooth. Za cenu podobnou nebo jen o pár stokorun vyšší sice nalezneme telefony s bluetooth, avšak jejich zpracování nebývá tak kvalitní jako u tohoto modelu.

Pokud hledáte jednoduchý, levný a přitom kvalitní a hezký mobilní telefon na „volání a sms“, je právě Nokia 2220 Slide dobrou volbou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám