Hlavní obsah

Patentová válka pokračuje: Apple podal na Nokii další stížnost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Helsinky

Společnost Apple podala u americké Komise pro mezinárodní obchod (ITC) na firmu Nokia další stížnost pro porušování patentových práv na mobilní technologie. Ta prozatím uzavírá sérii vzájemných žalob a protižalob obou společností. Informoval o tom na konci minulého týdne mluvčí Nokie s tím, že finský výrobce mobilních telefonů se bude proti stížnosti bránit.

Foto: nokia.com, apple.com, Novinky

Vlevo Nokia 5800 XpressMusic, vpravo Apple iPhone

Článek

Stížnost Apple u ITC reaguje na podobné obvinění, které Nokia na konci minulého roku podala na Apple u komise a brzy poté i u amerického soudu ve státě Delaware.

"Nokia si stížnost prostuduje a bude se nadále energicky bránit. To však nic nemění na faktu, že Apple se nedohodl na náležitých podmínkách pro používání technologie Nokie, takže od roku 2007, kdy uvedl na trh první iPhone, parazituje na inovacích Nokie," řekl mluvčí finské firmy.

Obě firmy se od loňského podzimu častují vzájemnými žalobami na porušování patentových práv. Začala to v říjnu Nokia, která u federálního soudu v Delawaru podala na Apple žalobu na zneužití deseti svých patentů u telefonu iPhone. Apple kontroval žalobou na porušení 13 vlastních patentů. Nokia na začátku ledna obvinila Apple u ITC a hned nato soudu z toho, že zneužil sedm patentů na různé technologie od uživatelské rozhraní přes fotoaparát po zdroje.

V patentovém sporu jde o stovky miliónů

V právním sporu obou firem může jít až o stovky miliónů dolarů ročně na licenčních poplatcích. Souboj odráží přesun sil v mobilních technologiích, kdy se z mobilních telefonů začínají stávat kapesní počítače, které dokážou surfovat po webu nebo hrát počítačové hry.  

Nokia se rychle rozrostla k nemilému překvapení tehdejších rivalů v 80. letech minulého století. Apple má za sebou krátký a rychlý start nyní. Své mobily začal Apple prodávat teprve v roce 2007, ale v letošním třetím čtvrtletí již z nich vytvořil nejvyšší provozní zisk v odvětví.

Od roku 1989, kdy na Nokii podobně zaútočila americká Motorola, vybudovala Nokia jedno z největších patentových portfolií v odvětví mobilních komunikací. Srovnatelné patentové zázemí mají jen Ericsson a Qualcomm, napsaly agentury AP a Reuters.

Reklama

Související články

Nokia vs. Apple: Patentová válka se přiostřuje

Finská Nokia přiostřila spor o zneužívání patentů s americkou firmou Apple a po říjnové žalobě nyní předložila stížnost i americké komisi pro zahraniční obchod...

Výběr článků

Načítám