Hlavní obsah

Češi na Silvestra volali méně, poslali ale víc SMS a MMS zpráv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počet telefonních hovorů v mobilních sítích během Silvestra a prvních hodin Nového roku v Česku meziročně mírně klesl. O desetinu se naopak zvýšil počet zaslaných textových zpráv. Rekordní nárůst vykázaly obrázkové MMS zprávy, kterých bylo během silvestrovského a novoročního veselí zasláno meziročně dvakrát více. Vyplývá to z zveřejněných údajů tří největší mobilních operátorů.

Článek

Celkově bylo v mobilních sítích zaznamenáno 54,3 miliónu hovorů, o rok dříve to bylo přibližně o 700 000 více. Počet textových zpráv se zvýšil zhruba o deset procent na 39,9 miliónu. Obrázkové MMS zprávy si lidé poslali v 564 500 případech, před rokem to bylo o polovinu méně.

T-Mobile vykázal nárůst příchozích a odchozích hovorů o 4,3 procenta na 24,29 miliónu. Nejčastěji se na Nový rok v jeho síti telefonovalo krátce po půlnoci mezi čtvrt a půl jednou. O 1,7 procenta se na 15,9 miliónu zvýšil také počet zpracovaných textových zpráv. Obrázkových MMS zpráv bylo prostřednictvím sítě T-Mobile zasláno 164 500, což je o 2500 více než před rokem. Z cizinců byli v síti tuzemského T-Mobile nejaktivnější návštěvníci z Německa (31 procent) a Velké Británie (deset procent).

Síť O2 zaznamenala na přelomu roku 2009 a 2010 kolem 19 miliónů mobilních hovorů, což je přibližně stejně jako před rokem. O jeden milión vzrostl na 15,5 miliónu počet SMS zpráv. Počet obrázkových zpráv v síti O2 se zvýšil o 50 procent na 135 000.

Z pevné volali lidé nejčastěji do Rakouska

Počet volání z pevné sítě do zahraničí překročil hranici dvou miliónů. "Nejvolanější zemí se letos překvapivě stalo Rakousko s celkovým počtem téměř 260 000 hovorů," sdělil mluvčí společnosti Martin Žabka.

Pokles hovorů vykázal Vodafone. Prostřednictvím operátora uskutečnili lidé téměř 11 miliónů hovorů, což je meziročně pokles o sedm procent. Firmě se o jedno procento na přibližně 8,5 miliónu snížil také počet vyřízených SMS zpráv. Šestinásobný nárůst naopak vykázal Vodafone v MMS zprávách, a to na 265 000.

Reklama

Výběr článků

Načítám