Hlavní obsah

Brno vybírá od lidí staré mobily

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brněnská radnice chce v lednu a únoru vybrat od lidí co nejvíc starých mobilních telefonů. Mohou je odeslat v obálce, kterou většina obyvatel dostala do schránek, nebo odevzdat ve sběrných dvorech. Radnice chce zamezit tomu, aby lidé házeli mobily do popelnic, dělají totiž problémy ve spalovnách. Podle Jana Vrby ze zpracovatelské firmy Asekol obsahují mobilní telefony i zlato.

Článek

"Mobily a zejména jejich baterie obsahují řadu nebezpečných látek, jako je rtuť. Ve spalovně obsah rtuti ve spalinách sledují a už jim několikrát vyletěl nahoru," řekl primátorův náměstek Martin Ander. Technici podle něj zkoumali, čím to může být, a zjistili, že mobilními telefony. Lidé jich vyhazují čím dál víc, takže i obsah rtuti ve spalinách spalovny stoupá.

Z 29 mobilů získáte gram zlata

Když se podle Andera telefony zlikvidují ekologicky, lze 80 procent z jejich hmotnosti znovu využít. Podle Jana Vrby ze zpracovatelské firmy Asekol obsahují mobilní telefony i zlato. "Zatímco těžba jednoho gramu zlata generuje téměř tři tuny odpadu, stejné množství lze získat recyklací pouhých 29 mobilů," uvedl.

Podle Andera je sběrná akce situovaná schválně na leden a počátek února, protože k Vánocům se v řadě rodin telefony nadělovaly a nepotřebné starší přístroje leží doma. Lidé si je podle Vrby schovávají "na horší časy", ale většinu z nich, jak ukázal průzkum firmy, nikdy nepoužijí.

Akce na sběr mobilních telefonů skončí v polovině února. I pak mohou lidé odevzdávat přístroje ve 42 městských sběrných střediscích.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám