Hlavní obsah

Zrychlujeme staré PC a notebooky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Celá řada lidí našla pod vánočním stromkem nový počítač či notebook. Pokud jste takové štěstí neměli, nemusíte zoufat. I starší stroje, které má většina z nás doma, mohou odvést ještě dobrou práci, stačí jim dopřát trochu péče.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Dva či tři roky staré počítače mají zpravidla dostatečně výkonné procesory, které běžného uživatele při práci příliš nezdržují. Tou opravdovou brzdou je nedostatek operační paměti.

Do většiny nových počítačů se proto dnes montují moduly o velikosti alespoň 4 GB, starší ale mohou mít klidně i méně. Nový modul se dá přitom pořídit už za méně než tisíc korun.

Před koupí je nutné ověřit, jaký typ paměti je v notebooku nebo PC používán a zda je na základní desce volný slot pro přidání dalšího modulu či zda bude nutné původní paměť nahradit.

Rychlé SSD jednotky

Práci zdržují také pevné disky. I tento problém je ale možné vyřešit pořízením takzvané SSD jednotky. Ta neobsahuje žádné pohyblivé součástky, díky čemuž je proti klasickým diskům daleko rychlejší. To je v praxi znát při otevírání a ukládání souborů, ale i při spouštění počítače.

Vylepšovat jdou samozřejmě i ostatní komponenty počítače, rozdíl je však poznat většinou u specifických činností. Například rychlejší procesor ocení lidé, kteří rádi pracují s videem – stříhání a převody do jiných formátů trvají daleko kratší dobu. Grafickou kartu zase milovníci počítačových her, kteří si chtějí užít maximální detaily a rozlišení.

Není SSD jako SSD. Rozdíly v rychlostech jsou propastné, ukázaly testy

Testy

Zatímco vyměnit grafickou kartu ve stolním počítači není žádná věda, na procesor si zpravidla troufnou jen zkušenější uživatelé. Zatímco grafika se jen nacvakne, u procesoru je nutné již oddělat chladič a následně i správně nanést teplovodivou pastu.

U většiny notebooků procesor ani grafická karta snadno vyměnit nejdou. Je to dáno omezeným chlazením uvnitř těla laptopu, které limituje i samotný výkon.

Nvidia GeForce RTX 3070 Ti v testu: nejočekávanější grafika roku

Testy

Jde to i zadarmo

Zrychlit počítač nemusí jen nové součástky, ale i šikovné programy. Pokud se systém pomaleji zapíná, spuštění nejrůznějších programů trvá o desítky sekund déle a přehrávání videa je sekané, mohou za to velmi často dočasné soubory, zastaralé zápisy v registrech, pozůstatky starých programů a další podobný balast. Ty totiž počítač sám nikdy nemaže.

Z operačního systému dokážou vymést takové smetí speciální programy. K dispozici jsou placené aplikace i ty zadarmo.

Zdarma nabízejí programy nejčastěji firmy, které doufají, že si uživatelé po vyzkoušení zakoupí pokročilejší placenou verzi. Ale i proto, aby zvýšily povědomí o své značce. Takový software pak může sloužit k propagaci – objevují se v něm okna s reklamou.

Obchodníci často tvrdí, že zrychlit starší počítače je možné pouze koupí nových součástek. To ale není tak úplně pravda. Vyčištění od počítačového smetí má totiž blahodárné účinky na výkon i v případě několik let starých strojů. U nich navíc zrychlení bývá zpravidla ještě výraznější než v případě novějších modelů, protože za léta provozu se v nich zbytečných souborů nahromadilo daleko více.

Na výkonu celé sestavy se mohou výrazně podepsat také počítačové viry. Proto je vhodné věnovat řádnou pozornost i zabezpečení každého jednotlivého stroje, který v domácnosti máme.

Avast Cleanup: zamete počítačové smetí

Surfování na internetu, práce s textovými dokumenty, ale i prohlížení filmů a poslouchání hudby. Při všech těchto činnostech se na pevný disk ukládají pracovní soubory. A právě ty dokážou počítač neskutečně zpomalit.

Zatočit s těmito skrytými a nepoužívanými soubory dokáže například program Avast Cleanup. Odstraněním nepotřebných dat můžete kromě rychlejšího chodu Windows získat i několik gigabytů prostoru na pevném disku.

Foto: archív tvůrců

Avast Cleanup

Obsluha aplikace je velice jednoduchá a intuitivní. Kromě odstraňování souborů si program poradí s registrem, konkrétně s nepoužívanými položkami, které v něm zanechávají některé programy. Stejně tak dovede Avast Cleanup opravit některé chyby na disku, pochopitelně jen ty softwarové.

Poslední verze programu je navíc velmi chytrá. Dovede například odstraňovat i bloatware, tedy nevyžádané zkušební verze softwaru od jiných dodavatelů, reklamy a panely nástrojů. Po uplynutí zkušební verze je nutné zakoupit placenou licenci za 400 Kč ročně.

  • Klady: velice rychlý chod, dovede opravit chyby na disku
  • Zápory: řadu funkcí lze nahradit bezplatným nástrojem CCleaner.
  • Kde stahovat: avast.cz

Kingston KC2500: rychlost na prvním místě

Kingston sází u své rychlé SSD jednotky KC2500 na formát M.2 (2280), po dokoupení redukce se ale dá využít také u starších strojů s rozhraním SATA, ale v takovém případě již přenosové rychlosti nebudou tak vysoké.

Foto: archív výrobce

Kingston KC2500

Na výběr jsou modely s kapacitou 250 GB, 512 GB a 1 TB. Výrobce u všech provedení udává rychlost čtení až 3500 MB/s. Rychlosti zápisu jsou pak odstupňovány podle kapacity, nejrychlejší je totiž největší 1TB provedení – nabízí rychlost až 2900 MB/s.

Verze s kapacitou 512 GB se pak chlubí zápisem 2500 MB/s a 250GB varianta 1200 MB/s. I když jsou tyto hodnoty citelně nižší než u vrcholného provedení, stále je to dramaticky více než u většiny SSD jednotek pro rozhraní SATA. Ty totiž zpravidla nabízejí rychlosti čtení a zápisu okolo 500 MB/s, takové hodnoty se totiž blíží maximální propustnosti standardu SATA.

  • Klady: velmi dobrý poměr cena/výkon
  • Zápory: existují i rychlejší SSD, ale jsou dražší
  • Cena: od 850 Kč (250GB verze)

Eset Family Security: zatočí s hackery

Balík bezpečnostních aplikací Eset Family Security se snaží ochránit nejen stolní počítače, ale také mobilní telefony a počítačové tablety. Obsahuje antispyware, osobní firewall, antispamový filtr či například antivirus. Různých funkcí je v balíku nespočet.

Foto: archív tvůrců

Eset Smart Security

Kdybychom mohli vyzdvihnout jednu nejužitečnější, pravděpodobně by šlo o vychytávku zvanou AntiTheft. Tento model se snaží zamezit krádežím a ztrátám počítačů. Posloužit tak může například, pokud budete pohřešovat svůj notebook. Jednoduše se stačí přihlásit do on-line portálu služby a nechat si svůj stroj ukázat na mapě.

Vyzkoušet Eset Family Smart Security je možné zdarma, plná licence pro celou rodinu pak vyjde na 1600 Kč. V prodeji je ještě o stovku levnější balík zvaný Eset Smart Security, který je určený pro jeden počítač. Ten však nenabízí nástroje určené pro zabezpečení tabletů a mobilů.

  • Klady: zabezpečí i chytré mobilní telefony
  • Zápory: některé programy jdou nahradit bezplatnými aplikacemi
  • Kde stahovat: eset.cz

Nvidia GeForce RTX 3070 Ti: zacíleno na hráče

V letošním roce se v obchodech zabydlela zajímavá grafická karta GeForce RTX 3070 Ti od společnosti Nvidia, která nabízí špičkový poměr cena/výkon. I díky tomu zájem o ni předčil v obchodech výkonnější model GeForce 3080 Ti, který je ještě citelně dražší.

Sedmdesátka přináší až 1,5násobek výkonu oproti GeForce RTX 2070 SUPER a dvojnásobek proti GeForce GTX 1070 Ti vydané v roce 2017.

Foto: mif, Novinky

Nvidia GeForce RTX 3070 Ti Founders Edition

Mezi největší esa v rukávu nicméně u celé řady GeForce RTX 30 patří podpora Nvidia DLSS 2.0. Jde v podstatě o renderování her pomocí umělé inteligence, které právě na těchto grafikách zvyšuje u kompatibilních her snímkovou frekvenci 1,5krát a více. Obraz přitom zůstává stále velmi ostrý.

Dalším lákadlem je podpora ray-tracingu, což je mimochodem i jedna z hlavních předností televizních konzolí nové generace. Jak jsme si ukázali už v dřívějším článku, děj konkrétního titulu dokáže nabrat úplně jinou atmosféru, když v krvelačné vřavě vidíte lehce se pohupující vlnky v protékající řece nebo zahlédnete sebe samotného s puškou v ruce v odrazu okna.

  • Klady: velmi vysoký výkon ve hrách
  • Zápory: kvůli nedostatku karet jsou ceny vyšší, než se plánovalo
  • Cena: 30 990 Kč

IObit Uninstaller: odstraní zbytečné programy

Dnešní počítače dovolují uložit stovky a stovky různých programů. Reálně ale uživatelé používají jen zlomek z nich.

Problém paradoxně může nastat v případě, kdy se lidé snaží nepotřebné programy z PC odinstalovat. Často po nich zůstávají ve Windows zbytečně složky, odkazy a záznamy v registrech, což může v některých případech výrazně zpomalovat počítač.

Foto: archív tvůrců

IObit Uninstaller

Vyzrát na tento problém dokáže šikovná aplikace IObit Uninstaller, která odstraní z disku všechna data, která se vážou k programu při mazání.

Aby se uživatel v jednotlivých programech vyznal, dokáže je tato aplikace automaticky rozřadit do jednotlivých kategorií. Uživatel tak přesně vidí, jaký program zatěžuje start systému a jaký se například ukrývá ve webovém prohlížeči.

IObit Uninstaller je velmi schopný, přesto jej výrobce nabízí ke stažení zadarmo. Zaplatit si nechá až za pokročilejší verzi, která nabízí řadu pokročilejších funkcí. Za tu případní zájemci zaplatí 500 Kč. Práci nicméně dobře odvede i bezplatná varianta.

  • Klady: jednoduchá obsluha
  • Zápory: odinstalování některých programů trvá poměrně dlouho
  • Kde stahovat: iobit.com

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Výběr článků

Načítám