Hlavní obsah

S novými hybridy se roztrhl pytel

Novinky, mif

Pro své nepopiratelné přednosti se počítačové hybridy těší stále větší popularitě. Na to reagují i samotní výrobci, kteří vrhají na trh jedno zařízení za druhým.

Foto: archív výrobce

Surface Book

Článek

Hybridy se snaží spojit to nejlepší ze světa tabletů a klasických notebooků. Tablety se těší velké oblibě zpravidla pro svou bezkonkurenční výdrž. Bez elektrické zásuvky se obejdou klidně i přes deset hodin.

Když přijde na řadu skutečná práce, drtivá většina tabletů začne mít problém, protože nenabízejí dostatečný výkon. Byť mohou laptopy působit ve srovnání s tablety jako neohrabané krabice, přinášejí i další výhody - například plnohodnotnou klávesnici pro pohodlnější psaní.

Hybridy velmi často odbourávají nedostatky obou zmiňovaných kategorií. Nabízejí slušnou dávku výkonu a přitom si zachovávají kompaktní rozměry.

Displej je prakticky vždy dotykový a díky speciální konstrukci je zařízení možné různě překlápět a otáčet. U některých modelů je dokonce možné klávesnici zcela odpojit.

Nejvýkonnější na světě

Kvůli zřejmým přednostem se rozhodla vlastní hybrid uvést na trh také společnost Microsoft. „Představujeme ultimátní notebook a tablet v jednom,“ uvedl při premiéře, která se konala minulý týden v New Yorku, viceprezident Microsoftu Panos Panay.

Svou chválu směřoval především na výkon novinky. „Je to nejvýkonnější 13palcový hybrid, který byl kdy vyroben. Surface Book je dvakrát rychlejší než MacBook Pro,“ nebál se srovnání s konkurencí Panay.

I když je chvála ze strany Microsoftu velmi odvážná, je pravda, že výbava Surface Booku je skvělá. Na jakékoli závěry je ale zatím příliš brzy. Zda má Panay skutečně pravdu, ukážou až výkonnostní testy.

Aktuálně jsou na trhu bezmála dvě stovky různých hybridů. Najít v internetovém obchodu nejvýhodnější cenu pomáhají nákupní rádci, jako je například portál Zboží.cz. Na něm stačí do vyhledávače zadat název požadovaného hybridu, případně ještě hledání zpřesnit doplňujícími informacemi, například zda je přístroj na prodejně dostupný k okamžitému vyzvednutí nebo jakou má barvu.

Microsoft Surface Book: prvotina amerického softwarového gigantu

Surface Book od Microsoftu láká na 13palcový displej, který nabídne vysoké rozlišení 3000x2000 pixelů. Tato dotyková obrazovka je navíc odpojitelná od klávesnice, takže novinka dokáže fungovat klidně jako klasický tablet.

BEZ KOMENTÁŘE: Surface Book je prvním notebookem od MicrosoftuVideo: Microsoft

K dotykovému displeji půjde volitelně přikoupit i stylus, který je schopen rozeznat až 1024 intenzit přítlaku. V režimu tablet má zařízení tloušťku jen 7,7 mm, po připojení klávesnice však tloušťka naroste na 2,28 cm. Zvýší se logicky také hmotnost ze 728 g na 1,59 kg. Klávesnice totiž obsahuje další bateriové články, které prodlouží výdrž až na 12 hodin (3 hodiny tablet + 9 hodin klávesnice).

Pracovní tempo budou udávat procesory Intel Core šesté generace, na výběr bude z řad Core i5 i Core i7. Stroj bude moci disponovat až 16 GB operační paměti a rychlou SSD jednotkou s úctyhodnou kapacitou až 1 TB. Vše pracuje pod operačním systémem Windows 10.

  • Klady: špičkový výkon, kompaktní rozměry
  • Zápory: Microsoft zatím nepotvrdil, zda se novinka bude prodávat v Česku
  • Odhadovaná cena: 45 000 Kč

Apple iPad Pro: tablet se schopnostmi notebooku

Prvotina amerického softwarového gigantu, kterou jsme si představili výše, je v podstatě přímou konkurencí pro nový iPad Pro. Apple tento stroj sice označuje jako tablet, díky velké obrazovce a vysokému výkonu dokáže klidně nahradit i notebook.

Apple iPad Pro Video: Apple

IPad Pro má displej s úhlopříčkou 12,9 palce a rozlišení 2732 x 2048 pixelů. Doposud přitom Apple u svých tabletů nabízel pouze 9,7 nebo 7,9palcové obrazovky. Proti iPadu Mini je tak novinka téměř dvakrát tak velká.

Pro pohodlnější ovládání proto bude k novince Apple nabízet speciální stylus, který by měl svou přesností dostačovat i profesionálním grafikům. K modelu iPad Pro bude možné dokoupit také speciální obal, který má sloužit jako klávesnice.

Uvnitř tabletu tepe nový procesor Apple A9X, který je podle zástupců Applu 1,8krát rychlejší než předchozí generace. Grafický výkon má u novinky narůst dvojnásobně.

  • Klady: zajímavá alternativa k běžným hybridům
  • Zápory: rozměry už nepřipomínají tablet
  • Odhadovaná cena: 30 000 Kč

Toshiba Satellite Radius 12: ve znamení 4K

Na první pohled se novinka od společnosti Toshiba nijak neliší od malých přenosných počítačů - má 12,5palcový displej s rozlišením 4K (v nabídce bude také totožný model s Full HD displejem), tloušťku 1,5 cm a velmi příjemnou hmotnost 1,32 kg.

Foto: archív výrobce

Toshiba Satellite Radius 12

K ovládání kromě dotykové obrazovky samozřejmě nechybí ani tradiční klávesnice s rozlišením QWERTY. V počítačový tablet se model Satellite Radius 12 promění ve chvíli, kdy displej prohnete až pod klávesnici. Ta pak začne sloužit jako podstavec tabletu. Zařízení se v takovémto stavu ovládá výhradně prostřednictvím dotykové obrazovky. Otáčet obrazovku je tedy možné v úhlu 360°.

Kromě chytré konstrukce láká nový hybrid také na svůj výkon. V útrobách se ukrývá nejnovější procesor Intel Core i7, který je doplněn o 8 GB operační paměti. Data se ukládají výhradně na rychlé SSD jednotky, přičemž uživatel si může zvolit kapacitu až 512 GB. Vše pracuje pod operačním systémem Windows 10.

  • Klady: extrémně jemný 4K displej
  • Zápory: na rozdíl od některých konkurentů nejde displej oddělit od klávesnice
  • Odhadovaná cena: 35 000 Kč

HP Pavilion x360 13: cena hraje prim

Do kategorie hybridů patří také HP Pavilion x360 13. Má 13,3palcový full HD displej a klasickou klávesnici s rozložením QWERTY. Obrazovka je dotyková a díky speciálnímu systému pantů je ji možné otočit až o 360°, v takovém stavu je pak stroj k nerozeznání od klasických počítačových tabletů.

Foto: archív výrobce

HP Pavilion x360 13

Klávesnici je navíc možné použít také jako stojánek nebo podstavec. V těchto režimech pak uživatel obsluhuje zařízení prostřednictvím dotykového displeje.

Pracovní tempo udává procesor Intel Core i35010U, jehož dvě jádra pracují při frekvenci 2,1 GHz. Ten disponuje 4 GB operační paměti a vestavěným grafickým jádrem Intel HD. Svižnému chodu napomáhá i 500GB hybridní disk, který je vylepšen 8GB flashovou pamětí - v ní běží aktuálně používané aplikace.

Vyzdvihnout si model HP Pavilion x360 13 zaslouží i pro kvalitu zvukové reprodukce. Je vybaven stereofonními reproduktory od společnosti Bang & Olufsen.

  • Klady: robustní a poměrně odolná konstrukce
  • Zápory: hybridu by více slušela plnohodnotná SSD jednotka
  • Cena: 17 000 Kč

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám