Hlavní obsah

Mobily zlevnily o tisíce

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před Vánocemi by se měly na tuzemském trhu objevit desítky nových mobilů. Díky tomu aktuálně nabízené smartphony výrazně zlevnily. Ušetřit je tak možné klidně i několik tisíc korun.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Prodejci potřebují vyprázdnit sklady, aby je mohli naplnit novějšími chytrými telefony, které výrobci představili v uplynulých týdnech. Radovat se z toho mohou zákazníci, protože ceny se propadly opravdu hluboko.

Nejmarkantnější slevy jsou u modelů, jejichž cena se pohybuje nad hranicí 10 000 Kč. U nich je možné ušetřit i několik tisíc. Zlevňovalo se také v nižších segmentech, i když u levnějších přístrojů se slevy pohybují v řádech stokorun. I zde je možné narazit na výjimky.

Najít v internetovém obchodu nejvýhodnější cenu pomáhají nákupní rádci, jako je například portál Zboží.cz. Na něm stačí do vyhledávače zadat název požadovaného telefonu, případně ještě hledání zpřesnit doplňujícími informacemi, například zda je přístroj na prodejně dostupný k okamžitému vyzvednutí nebo jakou má barvu.

Výkon a zpracování

Při výběru telefonu je vhodné dávat pozor na několik kritérií. Vyplatí se sledovat především kvalitu zpracování a použitých materiálů. Především levnější přístroje totiž mohou už po prvním pádu přestat fungovat.

Kromě rychlosti procesoru a ceny hrají významnou roli také rozměry. Pokud přístroj bude moc velký, nebude jeho obsluha pohodlná, zatímco u malých mobilů zase mohou nastat problémy se čtením drobného textu.

Vhod může přijít trojrozměrný displej či GPS navigace zdarma. Některé přístroje zase nabízejí pokročilé hlasové ovládání. Na váš povel je pak telefon schopen nastavit budík, napsat SMS zprávu nebo vyhledat potřebné informace na internetu – například kolik másla je potřeba při pečení bábovky.

Alcatel Idol 3: když jsou obě strany stejné

Idol 3 představuje aktuálně vrchol nabídky společnosti Alcatel. Zaujmout se mimo jiné snaží sofistikovanou konstrukcí. Horní i spodní strana jsou totiž symetrické, a tak uživatel nemusí vůbec řešit, jak zrovna chytil telefon do ruky. Displej se vždy přetočí tak, jak je potřeba. 5,5palcový displej má rozlišení Full HD a nabízí velmi vysoký jas (665 cd/m2). Díky tomu je čitelnost na ostrém slunci bezkonkurenční.

Foto: archív výrobce

Alcatel Idol 3

Stroj je poháněn osmijádrovým procesorem Snapdragon 615. Dále jsou k dispozici 2 GB operační paměti a 16 GB úložného prostoru, jenž je možné snadno rozšířit prostřednictvím paměťových karet microSD až o 128 GB.

Z další výbavy se sluší zmínit dva fotoaparáty s rozlišením 13 a 8 megapixelů. Výhodou je i dvojice reproduktorů, díky nimž nabízí Idol 3 plnohodnotné stereo.

  • Cena v srpnu: 8500 Kč
  • Cena v říjnu: 7100 Kč

Meizu MX4 Pro: čínský drak

Chytrý telefon MX4 Pro od čínské společnosti Meizu disponuje 5,5palcovým displejem s rozlišením 2560 x 1536 pixelů (2K). Vyzdvihnout si zaslouží také technologie NEGA negative LCD, díky níž je tento dotykový IPS panel velmi šetrný. Při běžné práci by neměl být problém pracovat se smartphonem bez elektrické zásuvky klidně i dva dny.

Foto: archív výrobce

Meizu MX4 Pro

I přesto přístroj patří k tomu nejvýkonnějšímu, co je možné v současnosti sehnat. Za to vděčí především procesoru Samsung Exynos 5430, jehož osm jader pracuje na frekvenci 2 GHz. Tento čip má dále k dispozici 3 GB operační paměti.

Meizu MX4 Pro je tradičně vybaven dvěma fotoaparáty. Hlavní na zadní straně má rozlišení 20,7 megapixelu, disponuje duálním bleskem a je schopen natáčet videa až ve 4K rozlišení. Pro selfie slouží pětimegapixelový fotoaparát na přední straně.

  • Cena v srpnu: 14 000 Kč
  • Cena v říjnu: 11 500 Kč

Apple iPhone 6: příchod nového krále

Společnost Apple začala v říjnu v České republice oficiálně prodávat nové iPhony 6S a 6S. Loňská šestka díky tomu výrazně zlevnila. Ušetřit je tak nyní možné bezmála 5000 korun. Tento smartphone s logem nakousnutého jablka přitom stále patří k tomu nejlepšímu, co je na trhu k dostání.

Foto: archív výrobce

Apple iPhone 6 Plus s kapacitou 128 GB si někteří tuzemští obchodníci cení klidně i na více než 37 000 Kč.

Apple iPhone 6 má 4,7palcový displej, což je o 0,7 palce více než v případě předchůdce s označením 5S. Rozlišení dotykového panelu dosahuje hustoty 1334 x 750 obrazových bodů.

Pracovní tempo udává 64bitový procesor Apple A8, který je citelně rychlejší než předchůdce. Vylepšení se dočkaly také fotoaparáty. Nové osmimegapixelové senzory nabízejí především citelně věrnější podání barev.

Cenového propadu se dočkal také větší iPhone 6 Plus, který nabízí zároveň lepší displej a fotoaparát s optickou stabilizací. I u této verze je možné nyní ušetřit klidně i několik tisíc korun. Cenové rozdíly jsou samozřejmě odlišné v závislosti na kapacitě úložného prostoru. Cena níže se týká menší šestky s 16GB pamětí.

  • Cena v srpnu: 19 900 Kč
  • Cena v říjnu: 15 500 Kč

Samsung Galaxy Note 4: nástupce se nedostaví

Společnost Samsung už světu ukázala nový Galaxy Note 5, ten se ale v Evropě prodávat vůbec nebude. Zájemci o phablet tohoto výrobce jsou tak odkázáni na starší čtyřku. Což ale nemusí být škoda, protože loňský model neztrácí díky svým parametrům stále dech – přesto se nabízí za atraktivnější cenu.

Foto: archív výrobce

Samsung Galaxy Note 4

Displej phabletu nabízí úhlopříčku 5,7 palce a rozlišení 2560 x 1440 pixelů. Ovládat jej pak je možné stejně jako u předchozích generací kromě dotyků také speciálním perem – tzv. stylusem, který je součástí balení. V prodeji se objevily dvě výkonnostní verze. Jedna nabízí čtyřjádrový procesor s taktem 2,7 GHz, druhá osmijádrový čip, jehož čtyři jádra udávají pracovní tempo na frekvenci 1,9 GHz a zbylá čtyři na 1,3 GHz. V obou případech se operační paměť pochlubí kapacitou 3 GB.

Ve výbavě čtyřky nechybí ani 16megapixelový fotoaparát na zadní straně phabletu. Pro videokonference pak slouží druhý objektiv vepředu, který je doplněn o 3,7megapixelový snímač. Kapacita úložného prostoru dosahuje hodnoty 32 GB a je možné ji dále rozšiřovat prostřednictvím paměťových karet typu microSD.

  • Cena v srpnu: 14 700 Kč
  • Cena v říjnu: 13 400 Kč

Asus ZenFone 2: vysoký výkon, nízká cena

ZenFone 2 od společnosti Asus láká díky snížené ceně špičkovým poměrem cena/výkon. Za méně než 7000 korun zájemci dostanou 64bitový procesor Intel Atom Quad-Core Z3580, jehož čtyři jádra jsou taktována na frekvenci 2,33 GHz, a 4 GB operační paměti. I ty nejlepší smartphony jsou v současnosti přitom vybaveny pouze 3 GB paměti.

Foto: archív výrobce

Asus ZenFone 2

ZenFone 2 dále disponuje 5,5palcovým IPS displejem s rozlišením 1920 x 1080 obrazových bodů, který je proti poškození chráněn odolným sklem Gorilla Glass 3. Pro uložení dat je určena interní paměť s kapacitou 32 nebo 64 GB. Sluší se také zmínit, že přístroj podporuje i paměťové karty microSD.

Ve výbavě novinky od Asusu nechybějí ani dva fotoaparáty s rozlišením 13 a 5 megapixelů. Samozřejmostí jsou také bezdrátové adaptéry wi-fi a Bluetooth 4.0 či podpora rychlého mobilního internetu LTE.

Přístroj, jenž pracuje pod operačním systémem Android 5.0, láká také na podporu dvou SIM karet.

  • Cena v srpnu: 8700 Kč
  • Cena v říjnu: 6800 Kč

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám