Hlavní obsah

Levné neznamená špatné. Co umí cenově dostupné mobily

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ty nejlepší mobily na trhu se v současnosti prodávají klidně i za více než 40 000 Kč. Solidní výkon a prémiové fotoaparáty nicméně nabídnou i modely se čtvrtinovou cenovkou. Co od takovýchto přístrojů čekat?

Chytrý telefon Apple iPhone SEVideo: archív výrobce

 
Článek

Výrobci zpravidla dávají na odiv své vlajkové modely. Je to logické, obsahují ty nejvýkonnější součástky, nejlepší fotoaparáty a zpravidla i pokrokové technologie. V záplavě všech superlativů by se mohlo zdát, že levnější přístroje si koupí jen někdo, kdo má do peněženky hluboko.

Přednosti prémiových přístrojů jsou nepopiratelné, nicméně většina zákazníků všechny moderní vymoženosti v praxi stejně vůbec nevyužije. Právě proto je vhodné se seznámit i s cenově dostupnějšími smartphony, které rozhodně mají také co nabídnout.

Zájem o levné iPhony SE je obrovský. Prodejci hlásí vyprodáno

Mobil

Nejlevnější přístroje mají své limity

Nejlevnější mobily s dotykovými displeji se dají podle Zboží.cz pořídit už okolo tisícovky. Právě tyto přístroje prakticky již z trhu vytlačily klasické tlačítkové modely, kterých je v nabídce minimum. U takto levných přístrojů se ale zpravidla velmi šetří na použitých výrobních materiálech, stejně jako na výkonu jednotlivých součástek.

Vhodnější volbou jsou tak přístroje s cenou okolo pěti tisíc korun a více. S rostoucí cenou totiž stoupá množství nabízených funkcí, výkon i velikost a rozlišení obrazovky. Přístroje s cenou nad pět tisíc korun jsou zpravidla vybaveny osmijádrovými procesory a alespoň 4GB operační pamětí.

Na první pohled by se mohlo zdát, že takový výkon většina uživatelů vůbec nevyužije, opak je ale pravda. Vyšší výkon je znát u spouštění aplikací i otevírání různých souborů. Také odezva celého systému je prakticky bez prodlevy, což je znát už i při pohybu v menu telefonu.

Nejlepší fotomobil dostane bratříčka. Do prodeje půjde se stejným hendikepem

Mobil

Kvalita fotoaparátů hraje prim

Samozřejmostí jsou u chytrých telefonů dnes již zabudované fotoaparáty. V této otázce mají opět navrch dražší přístroje. Kvalita jejich čipů se již velmi přibližuje klasickým kompaktům. Díky tomu není pak již v podstatě potřeba brát například na výlety další přístroj.

Koukat se přitom vyplatí po modelech, které nabízejí více fotoaparátů na zadní straně. Prostřednictvím nich totiž telefon dovede zachytit scény zcela odlišně. Vedle hlavního fotoaparátu se standardním ohniskem se zpravidla do telefonů montují širokoúhlé objektivy pro focení architektury a krajiny a teleobjektivy pro snadné přiblížení vzdálených objektů bez ztráty kvality.

Prémiové fotoaparáty se objevují už u telefonů s cenovkou okolo deseti tisíc korun. Dražší přístroje ale zpravidla mají lepší senzory, které si dovedou poradit i při focení za horších světelných podmínek a v noci.

Mezi levnými chytrými telefony jasně dominuje operační systém Android, který je nejrozšířenější. Rozvířit vody se však v posledních týdnech snaží také společnost Apple se svých iPhonem SE, jenž se chlubí platformou iOS. Ten se nabízí za téměř poloviční cenu proti tomu, na kolik vyjdou smartphony s logem nakousnutého jablka.

TCL Plex: konkurence se nelekne

V útrobách telefonu se ukrývá procesor Qualcomm Snapdragon 675, jehož osm jader dovede pracovat při frekvenci až 2000 MHz. Tento čip má k dispozici 6 GB operační paměti, což je hodnota, která rozhodně ještě není samozřejmostí ani u telefonů s cenovkou okolo 10 tisíc korun.

Kapacita úložného prostoru činí 128 GB, přičemž výrobce nezapomněl ani na slot pro paměťové karty. Displej nabízí úhlopříčku 6,53 palce při rozlišení 2340 x 1080 obrazových bodů. Počítat je tedy nutné s tím, že jde spíše o rozměrnější telefon – to dokládají i proporce 76,6 x 162,2 x 8 mm a hmotnost 192 g.

Foto: archív výrobce

TCL Plex

Telefon má k dispozici hned čtyři fotoaparáty. V průstřelu na čelní straně se nachází 24MPx senzor, vzadu jsou pak další tři objektivy. Hlavní fotoaparát nabízí rozlišení 48 MPx, dále je pak k dispozici 16MPx širokoúhlý snímač a 2MPx senzor, který se stará o měření hloubky ostrosti. Díky tomu mají jednotlivé momentky podobný nádech jako snímky ze zrcadlovky.

TCL Plex je dále vybaven akumulátorem s kapacitou 3820 mAh, což by bez problémů mělo zajistit celodenní výdrž i při náročnějším využití. Potěší také rychlé 18W nabíjení, které bývá zpravidla výsadou až dražších telefonů.

  • Klady: poměr cena/výkon
  • Zápory: větší rozměry nemusí vyhovovat každému
  • Cena: 5990 Kč

Sony Xperia L4: kompromisům se nevyhne

Xperia L4 nabízí sice vcelku líbivý design, kdy prakticky celou čelní stranu pokrývá displej s úhlopříčkou 6,2 palce. Obrazová plocha má nicméně rozlišení pouze HD+. U celé řady přístrojů v této cenové kategorii se přitom již setkáváme s Full HD+ rozlišením.

Také pracovní tempo novinky je spíše průměrné. Srdcem telefonu je procesor MediaTek MT6762, který má k dispozici 3 GB operační paměti. Jde o osmijádrový čip, u nějž dovedou jádra pracovat až při frekvenci 2 GHz. Úložiště nabízí kapacitu 64 GB a je možné jej rozšířit prostřednictvím paměťových karet typu microSD.

Foto: archív výrobce

Xperia L4

Kladné body sbírá novinka především v oblasti multimediální výbavy. Dohromady má telefon čtyři fotoaparáty. Ve výřezu displeje na čelní straně se nachází osmimegapixelová kamera, vzadu jsou pak tři objektivy. Konkrétně se jedná o hlavní 13megapixelový senzor, který doplňuje pětimegapixelová ultraširokoúhlá kamera a také dvoumegapixelový senzor pro práci s hloubkou ostrosti.

Potěší i přítomnost klasického konektoru jack 3,5mm pro připojení sluchátek či NFC čip, díky kterému lze telefon použít například jako platební kartu. Přístroj má akumulátor s kapacitou 3580 mAh, konektor USB-C a pracuje pod operačním systémem Android 9.0.

  • Klady: líbivý vzhled, tři hlavní fotoaparáty
  • Zápory: spíše průměrný výkon
  • Cena: 5490 Kč

Apple iPhone SE: nejlevnější jablko

U nového iPhonu SE nastavila společnost Apple cenovku proklatě nízko. Přestože jde o nejdražší telefon v tomto přehledu, mezi smartphony s logem nakousnutého jablka se jedná o aktuálně nejlevnější volbu.

Srazit cenu se výrobci podařilo díky tomu, že do staršího těla umístil nové výkonné součástky. Právě proto vypadá novinka jako iPhone 8, ale uvnitř má stejný procesor jako nejlepší iPhone 11 Pro, tedy konkrétně Apple A13 Bionic. Ten je přitom aktuálně tím nejvýkonnějším, co Apple nabízí.

Foto: archív výrobce

Apple iPhone SE (2020)

Samozřejmě se najdou ale i ústupky. Místo velkého OLED panelu, který zakrývá celou čelní stranu, má tak novinka pouze 4,7palcový Retina displej s velkými rámečky nad a pod displejem. Na druhou stranu se díky tomu na čelní stranu vešla čtečka otisků prstů Touch ID, kterou jedenáctky nemají.

Potěší i rychlé 18W nabíjení, díky kterému se telefon dobije na 50 % za pouhých 30 minut.

Konstrukce je složena z hliníku a odolného skla, výrobce láká i na voděodolnost. Pod hladinou je iPhone SE možné používat po dobu 30 minut až v hloubce jednoho metru. Proti dražším jedenáctkám si pohoršily fotoaparáty, na přední i zadní straně je totiž po jednom objektivu.

  • Klady: špičkový výkon
  • Zápory: design není tolik atraktivní jako u iPhonu 11
  • Cena: 12 990 Kč

Xiaomi Redmi Note 8T: fotomobil za pět tisíc

Tím nejlákavějším jsou u modelu Redmi Note 8T fotoaparáty, na zadní straně totiž nalezneme hned čtyři objektivy. Hlavní kamera je osazena snímačem Samsung s rozlišením 48 Mpx, který ve standardním režimu využívá technologii skládání 4 pixelů do jednoho, což přináší jasné 12Mpx snímky i za horších světelných podmínek. Velmi dobrých výsledků mimochodem fotoaparát dosahuje také v noci, alespoň na danou cenovou kategorii.

V případě potřeby ale uživatelé mohou přepnout do plných 48 MPx a mít tak detailnější momentky, než jaké nabízí v dnešní době drtivá většina fotoaparátů. Dále je k dispozici sekundární 8Mpx snímač s širokoúhlým objektivem s úhlem záběru 120°. Ten je doplněn o 2Mpx makro kameru pro záběry ze 2 cm a 2Mpx asistentem hloubky ostrosti – právě to je onen čtvrtý objektiv na zadní straně.

Foto: archív výrobce

Xiaomi Redmi Note 8T

Telefon nabízí zároveň celou řadu režimů umělé inteligence, které dovedou automaticky detekovat scénu a zvolit nejvhodnější nastavení jednotlivých parametrů fotoaparátu.

Srdcem telefonu je 8jádrový procesor Qualcomm Snapdragon 665, který udává pracovní tempo až při frekvenci 2 GHz. Model Redmi Note 8T dostal dále do vínku 3 GB operační paměti a 32GB interní úložiště. Pro náročnější uživatele se vyrábí dokonce i výkonnější verze, která disponuje hned 4 GB operační paměti a 128GB úložištěm.

Telefon nabízí 6,3palcový displej s vykrojením nahoře, ve kterém se ukrývá čelní kamera. Rozlišení tohoto panelu s poměrem stran 19,5:9 je 2340 x 1080 obrazových bodů.

  • Klady: kvalita fotoaparátů v dané cenové třídě
  • Zápory: více se vyplatí dražší verze s větší operační pamětí
  • Cena: 4990 Kč

Nokia 7.2: elegance především

V aktuální nabídce telefonů Nokia, které vyrábí společnost HMD Global, jasně dominují cenově dostupnější přístroje. Příkladem toho je i Nokia 7.2, která staví na úspěších svých předchůdců z řady sedm – nabídne dvoudenní výdrž na jedno nabití, obrazovku s technologií PureDisplay HDR a příznačný severský design.

Hlavní předností tohoto smartphonu je 48MPx trojitý fotoaparát s technologií Quad Pixel a optikou ZEISS. Podle výrobce přístroj nabídne bokeh efekt podobný digitálním zrcadlovkám, telefon tedy dovede stejně rozmazat pozadí snímku. Přístroj vyniká také pokročilým nočním režimem.

Foto: archív výrobce

Nokia 7.2

V útrobách telefonu tepe osmijádrový procesor Qualcomm Snapdragon 660, který má k dispozici 6 GB operační paměti a 128GB úložiště. Displej nabízí úhlopříčku 6,3 palce a rozlišení 2280 x 1080 obrazových bodů.

Uživatelé, kteří by chtěli ještě atraktivnější cenovku, se poohlédnou po modelu Nokia 6.2, který je ještě o dva tisíce levnější. Ten se navzdory nižší cenovce chlubí také trojitým fotoaparátem a technologií PureDisplay.

Díky speciálnímu zobrazovacímu procesoru displej nabídne HDR technologii, zvládne zobrazit až miliardu barevných odstínů. Model Nokia 6.2 zůstává věrný svému skandinávskému původu a nabídne precizně zpracovanou konstrukci, prémiové materiály a unikátní design.

  • Klady: líbivý skandinávský design
  • Zápory: zdatným konkurentem je Nokia 6.2, která vychází ještě levněji
  • Cena: 7990 Kč

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám