Hlavní obsah

Konec DVB-T klepe na dveře. Jak vybrat nový televizor či set-top box

Novinky, mif

Už ve středu odstartuje v Praze plánovaný přechod na nový standard televizního vysílání DVB-T2, zbytek republiky bude následovat v nadcházejících měsících. Pokud přijímáte signál prostřednictvím pozemního digitálního vysílání, je potřeba se na tento proces připravit.

Foto: archív výrobce

The Frame

Článek

O DVB-T2 je s ohledem na blížící se termín vypnutí prvního vysílače slyšet snad ze všech stran. Právě proto se ale hned na úvod sluší zdůraznit, že se nucený přechod netýká každého. Zbystřit by měli pouze lidé, kteří přijímají signál prostřednictvím pozemního televizního vysílání. Uživatelů kabelového, satelitního a internetového vysílání se změny nijak nedotknou.

Jedinci přijímající televizní signál prostřednictvím klasické antény však budou muset přechod řešit. Je tedy nutné mít buď televizor, nebo set-top box podporující standard DVB-T2.

Nejlevnější set-top boxy jsou už vyprodané, přechod na DVB-T2 začíná

Internet a PC

V obou případech je nicméně nutné dávat pozor na to, aby přístroj dokázal dešifrovat kodek HEVC (H.265). Pokud tento standard nezvládne přijímač dešifrovat, nebude prostřednictvím něj možné druhou generaci pozemního digitálního vysílání přijímat. Pro Česko byl zvolen právě tento kodek, zatímco v některých zahraničních státech se používají jiné. Podporu kodeku HEVC (H.265) je tedy vhodné před nákupem ověřit, který je pro provoz v Česku nezbytný.

Řešením samozřejmě může být také přechod na jiný typ televizního vysílání, stále rostoucí popularitě se například v posledních měsících těší nejrůznější internetové televize. Tuzemští operátoři je totiž často přidávají do balíčků k mobilním paušálům a pevnému internetu za symbolickou cenu.

Vypnutí je nezbytné

Už nyní dosahuje DVB-T2 lepšího pokrytí než starší standard DVB-T. To jinými slovy znamená, že přijímat bezplatné televizní vysílání může daleko více Čechů. A to i v místech, kde to dříve možné nebylo.

Důvodů pro přechod na DVB-T2 je nicméně daleko více, kromě vyšší obrazové kvality je to například i příchod vysokorychlostního mobilního internetu.

Nejmenší set-top box u televizoru ani není vidět

Hardware

Bezdrátová pásma totiž nejsou nafukovací a Český telekomunikační úřad jasně určuje, kdo smí v konkrétním frekvenčním pásmu operovat a co může dělat. Jak jsme již naznačili v řádcích výše, přechod na druhou generaci dovolí uvolnit důležitá pásma pro vysokorychlostní mobilní internet. Tuzemští operátoři tak budou moci vystavět nové sítě, které zajistí vyšší přenosové rychlosti pro naše mobilní miláčky.

O oblíbené programy přitom lidé rozhodně nepřijdou, právě naopak. Standard DVB-T2 je totiž navržen tak, aby zvládl přenášet více informací v menším množství dat. Zjednodušeně řečeno se tak do frekvenčního rozsahu televizního vysílání vejde více programů, a to často i v lepší obrazové kvalitě. Standard DVB-T2 tedy bez nadsázky představuje budoucnost, a právě proto se k němu uchyluje nejen Česká republika, ale také postupně většina evropských zemí.

Lepší obrazová kvalita, více programů

Z přechodu budou v konečném důsledku těžit i samotní uživatelé. DVB-T2 neklade takové nároky na datové přenosy jako starší standard DVB-T. Díky tomu by mělo být v praxi stabilnější a nemělo by docházet k výpadkům a fragmentacím obrazů.

Díky nižší datové náročnosti bude v sítích DVB-T2 k dispozici více televizních programů.

Standard DVB-T2 představuje budoucnost

Jak na to

Některé televizní stanice budou vysílat ve vysokém rozlišení, těžit z toho v konečném důsledku budou samotní uživatelé, kteří si budou moci užívat lepší obrazovou kvalitu. Už nyní potvrdila HD vysílání Česká televize, u ostatních se zatím čeká.

Rozšířit by se měly také nabídka a obsah standardu HbbTV (Hybrid Broadcast Broadband TV). Jde v podstatě o technologii hybridního vysílání, které propojuje klasické televizní vysílání s internetovým připojením. Technologie HbbTV je dostupná často prostřednictvím červeného tlačítka na dálkových ovladačích a dovoluje přistupovat k archívům televizních stanic, nejrůznějším videotékám a internetovému televiznímu zpravodajství.

Samsung The Frame: luxus především

Především na luxusní design lákají televizory z řady The Frame, od společnosti Samsung. Přístroje, které se nabízí v úhlopříčkách od 43 do 65 palců (108 až 165 cm) totiž vypadají na první pohled jako nějaké umělecké dílo – připomínají obrazy.

A přesně jako umělecké dílo má novinka i fungovat. Na zdi totiž najde tento model využití i ve chvílích, kdy zrovna nesledujeme televizní vysílání nebo filmy, může totiž v režimu Art zobrazovat umělecká díla v digitální podobě, a dokáže tak proměnit obytný prostor v galerii.

Foto: archív výrobce

The Frame

Snímač, kterým je Frame vybaven, přitom umožňuje upravit barevné podání tak, aby se přizpůsobilo jasu v místnosti a dosáhlo tak optimálního zobrazení uměleckého díla na obrazovce přístroje. Když tedy máte na zdi pověšené obrazy a mezi nimi je ukrytý Frame, za běžného dne takřka nepoznáte rozdíl.

Frame podporuje také funkci hlasového asistenta Bixby, kterého společnost Samsung vyvinula jako platformu pro hlasové ovládání využívající umělou inteligenci a který tento model proměňuje ve skutečně inteligentní televizor.

V ostatních parametrech jde však již o klasický televizor, který zvládá i standard DVB-T2. Staví na technologii QLED, která umožňuje obrazovce reprodukovat citelně širší rozsah barev v porovnání se standardními TV. To je zásluha především kovového materiálu Quantum Dot, z něhož je panel tvořen.

Přístroje s technologií QLED, která mimochodem pochází přímo z dílen Samsungu, jsou schopny reprodukovat 100 procent barevného objemu.

  • Klady: nenápadný vzhled připomínající obraz
  • Zápory: design se širšími rámečky se nemusí líbit každému
  • Cena: 24 990 až 44 990 Kč

Strong SRT82: nejmenší na trhu

Strong SRT82 je tím nejmenším DVB-T2 set-top boxem na trhu, ve skutečnosti totiž není o moc větší než běžný USB flash disk, který používáme u počítačů a notebooků. Právě kompaktní rozměry jsou největším tahákem tohoto modelu.

V praxi jej totiž můžete nechat schovaný někde za televizorem, aby nebyl vůbec vidět a nepřekážel. Lámat hlavu si nemusíte ani s napájením, samotný set-top box se totiž připojí do HDMI portu a následně se může nabíjet prostřednictvím USB konektoru, pokud jím televizor disponuje.

Foto: archív výrobce

Strong SRT82

Výrobce myslel i na to, aby bylo použití zařízení pro uživatele co možná nejpohodlnější. Palčivým problémem většiny set-top boxů je totiž nutnost používat dva ovladače – jeden na televizor, druhý na set-top box. V případě modelu Strong SRT82 to ale neplatí. Ten má speciální opakovač signálu, díky kterému je možné ovládat jedním ovladačem obě zařízení.

Třešničkou na dortu je možnost připojit k set-top boxu externí disk či USB flashku, na kterou je možné následně nahrávat pořady. Samozřejmostí je Timeshift i EPG. Množství nabízených funkcí je tedy stejné jako u větších modelů.

  • Klady: kompaktní rozměry
  • Zápory: česká lokalizace není úplně povedená a obsahuje chyby
  • Cena: 799 Kč

LG 55UM7000PLC: cena hraje prim

Přesvědčit uživatele o tom, že solidně vybavený televizor nemusí stát několik desítek tisíc korun, se snaží model LG 55UM7000PLC. Při ceně pohybující se pod hranicí 10 000 Kč nabízí vše, co budou potřebovat i nároční uživatelé. Testovaný kousek staví na 55palcové úhlopříčce (138 cm), která nabízí rozlišení 4K.

Foto: archív výrobce

LG 55UM7000PLC

Pochválit si tento přístroj zaslouží za poměrně věrné podání barev, kvalita zobrazení je v dané cenové kategorii rozhodně nadstandardní. Samozřejmostí je vlastní operační systém WebOS 4.0. Ten umožňuje nejen nahrávat pořady na vloženou USB klíčenku, ale také instalovat aplikace. Už v základu jsou předinstalované obslužné programy nejznámějších streamovacích video platforem – například Netflix, HBO GO či Voyo.

Televizor navíc přináší podporu pro HDR obraz (High Dynamic Range), který přitom bývá lákadlem až dražších přístrojů. Ty podobně jako testovaný kousek dokážou pracovat s vysokým kontrastem a maximálním jasem, nečiní jim tedy problém zobrazit graficky náročné scény, ve kterých se prolíná velmi světlé a velmi tmavé pozadí.

Ve výbavě nechybí ani bezdrátový adaptér wi-fi, tři USB porty, tři HDMI konektory, digitální tuner DVB-T2 či podpora satelitních karet DVB-S2.

  • Klady: barevné podání displeje, množství nabízených funkcí
  • Zápory: kvůli množství plastových prvků působí televizor tak trochu laciným dojmem
  • Cena: 9990 Kč

Tesla TEH-500: sázka na Android

Tesla TEH-500 vypadá na první pohled jako obyčejný set-top box. A to je skutečně jeho hlavní pracovní náplň – zprostředkovat uživateli přístup k pozemnímu televiznímu vysílání DVB-T2. Pod nenápadnou černou konstrukcí se však ukrývá sofistikovaný hardware.

Foto: archív výrobce

Tesla TEH-500

Stroj, který je vybaven operačním systémem Android, je možné používat jako jednoduchý počítač s monitorem, klávesnicí a myší. Podle tvůrců ale uplatnění najde také u televizorů, kde může sloužit jako HTPC (Home Theater Personal Computer, tzn. domácí počítačové kino). K TV se novinka jednoduše připojí prostřednictvím HDMI konektoru, přičemž napájení obstarává USB port.

Tesla TEH-500 zvládá klidně rozlišení až 4K, což je i zásluha procesoru S905D. Ten má k dispozici 2GB operační paměti typu DDR3 a 8GB eMMC Flash úložiště, do kterého je možné instalovat aplikace. Pro rozšíření úložného prostoru je vhodné připojit externí USB disk, na který je možné klidně i nahrávat.

Na trhu je miniaturních počítačů celá řada a další výrobci chystají. Málokterý ale funguje zároveň jako set-top box, což je případ modelu od společnosti Tesla.

  • Klady: u TV funguje jako multimediální centrum či malý počítač
  • Zápory: vyšší cena ve srovnání s obyčejnými set-top boxy
  • Cena: 2000 Kč

O2 TV: internetová televize

Kvůli zavádění DVB-T2 samozřejmě není nutné kupovat set-top box či nový televizor, řešením může být také přechod na jiný druh televizního vysílání. Rostoucí popularitě se v poslední době těší internetové televize, které nalezneme například i v nabídce O2 a T-Mobilu.

Jak je z řádků výše již patrné, nutné je v tomto případě pro příjem televizního vysílání internetové připojení. Bez něj totiž bude samotný set-top box úplně k ničemu. V případě O2 je možné už za bezmála 300 Kč měsíčně získat přístup k více než 60 televizním kanálům, a to včetně těch filmových. Za pouhých 50 korun navíc se programová nabídka rozroste na více než sto kanálů.

Foto: archív výrobce

O2 TV

U všech jsou přitom k dispozici nadstandardní funkce, které tradiční televizní vysílání nenabízí. Například prostřednictvím set-top boxu můžete přistupovat k archivu všech televizních stanic až sedm dní zpětně. Přímo do set-top boxu si pak můžete nahrát až 100 hodin vysílání.

Praktické je také to, že O2 TV můžete sledovat nejen na televizi, ale také v počítači, tabletu i mobilu. Stačí vyplnit své přihlašovací údaje ke službě. Výhodou je také to, pokud již televizor podporu pro O2 TV přímo nabízí. V takovém případě pak není nutné mít žádnou další krabičku (set-top box), ale jednoduše spustit předinstalovanou aplikaci v televizoru.

  • Klady: bohatá programová nabídka, funkce zpětného zhlédnutí
  • Zápory: bez internetového připojení set-top box nefunguje
  • Cena: od 299 Kč měsíčně

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám