Hlavní obsah

Jak zatočit s nebezpečnými viry

Hackeři dokážou využít prakticky jakoukoliv skulinku v zabezpečení, aby se nabourali do cizího PC a dokázali jej ovládat na dálku. V ohrožení nejsou přitom pouze počítače, ale také chytré telefony a tablety.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Debatu o zabezpečení počítačů i smartphonů rozvířila minulý týden kauza okolo italské společnosti Hacking Team. Ta se totiž soustředila především na vývoj nejrůznějších šmírovacích nástrojů, které následně prodávala do celého světa. I do České republiky.

Databáze obsahující informace o jejích produktech i zákaznících však unikla na internet. Vyčíst je z ní mimo jiné možné i trend, na kterém počítačoví piráti v posledních letech staví své útoky.

Dříve totiž šlo rozeznat virus na první pohled. První škodlivé programy byly nastaveny tak, aby mazaly data nebo dokonce zablokovaly celý operační systém. Moderní viry se ale snaží zůstat co nejdéle v anonymitě a potají otevírají zadní vrátka pro útočníka.

Pomohou speciální programy

Odhalit takové smetí v počítači není vůbec jednoduché. Zkušenější uživatelé si mohou všimnout, že jejich počítač nebo chytrý telefon pracuje pomaleji a webové stránky se nenačítají zcela správně.

V počítači dokážou většinu trojských koní, spywaru, keyloggerů (program zaznamenávající stisk každé klávesy) a dalších nezvaných návštěvníků objevit speciální programy. Vedle placeného softwaru, který stojí od pár stokorun do několika tisíc, existují také bezplatné varianty.

Zdarma nabízejí bezpečnostní programy nejčastěji firmy, které doufají, že si uživatelé po vyzkoušení zakoupí pokročilejší placenou verzi. Ale i proto, aby zvýšily povědomí o své značce.

Na PC i mobilu by měl být nainstalován vždy jen jeden bezpečnostní program svého druhu. Dva antiviry na disku dokážou udělat pěknou neplechu. Samotný antivirus ale zárukou bezpečí není.

Velmi důležité jsou také aktualizace, protože právě chyby v operačním systému a nejrůznějších programech počítačoví piráti velmi často zneužívají k tomu, aby do něj propašovali nezvané návštěvníky.

Symantec Norton Internet Security: kompletní ochrana PC

Norton Internet Security od společnosti Symantec je kompletní balík pro ochranu počítače. Kromě antispamu obsahuje také antivirus, antiphishingovou ochranu a nástroj pro odstraňování spywaru.

Foto: archív tvůrců

Symantec Norton Internet Security

Sám dokáže automaticky naplánovat kontrolu PC a aktualizaci všech součástí bezpečnostního balíku na dobu, kdy počítač není používán. Díky tomu je vhodný pro použití i na pomalých počítačích. Součástí balíku je navíc nástroj pro ochranu chytrých telefonů a počítačových tabletů.

Plná verze je placená. Roční licence pro jeden počítač vyjde na necelých 1300 Kč. Symantec navíc nabízí speciální licenci s možností zálohy dat on-line (až do velikosti 25 GB), která na 12 měsíců vyjde na 1900 Kč.

Anti-keylogger: odhalí neodhalitelné

Odhalit některé škodlivé programy v počítači není vůbec jednoduché. Například u programů, které zaznamenávají stisk kláves, je bezradná většina antivirových i antispywarových aplikací.

Proto je nutné tyto nezvané hosty vyhledávat pomocí speciálních aplikací, jako je například Anti-keylogger.

Foto: archív tvůrců

Anti-keylogger

Ten dokáže během jednorázového testu odhalit prakticky libovolného sledovače. Ve zdarma dostupné verzi ukáže, kde se škodlivý program nachází. Smazat jej však nedokáže.

Odstranit jej je tak nutné manuálně, protože vyřadit záškodníka z provozu dokáže pouze placená verze aplikace. Za tuto licenci pro jeden počítač si tvůrci naúčtují 600 korun.

Eset Smart Security 8: bič na hackery

Osmou generaci bezpečnostního balíku nástrojů Smart Security nabízí domácnostem i firmám společnost Eset. Obsahuje antispyware, osobní firewall, antispamový filtr a antivirus, zabezpečit tak dovede počítač po všech stránkách.

Foto: archív tvůrců

Eset Smart Security 8

Nad konkurencí vyniká především díky technologii AntiTheft. Jde o modul, který se snaží zamezit krádežím a ztrátám počítačů, především tedy notebooků.

Když svůj stroj nebudete moci najít, jednoduše se připojíte do on-line portálu služby a necháte jej ukázat na mapě. Vyzkoušet Eset Smart Security 8 je možné zdarma. Plná licence pak vyjde na 1500 Kč.

Microsoft Security Essentials: nenáročný, ale účinný

Security Essentials je bezplatný antivirový program od amerického softwarového gigantu Microsoft, který firma nabízí již předinstalovaný v operačním systému Windows 8 (pod názvem Windows Defender). Majitelé starších verzí systému si jej ale mohou stáhnout zdarma.

Foto: archív tvůrců

Microsoft Security Essentials

Hlavní předností antiviru jsou především nízké provozní nároky, které na rozdíl od některých konkurenčních řešení zbytečně nesnižují výkon celého počítače. To ocení především majitelé starších PC a miniaturních netbooků, které nejsou tolik výkonné.

Hledat viry a spyware na pevném disku můžete jednoduše přímo z okna programu, k dispozici je ale i možnost plánování automatického prohledávání disku, nebo rezidenční štít, který hlídá bezpečnost operačního systému na pozadí při běžné práci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám