Hlavní obsah

Jak se zbavit překážejících kabelů

Novinky, mif

Stolní počítače, notebooky, televizory i DVD přehrávače. Tyto přístroje přinášejí do domácnosti desítky kabelů, které se těžko ukrývají a jsou spíše na obtíž. Velká část propojovacích drátů jde ale nahradit velmi elegantně – bezdrátově.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

I když se to nemusí na první pohled zdát, v domácnostech se k počítačové síti připojují desítky různých zařízení. Kromě počítačů a notebooků jsou to například chytré telefony či tablety. Stejně tak ale mohou bezdrátovou konektivitu využívat nejrůznější senzory a čidla ze systémů pro chytrou domácnost, nebo například NAS servery pro snadné sdílení dat mezi jednotlivými zařízeními.

Jednoduchým propočtem dojdeme k tomu, že zatímco před lety spoléhalo na domácí počítačové sítě jen pár zařízení, aktuálně bychom je mohli počítat na desítky. Úměrně tomu tedy pochopitelně rostou i nároky na domácí routery a bezdrátové sítě obecně.

Pokrýt obyčejný dům nebo klidně i jen trochu větší panelákový byt dostatečně kvalitním WiFi signálem tak nemusí být vůbec jednoduché. Zpravidla totiž nalezneme místa, kde je zkrátka „internetová tma“.

Rychlost hraje prim

Právě proto je tak důležitá otázka kvalitního routeru, který obstarává všechen síťový provoz. Nejlevnější modely se dají pořídit už za pár stovek, ty však zpravidla nic jiného než rozvod internetu neumějí.

Dražší verze, jejichž cenovky se pohybují v řádech klidně i několika tisíc korun, naopak nabídnou pokročilejší možnosti nastavení a zpravidla mají také lepší dosah bezdrátového signálu. Vynikají také v množství nabízených prémiových funkcí.

O ceně rozhoduje velmi často také rychlost routeru. Za standard lze v dnešní době považovat modely s označením „n“, které dokážou pracovat až desetkrát rychleji (až 600 Mbit/s) než předchozí generace „b/g“.

Náročnější uživatelé mohou sáhnout po modernějších routerech se standardem „ac“, který nabízí přenosové rychlosti až 1000 Mbit/s. Na trhu se začínají objevovat také modely, které nabízejí nejnovější standard „ad“ s přenosovou rychlostí až 7000 Mbit/s. Jejich ceny jsou však zatím velmi vysoké.

Většina routerů má v dnešní době grafické průvodce, díky kterým zvládne konfiguraci i méně zkušený uživatel. Přesto pokud si s konkrétním nastavením síťového prvku nejste jisti, je vhodné instalaci svěřit do rukou odborníkovi.

Špatná konfigurace routeru totiž může k našim počítačům a datům pustit nezvané návštěvníky.

Piper-NV: malý všeuměl

Na první pohled vypadá PIPER-NV jako obyčejná bezpečnostní kamera, i když se může zdát trochu baculatější. Důvod je nicméně prostý, po detailnějším prozkoumání totiž pozornější uživatelé zjistí, že tato kamera dokáže nahradit daleko více zařízení najednou.

Foto: archív výrobce

Piper-NV

Dovede fungovat také jako z-Wave plus Gateway. To jinými slovy znamená, že k tomuto modelu možné připojovat další senzory se stejným standardem a samotnou kameru používat jako bezdrátovou řídicí jednotku chytré domácnosti. Využíván je mezi zařízeními pro chytrou domácnost univerzální protokol Z-Wave.

Připojit je tak možné například dveřní senzor, který okamžitě upozorní, když do domácnosti vnikne někdo neoprávněný. Je nutné zdůraznit, že užitečné senzory jsou zabudované už přímo v kameře. Ta díky tomu dokáže detekovat pohyb, ale zároveň v místnosti monitorovat teplotu a vlhkost. Navíc je k dispozici dvoucestné audio, tedy reproduktor i mikrofon. Nechybí ani alarm.

Samotná kamera nabízí rozlišení 3,4 MPx, noční vidění, a hlavně objektiv se 180° záběrem. Pokud ji tedy postavíte někam do rohu, zvládne bez problémů monitorovat i rozlehlé místnosti.

  • Klady: kombinuje více zařízení najednou
  • Zápory: konstrukce kamery je poměrně baculatá 
  • Cena: 9500 Kč

ATEN HDMI Extender: obraz i zvuk bezdrátově

Velké a neforemné CRT obrazovky už pomalu patří minulosti. V domácnostech je vystřídaly ploché a tenké televizory. Za tyto útlé panely se ale daleko hůře schovávají kabely, obzvláště pokud je televizor zavěšen na zdi. Proč tedy propojení televizoru s přehrávačem nebo domácí audio sestavou nevyřešit bezdrátově? Hravě to dokáže zařízení HDMI Extender od společnosti ATEN, který zvládá vzduchem přenášet nejenom obraz, ale také zvuk.

Foto: archív výrobce

ATEN HDMI Extender

Stačí menší z adaptérů připojit k televizoru a k většímu pak všechna zbývající zařízení. K dispozici jsou tři HDMI porty, přes ně takový počet zařízení tedy může být připojen.

ATEN HDMI Extender navíc najde uplatnění i v domácnostech, kde je více televizorů, ale pouze jediný set-top box nebo DVD rekordér. Tato zařízení se totiž dají kabelem připojit k jedné TV a k druhé pak právě prostřednictvím bezdrátového adaptéru.

Dálkovým ovladačem si pak už jen uživatel vybírá, na které televizi má obraz zrovna hrát.

  • Klady: dokáže bezproblémově přenášet obraz ve vysokém rozlišení
  • Zápory: v místech s vysokým rušením může docházet k výpadkům signálu
  • Cena: 6500 Kč

Asus RP-AC53: pomůže s dosahem signálu

Na pokrytí plochy většiny bytů bezdrátovým signálem aktuálně nabízené routery zpravidla stačí. Když se chcete ale o svoji přípojku podělit se sousedem nebo internet přijímat bez kabelů ve větším domě, můžete narazit na problémy s dosahem bezdrátového signálu. V takovém případě dokážou posloužit tzv. extendery (prodlužovače), které se občas prodávají také pod označením repeater (opakovač).

Foto: archív výrobce

Asus RP-AC53

V podstatě jde o malou krabičku, která dokáže přijímat bezdrátový signál a posílat jej dál. Pokud tedy extender zapojíte v dostatečném dosahu wi-fi sítě, může jednoduše prodloužit její signál. A to klidně i o několik desítek metrů. Žádné další kabely nejsou potřeba, extender se zapojí pouze do elektrické zásuvky.

Na stejném principu funguje i model Asus RP-AC53, který nad konkurencí vyniká především velice jednoduchou instalací a dobrým dosahem signálu. Náročnější uživatelé ocení, že nechybí ani podpora standardu 5 GHz.

  • Klady: kompaktní rozměry
  • Zápory: kvůli integrovaným anténám není zařízení tak kompaktní jako řada konkurentů
  • Cena: 1500 Kč

Zyxel PLA5256 Twin pack: internet ze zásuvky

Se stavbou sítě mohou pomoci také klasické elektrické zásuvky, respektive tzv. homeplug systémy. Místo umisťování nových síťových kabelů jednoduše využívají už existující elektrické rozvody.

Foto: archív výrobce

ZyXEL PLA5256 Twin pack

Především atraktivní cenou se snaží zaujmout sada dvou adaptérů Zyxel PLA5256 Twin pack, která vyjde na něco málo přes tisíc korun. Zařízení se vyznačuje velice jednoduchou instalací – v podstatě stačí adaptéry zapojit do zásuvky, stisknout na každém adaptéru párovací tlačítko a vše automaticky funguje, jak má.

Kromě počítačů lze pomocí homeplug adaptérů připojit k síti také televizní konzoli, multimediální centrum nebo například tiskárnu. Výrobce garantuje dosah signálu při ideálních podmínkách až 300 metrů a rychlost přenosu dat až 200 Mb/s. Právě přenosová rychlost je daní za nízkou pořizovací cenu. Dražší adaptéry jsou totiž klidně i dvakrát tak rychlé, jejich cena je ale pochopitelně vyšší.

  • Klady: rozvede internet kdekoli, kde je elektřina
  • Zápory: v méně kvalitních zásuvkách je rychlost výrazně nižší
  • Cena: 1500 Kč

TP-LINK Deco M5: kvalitní signál kdekoliv

Deco je v podstatě WiFi systém, který má v základu tři bezdrátové jednotky. S nimi dokáže vytvořit souvislé pokrytí prostor o ploše až 420 m2 bezdrátovou sítí o rychlosti 400 Mb/s v pásmu 2,4 GHz a 867 Mb/s v pásmu 5 GHz. Zajímavé je jistě i to, že k trojici základních jednotek je možné přidávat i další základny pro pokrytí většího prostoru nebo zkrátka místa, kde se bezdrátový signál šíří hůře.

Foto: archív výrobce

TP-LINK Deco M5

Základní jednotky vypadají úplně stejně, jsou to malé kulaté základny s velmi zajímavým designem. Vrchní strana totiž vypadá, jako by se na ní právě nesla vodní vlna. Stejný atypický tvar mají všechny tři jednotky.

Na rozdíl od většiny síťových prvků se tak v případě systému Deco nemusíte obávat toho, že by na konferenčním stolku v obýváku nebo někde v knihovně dělala jednotka ostudu. Naopak, líbivým designem do moderních domácností krásně zapadne.

S konfigurací celé sítě totiž pomáhá mobilní aplikace TP-Link Deco, kterou je možné stáhnout zdarma na zařízení s operačními systémy Android a iOS. Ta provede uživatele krok po kroku celým procesem inicializace sítě. V praxi tak prakticky není možné nakonfigurovat celý systém špatně.

  • Klady: bezproblémové pokrytí bezdrátovým signálem
  • Zápory: vyšší pořizovací cena
  • Cena: 8400 Kč

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám