Hlavní obsah

Hi-tech vychytávky pro zimní radovánky

Kvůli omezením souvisejícím s koronavirem budou letošní zimní dovolené komplikovanější. Ať už budete se sněhem dovádět venku za domem, nebo se vydáte na hory, můžete si zimní radovánky zpříjemnit celou řadou šikovných technických vychytávek.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Neodmyslitelným doplňkem na dovolené je digitální fotoaparát. Vhod mohou na cestách přijít nejmenší kompakty, protože se snadno vejdou do každé kapsy a nejsou velkou zátěží. Samozřejmostí je u nich možnost natáčení videa, a to zpravidla i ve vysokém rozlišení (Full HD).

Na horách cestovatelé ocení i takzvané ultrazoomy, které nabízejí neuvěřitelné přiblížení. Zatímco obyčejné kompakty dokážou fotografovaný předmět přiblížit většinou čtyřikrát, ultrazoomy až 30krát.

Jak se stát lepším fotografem

Internet a PC

Akční kamery jsou v kurzu

Trh s videokamerami se v posledních měsících výrazně změnil. Klasické modely, na které jsme byli zvyklí ještě před pár lety, pomalu z pultů obchodů vymizely. Prim totiž stále častěji hrají odolné akční modely, které si nechají líbit i méně šetrné zacházení – a hravě přežijí většinu zimních sportů bez újmy.

Jejich nabídka je velmi bohatá a ceny těch nejlevnějších přístrojů startují už na hranici okolo 500 Kč. Samozřejmě od takto levného stroje není možné očekávat to samé jako od modelů, které jsou o několik tisíc dražší.

Ty zpravidla nabídnou zvýšenou odolnost proti pádům a v některých případech také vodotěsnost. V neposlední řadě se chlubí i lepší obrazovou kvalitou.

Souboj akčních kamer. DJI půjde proti GoPro příznivější cenou

Hardware

Lákadla nositelné elekroniky

Nejrůznější fitness náramky, sporttestery či brýle ukrývající televizor jsou na trhu již několik let. Větší popularity se ale dočkávají tyto přístroje až v posledních letech, což je zásluha i samotných výrobců – na trh přinášejí stále další novinky.

Nositelná elektronika má různá zaměření. Například fitness náramky se snaží monitorovat zdravotní stav a kondičku, chytré hodinky zase dovedou přenášet data z telefonů a tabletů, a dokonce v některých případech i telefonovat. Zobrazování času je u nich až druhotnou funkcí.

Lákadla moderních chytrých hodinek

Vánoce

Tablet nebo notebook

Praktickým společníkem na dovolené může být počítač. Kromě klasických notebooků se velké popularitě těší tablety.

Pokud plánujete hodně cestovat, je vhodné při výběru myslet na odolnost, aby vydržel i méně šetrné zacházení. Plasty by měly být dostatečně tvrdé, aby se nikde neprohýbaly a perfektně chránily jednotlivé součástky uvnitř. Vybírat můžeme také z dražších modelů, které mají dokonce kovové tělo.

Důležitým parametrem je také hmotnost. Pokud budete notebook či tablet nosit v batohu několik hodin, bude znát bez nadsázky každý gram. I mezi nejlevnějšími přenosnými počítači je možné vybrat přístroje, které neváží ani celý kilogram.

Otázku hmotnosti ovlivňuje velikost displeje. Pokud se budeme bavit o noteboocích, není výjimkou, že modely s 15,6palcovou úhlopříčkou jsou až dvakrát těžší než 11,6palcové stroje. I mezi tablety ale najdeme nezanedbatelné rozdíly v hmotnosti.

Nejlevnější notebook od Microsoftu dorazil do Česka. Rozdíly v cenách jsou propastné

Hardware

Sony Action Cam: sázka na kompaktnost

Za pozornost stojí v oblasti akčních kamer rozhodně také společnost Sony, konkrétně prémiový model nesoucí krkolomný název Action Cam FDR-X3000RFDI. Zasvěcení již vědí, že jde o pokračovatele řady Action Cam, která se pyšní především modely s kompaktními rozměry.

A to platí i v případě sněhově bílého provedení. Kamera se tak dá snadno připnout na helmu nebo řídítka horského kola i motorky. Výrobce totiž tímto modelem cílí především na nadšené sportovce, kteří ocení zvýšenou odolnost. Kameře totiž nevadí pády ani pobyt ve vodě – nebo sněhu. Tedy pokud je uzavřena v pouzdře, které je součástí balení.

Foto: archív výrobce

Sony Action Cam FDR-X3000RFDI

Foto: archív výrobce

Sony Action Cam FDR-X3000RFDI

Uvnitř kamery se ukrývá snímač Exmor R CMOS s rozlišením 8,2 MPx. Kvalita natočených záznamů může dosahovat rozlišení až 4K. V případě rozšířenějšího standardu Full HD (1920 x 1080 pixelů) je pak k dispozici režim záznamu při 60 snímcích za sekundu. Vyzdvihnout si tento stroj zaslouží i pro použití kvalitního objektivu Zeiss Tessar.

Součástí balení je také praktický grip na prst AKAFGP1, prostřednictvím kterého je možné ovládat tuto akční kameru na dálku.

  • Klady: kompaktní protáhlá konstrukce, součástí balení je ovladač
  • Zápory: vyšší pořizovací cena
  • Cena: 12 500 Kč

DJI Mavic Air 2: fotky z ptačí perspektivy

Dron Mavic Air 2 od společnosti DJI láká především na kompaktní rozměry. Vybaven je 48megapixelovým senzorem, který dovede podle výrobce zachytit více detailů i v náročných světelných scénách. Stabilizovaná kamerka, která sází opět na trojosý gimbal, zvládne natáčet videa v rozlišení 4K při 60 snímcích za sekundu.

V rozlišení 4K je možné aktivovat také HDR režim pro lepší obrazovou kvalitu, snímkování v takovém případě ale klesne na 30 fps. Nechybí ani slow-motion videa se 120 a 240 fps, avšak pouze v rozlišení Full HD. Časosběrná videa se dají tvořit dokonce v rozlišení 8K.

Foto: archív výrobce

DJI Mavic Air 2

Foto: archív výrobce

Nový ovladač ke dronu DJI Mavic Air 2

Proti první generaci nabízí dvojka celou řadu chytrých technologií. Kamera dovede například automaticky rozpoznat jednotlivé scény a podle toho nastavit nejvhodnější parametry expozice. Konkrétně je schopna rozeznat západ slunce, modrou oblohu, sníh, trávu a stromy.

Vyzdvihnout si zaslouží také režim Hyperlight, díky kterému by měly být kvalitnější snímky pořízené za špatných světelných podmínek a v noci. Ve vzduchu vydrží Mavic Air 2 až 34 minut, což je zásluha větší baterie. I kvůli ní je však dron těžší o 100 gramů, váží celkem i s baterií 570 gramů.

  • Klady: velmi kompaktní rozměry
  • Zápory: dron je nutné registrovat na Úřadu pro civilní letectví (ÚCL)
  • Cena: 23 990 Kč

Fitbit Sense: sportovní aktivity i zdraví pod kontrolou

Drtivá většina chytrých hodinek samozřejmě nemá problém se suplováním funkcí fitness náramků. Počítají kroky, spálené kalorie i ušlou vzdálenost, pokročilejší modely dokážou také měřit srdeční tep. To je i případ modelu Fitbit Sense, který navíc monitoruje hladinu stresu a uživatele nabádá, jak takové situace zvládat.

Foto: archív výrobce

Fitbit Sense

Foto: archív výrobce

Fitbit Sense

Tento model se hodí na celou řadu sportovních využití – například na běh, cyklistiku, plavání, fitness, golf, chůzi, jógu, outdoorové aktivity, turistiku či tenis. Jak je z řádků výše patrné, hodinky Fitbit Sense jsou vodotěsné, a to až do hloubky 50 metrů.

Upřít se těmto chytrým hodinkám nedá ani líbivý vzhled, dostupné jsou v různých barvách a samozřejmě nechybí možnost snadné výměny náramků. Díky tomu hravě proměníte sportovní model na elegantní.

Na rozdíl od fitness náramků je možné do chytrých hodinek instalovat celou řadu aplikací. Díky tomu můžete své hodinky neustále učit novým funkcím.

  • Klady: velmi kompaktní rozměry
  • Zápory: vyšší pořizovací cena
  • Cena: 23 990 Kč

Samsung Galaxy Buds Live: nechte hudbu znít

Vhod nejen na cestách mohou přijít sluchátka. Model Galaxy Buds Live od společnosti Samsung je určen pro náročnější uživatele, čemuž nasvědčuje i cenovka 4500 Kč.

Proti svému předchůdci se tato novinka změnila k nepoznání. Tradiční design špuntů, které vyčnívají z ucha, nahradil fazolovitý tvar. Ten se podle zástupců výrobce snáze schová v uchu, aby působil přirozeněji a lépe tlumil okolní ruchy, protože vyplní větší část ucha. Kdyby pasivní režim nestačil, je tu již zmiňované ANC.

Foto: Novinky

Galaxy Buds Live

Foto: archív výrobce

Samsung Galaxy Buds Live

O zvukové podání se starají 12mm akustické měniče s technologií Bass Duct, na jejichž vývoji se podíleli experti z AKG. Díky tomu by u modelu Buds Live neměla být potlačena basová linka, což je častý nešvar levnějších bezdrátových špuntů. Ekvalizér v obslužném softwaru nicméně dovede naladit sluchátka přesně na žánr, který posloucháte.

Kvůli pohodlnější navigaci nabízí Galaxy Buds Live dotykové plošky na vnější straně sluchátek, případně i hlasové ovládání Bixby voice. Jejich prostřednictvím je možné vybírat hudbu, otevírat aplikace a posílat zprávy bez použití rukou a vizuální kontroly.

  • Klady: solidní kvalita zvukové reprodukce
  • Zápory: letos se pravděpodobně ukáže novější model
  • Cena: 4500 Kč

Lenovo ThinkPad X1 Fold: poprvé s ohebným displejem

Ohebné displeje byly doposud výsadou především chytrých telefonů, stále častěji se ale podle všeho s nimi budeme setkávat také u jiné elektroniky – například u notebooků, jak ukazuje model ThinkPad X1 Fold.

V zavřeném stavu se přístroj prakticky neliší od běžného kompaktního notebooku. Když jej ale rozevřete, nenaleznete zde žádnou klávesnici, ale pouze 13,3palcový OLED displej s rozlišením 2048 x 1536 obrazových bodů. Ten zakrývá prakticky celou rozevřenou stranu.

Foto: mif, Novinky

Novinka s nasazenou klávesnicí

Foto: mif, Novinky

Lenovo ThinkPad X1 Fold

Zařízení tedy po rozložení můžete používat jako klasický tablet. Zároveň jej však můžete nechat nakloněný jako u klasického laptopu a psát na virtuální klávesnici, která je nedílnou součástí operačního systému Windows 10.

Pokud vám dotyková plocha nevyhovuje a máte raději klasické klávesy, můžete na spodní část nacvaknout extrémně tenkou externí klávesnici. Pak je už tato novinka k nerozeznání od klasického notebooku. Mimochodem displej lze zaklopit i ve chvíli, kdy máte na základně položenou zmiňovanou klávesnici.

ThinkPad X1 Fold by se měl nabízet v různých hardwarových konfiguracích, přičemž jeho srdcem bude vždy procesor Intel Core i5. Ten bude mít k dispozici 8 GB operační paměti a 512GB SSD jednotku.

  • Klady: zařízení je velmi kompaktní, pracuje se s ním ale lépe než s tabletem
  • Zápory: daní za ohebnou obrazovku je vysoká pořizovací cena
  • Cena: 85 990 Kč

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Wi-Fi pro školáky i práci z domova

Distanční výuka ve školách i práce z domova dává počítačovým sítím pořádně zabrat. U většiny lidí přitom není problém s rychlostí připojení, ale spíše...

Pohodlí a bezpečí v chytré domácnosti

Zajímavým dárkem může být letos pod stromkem nějaký přístroj z kategorie chytré domácnosti. Tyto technické vychytávky jsou totiž stále dostupnější a jejich...

Výběr článků

Načítám