Hlavní obsah

Fenomén zvaný nositelná elektronika

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Popularita nositelné elektroniky neustále roste. Je to i díky tomu, že výrobci uvádějí neustále nové modely, které často přinášejí vylepšené funkce. Přitom další zajímavé kousky se chystají v dohledné době do prodeje.

Foto: archív výrobce

Ilustrační foto.

Článek

Nejrůznější fitness náramky, sporttestery či chytré hodinky jsou na pultech obchodů již několik let. Větší popularity se ale dočkávají až v posledních dvou letech.

Nositelná elektronika má různá zaměření. Například fitness náramky se snaží monitorovat zdravotní stav a kondičku, chytré hodinky zase dovedou přenášet data z telefonů a tabletů, a dokonce v některých případech i telefonovat. Zobrazování času je u nich až druhotnou funkcí.

Brýle a akční kamery

Za nositelnou elektroniku lze považovat také akční kamery. Ty se totiž velmi často připnout někam na helmu, řídítka nebo popruh od batohu a dál se o ně uživatel již nemusí starat. Tyto nenápadní pomocníci zaznamenávají vše, co uživatel dělá. A je přitom jedno, zda jedete na motorce nebo si užíváte vodní radovánky.

Postupně se začíná rozšiřovat i trh s chytrými brýlemi, které také do jisté míry přebírají funkce chytrých telefonů. Tento segment trhu je však zatím v plenkách. Současné brýle nebo helmy, které se v Česku prodávají, dokážou fungovat pouze jako sofistikovanější monitor.

Virtuální a rozšířená realita

U podobných helem a brýlí je potřeba rozlišovat pojmy virtuální a rozšířená realita. Brýle pro virtuální realitu se snaží uživatele vtáhnout do simulovaného světa a jeho smysly zcela odříznout od skutečného světa. Oči tak zpravidla zcela zakrývá displej a na uších jsou umístěna sluchátka, která jsou velmi často součástí celého systému.

Systémy rozšířené reality většinou vypadají jako obyčejné brýle, přes které může uživatel vidět vše, co se děje okolo něho. Speciální displeje nebo kamery pak jen dokreslují virtuální předměty do skutečného prostoru. Vlastně tedy propojují virtuální svět s tím skutečným.

Na virtuální realitu vsadil například herní gigant Sony, který již delší dobu nabízí speciální headset zvaný PlayStation VR, jenž je taktéž určen pro televizní konzole. Pro hraní na klasických počítačích jsou pak určeny například helmy od společností Oculus a HTC. Uvést na pulty obchodů vlastní model se nicméně chystá také model od herního gigantu Valve.

Brýle pro rozšířenou realitu vyvíjí zase společnost Microsoft. V obchodech je však zatím ještě není možné zakoupit, současný model je určen spíše pro firmy či vědce.

Analytici předpovídají segmentu nositelné elektroniky zářnou budoucnost. Do roku 2020 trh podle společnosti Deloitte vzroste desetinásobně na 100 milionů zařízení.

Apple Watch Series 4: s logem nakousnutého jablka

Hodinky Watch Series 4 od společnosti Apple mají lákadel daleko více. Používají tzv. next-gen akcelerometr a gyroskop, díky čemuž dovedou bezpečně identifikovat pád. Na to budou podle zástupců Applu navázány další aplikace, aby mohly přivolat v případě potřeby pomoc. Hodí se to pro sportovce, seniory a samozřejmě pro celou řadu dalších uživatelů.

Foto: Marcio Jose Sanchez, ČTK/AP

Apple Watch Series 4

Foto: Stephen Lam, Reuters

Apple Watch Series 4

Jedním z velkých lákadel hodinek je také zabudovaný elektrokardiograf, hodinky dovedou tedy měřit díky citlivým elektrodám EKG. A to za pouhých 30 sekund. Všechny naměřené údaje se uloží v aplikaci Zdraví, exportovat se nicméně dají klidně i do PDF. Praktická je také možnost automatického hlídání fibrilace síní, díky čemuž jsou Apple Watch schopné v určitých intervalech automaticky provést sken.

Čtvrtá generace byla přepracována i po stránce designu. Hodinky mají o 30 % větší displej, díky čemuž se na ně vejde citelně více informací. Další vylepšení se týká výkonu, proti trojce by měla být novinka až dvakrát rychlejší.

Navzdory většímu displeji a vyššímu výkonu by baterie měla vydržet stejně jako její předchůdce 18 hodin na jedno nabití. I při velmi svižném pracovním tempu by se tak uživatelé měli obejít bez nabíječky minimálně celý jeden den.

  • Klady: množství nabízených funkcí
  • Zápory: vyšší cena
  • Cena: 10 900 Kč

HTC Vive Cosmos: jde to i bez laserů

Hlavním lákadlem novinky má být u brýlí HTC Vive Cosmos snadná instalace. „Zjistili jsme, že více než 85 % zájemců o virtuální realitu vnímá snadnou instalaci a použití jako nejdůležitější faktor při nákupu VR headsetu,“ řekl generální ředitel americké pobočky HTC Vive Daniel O’Brien.

Foto: archív výrobce

HTC Vive Cosmos

Foto: archív výrobce

HTC chystá úplně nové prostředí pro virtuální headsety.

Právě to bylo hlavním impulzem ke vzniku modelu Vive Cosmos. Předchozí generace virtuální helmy totiž potřebovala k přesnému zaměření uživatele v prostoru laserové snímače, které se umisťovaly vždy do každého rohu v místnosti. Novinka se ale obejde bez nich díky sofistikovanému systému kamer.

Absolutní pohodlí a jednoduché použití jsou podle O’Briena tím, co zájemcům o virtuální realitu umožní použít ji, kdykoliv budou potřebovat. Model Vive Cosmos tedy stačí připojit k počítači jedním kabelem a rovnou začít používat, odpadá tak proces složité instalace.

  • Klady: snadná instalace, brýle se obejdou bez laserů
  • Zápory: helma se začne prodávat až za pár týdnů
  • Odhadovaná cena: 25 000 Kč

Fitbit Inspire HR: cena hraje prim

Náramek Inspire HR patří mezi ty levnější modely od společnosti Fitbit. Přesto mu ve výbavě nechybí nic, o co by stáli i velmi nároční uživatelé. Malý displej dovoluje zobrazit nejen čas, ale také notifikace odeslané z připojeného chytrého telefonu. Nechybí ani snímač tepové frekvence, který si klade za cíl nastavit správný rytmus různých sportovních aktivit.

Foto: archív výrobce

Fitbit Inspire HR

Foto: archív výrobce

Fitbit Inspire HR

Fitness náramek během dne sleduje, kolik kroků uděláte, celkově uraženou vzdálenost, aktivní minuty a spálené kalorie. Přítomen je i režim automatického monitorování tréninku SmartTrack, který pozná sportovní aktivitu, vytvoří o ní záznam a ten pak můžete po synchronizaci analyzovat v aplikaci Fitbit.

V ní se mimochodem dá monitorovat i přísun potravin a nápojů. Naplánovat je možné i přesnou denní dávku vytížení nebo cíl hubnutí, ke kterému vás zařízení dovede. Vyzdvihnout si zaslouží i velmi slušná výdrž – bez elektrické zásuvky se Fitbit Inspire HR obejde až pět dní.

Náramek se vyplatí mít na zápěstí také v noci, dovede totiž monitorovat také spánek. Díky tomu odhalíte své zvyklosti, které mohou spánek ovlivnit. Díky vodotěsné konstrukci je možné s náramkem klidně i plavat.

  • Klady: poměr cena/výkon, vodotěsná konstrukce 
  • Zápory: náročnější uživatelé sáhnou spíše po chytrých hodinkách
  • Cena: 2600 Kč

Samsung Galaxy Buds: hudba kdekoliv

Galaxy Buds může na první pohled připomínat obyčejná sportovní sluchátka, která proti konkurenčním modelům vynikají snad jen bezdrátovou konektivitou – kabelem není dokonce propojeno ani pravé sluchátko s levým.

Foto: archív výrobce

Samsung Galaxy Buds

Foto: archív výrobce

Samsung Galaxy Buds

Ve skutečnosti jde však o sofistikované zařízení, které dokáže přehrávat hudbu nejen z připojeného smartphonu, ale také tu uloženou přímo ve sluchátkách. Sportovní nadšence potěší také zabudovaný osobní trenér.

Sluchátka podporují hlasové ovládání asistentky Bixby v připojeném telefonu. Ovládání samotných sluchátek je také velmi pohodlné. Vnější strana sluchátek je v podstatě dotyková plocha. Tahem nahoru nebo dolů tak můžete upravovat hlasitost, dvojitým poklepáním zase pustit další skladbu. Obslužný software uživatele naučí všechna gesta používat.

Výdrž baterie je až 13 hodin. Samotná sluchátka totiž vydrží hrát až 6 hodin a kolébka je může opakovaně dobýt, čímž prodlouží výdrž až o 7 hodin. Praktické je také to, že sluchátka je možné v kolébce dobíjet nejen kabelem, ale také bezdrátově.

  • Klady: kvalita zvuku, možnost bezdrátového nabíjení
  • Zápory: kvůli kompaktnějším rozměrům se mohou sluchátka snadno ztratit
  • Cena: 4000 Kč

DJI Osmo Action: prvotina z nebes

Společnost DJI se proslavila především bezpilotními letouny, GoPro zase akčními kamerami. První zmiňovaný podnik však nyní bude fušovat do řemesla tomu druhému. DJI sice koketovalo s akčními kamerami již delší dobu, první model zaměřený vysloveně na sportovní nadšence představilo až nyní – jmenuje se Osmo Action.

V mnoha ohledech má Osmo Action proti konkurenci od GoPro navrch. Například integruje dva barevné dotykové displeje, takže při natáčení nejrůznějších vlogů se skutečně můžete vidět i na displeji vepředu. GoPro má vepředu pouze monochromatický panel, který zobrazuje základní informace o natáčení.

Foto: archív výrobce

DJI Osmo Action

Foto: archív výrobce

DJI Osmo Action

Pro úplnost dodejme, že stroj od DJI má vzadu hlavní displej s úhlopříčkou 2,25 palce a vepředu 1,4palcovou obrazovku.

Osmo Action má 1/2,3" CMOS senzor s rozlišením 12 MPx. Ten slouží k pořizování momentek, stejně jako k natáčení akčních videí v rozlišení 4K. Konkrétně je možné využít záznamů v kvalitě 2160p60 při datovém toku 100 Mbps.

Při nižším rozlišení dovoluje kamera zachytit i zpomalená videa, ve standardu full HD točí až 240 snímků za sekundu. Záznam je realizován prostřednictvím souborů MOV nebo MP4 s kodekem H.264/AVC.

Lákadlem je i objektiv se světelností F2,8, který nabízí širokoúhlý pohled na svět – jeho záběr je 145°.

  • Klady: obrazová kvalita
  • Zápory: velký displej vepředu se snáze zašpiní a hrozí také jeho poškození
  • Cena: 9300 Kč

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám