Hlavní obsah

Elektroničtí pomocníci pro děti a studenty

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Škola pomalu končí a letní prázdniny klepou na dveře. To je ale ten pravý čas, kdy je vhodné se zamyslet nad odměnami za vysvědčení pro žáky i studenty. Na trhu je hromada technických vychytávek, které jim udělají radost, a zároveň jim v novém školním roce usnadní práci.

Foto: Seznam.cz

Samsung Galaxy A40 v edici Seznam.cz (ilustrační foto)

Článek

Počítačové tablety a notebooky se používají běžně ke studiu na vysokých školách. Stále častěji však uplatnění nacházejí také na středních a v některých případech dokonce i na základních školách. Modelů určených pro studenty je na trhu celá řada.

Především při výběru notebooku hraje velmi důležitou roli hmotnost. Každý gram navíc je v aktovce při každodenním nošení znát. I mezi nejlevnějšími přenosnými počítači je možné vybrat přístroje, které neváží ani celý kilogram.

Sluší se nicméně podotknout, že otázku hmotnosti do značné míry ovlivňuje velikost displeje. Není výjimkou, že modely s 15,6palcovou úhlopříčkou jsou až dvakrát těžší než 11,6palcové stroje.

Pohodlí především

Dobré je myslet také na to, že velikost notebooku rozhoduje o rozměrech klávesnice. Ty nejmenší modely mohou mít tak titěrné klávesy, že na nich nepůjde pohodlně psát. Nejlepší je proto před koupí vyzkoušet, jestli se obě ruce na klávesnici pohodlně při psaní vejdou.

Přeborníky na nízkou hmotnost jsou tablety, některé modely totiž nejsou o moc těžší než obyčejný mobil – váží několik stovek gramů. Další velkou výhodou tabletů je dlouhá výdrž baterie. Zatímco u nejlevnějších notebooků se uživatel bez elektrické zásuvky obejde zhruba čtyři hodiny, drtivá většina tabletů vydrží dvakrát déle.

Při výběru notebooku nebo tabletu pro studenty je vhodné myslet také na odolnost. Důležité je, aby stroj vydržel i méně šetrné zacházení. Plasty by tak měly být dostatečně tvrdé, aby se nikde neprohýbaly a perfektně chránily jednotlivé součástky uvnitř. Vybírat můžeme také z dražších modelů, které mají kovové tělo.

Vedle notebooků a tabletů mohou být velmi atraktivním dárkem také chytré telefony, hudební přehrávače, fotoaparáty, kamery či nositelná elektronika. Tyto elektroničtí pomocníci ale pochopitelně ve výuce nejsou již takovým přínosem jako tablety a notebooky.

Fitbit Versa Lite: chytrý pomocník na zápěstí

Chytré hodinky Versa Lite od společnosti Fitbit sází především na příznivější cenovku. Navzdory tomu ale nabízejí více než dost funkcí. Hodinky zvládnou nepřetržité monitorování srdečního tepu, sledování spánkových fází či možnost rychlých odpovědí pro uživatele s operačním systémem Android.

Foto: archív výrobce

Fitbit Versa Lite

Velmi praktické je také to, že chytré hodinky jsou vodotěsné. Je tedy možné se s nimi koupat nebo plavat. Na rozdíl od vyššího modelu Fitbit Versa, který nemá přídomek Lite, však nedovede testovaný model počítat počty uplavaných bazénů.

Také chybí možnost ukládat hudbu přímo do hodinek, to je výsada plnohodnotného modelu Versa. Díky tomu můžete poslouchat své oblíbené skladby při sportování i ve chvíli, kdy zrovna u sebe nemáte chytrý telefon.

V ostatních parametrech se modely Versa a Versa Lite již podobají. Mají prakticky totožný vzhled, čtvercovou obrazovku o velikosti 34 mm a lákají na snadnou výměnu řemínků. Ty jsou dostupné v různých barvách i materiálech. Výdrž se pohybuje okolo čtyř dnů.

  • Klady: solidní výdrž, příznivá cena
  • Zápory: model Versa toho umí více, vyjde jen o tisícovku dráž
  • Cena: 4200 Kč

Nikon Coolpix W100: s vodou se kamarádí

Coolpix W100 od společnosti Nikon se na první pohled nijak výrazně neliší od konkurenčních modelů, které uživatele lákají příznivou cenovkou. Ve skutečnosti má ale navrch hned v několika ohledech. V první řadě se nabízí v široké škále pastelových barev, díky čemuž se hodí jako dárek pro většinu mladších ročníků.

Foto: archív výrobce

Nikon Coolpix W100

Navíc má speciální konstrukci, která je odolná proti pádům a prachu. Přístroji dokonce nevadí ani voda, ponořen může být až do hloubky deseti metrů. Logicky tedy nevadí, když na zimní dovolené foťák spadne do hromady sněhu, o čemž si většina konkurentů může nechat jenom zdát.

I přes zvýšenou odolnost nepřišel tento kompakt o trojnásobný optický zoom. Objektiv se světelností f/3,3-5,9 je napojen na CMOS snímač s rozlišením 13,2 megapixelu. Kvalita snímků nicméně odpovídá cenové kategorii, především za zhoršených světelných podmínek je na snímcích znát značný šum.

Vyzdvihnout si zaslouží technologie SnapBridge. Jde v podstatě o funkci, díky níž může fotoaparát komunikovat bezdrátově s chytrým telefonem nebo počítačovým tabletem. Díky spárování mohou být pořízené momentky automaticky odesílány na mobilní zařízení. V první řadě jsou tak pochopitelně zálohovány pro případ ztráty či poškození fotoaparátu, ve druhé řadě mohou být snímky v podstatě okamžitě sdíleny prostřednictvím sociálních sítí, případně odeslány e-mailem.

  • Klady: funkce SnapBridge, vodotěsná konstrukce
  • Zápory: kvalita snímků za horšího světla
  • Cena: 3000 Kč

Samsung Galaxy A40: vše krásně po ruce

Telefon Galaxy A40 nabízí displej Infinity-U s úhlopříčkou 5,9 palce a rozlišením Full HD+, tedy 1080 x 2220 obrazových bodů. Přístroj pohání osmijádrový procesor Exynos 7904 taktovaný na 1,8 GHz, který má k dispozici 4 GB operační paměti a 64GB úložiště. To je možné dále rozšířit prostřednictvím MicroSD karet až o 512 GB.

Foto: Seznam.cz

Samsung Galaxy A40 v edici Seznam.cz

Na zadní straně telefonu se pyšní duální fotoaparát s rozlišením 16 MPx (F1.7) a 5 MPx (F2.2), který umožňuje snímání v širokém úhlu až 123°. Vepředu je pak senzor s rozlišením 25 MPx (F2.0). Přístroj nabízí akumulátor s kapacitou 3100 mAh a pracuje pod taktovkou operačního systému Android 9.0 (Pie). Samozřejmostí je čtečka otisků prstů.

Tento chytrý telefon je navíc možné zakoupit ve speciální edici Seznam.cz, díky čemuž lidé v přístroji najdou automaticky nejen seznamácký prohlížeč a hledání, ale i další aplikace a produkty společnosti: jmenovitě Email.cz, Mapy.cz, Jízdní řády, Novinky.cz, Sport.cz, Seznam Zprávy, TV program, Televizeseznam.cz, Pohádky, Kupi.cz, Zboží.cz, Proženy.cz, Garáž.cz, Super.cz, Sauto.cz, Sreality.czSbazar.cz.

Hlavní výhoda je nasnadě, po prvním přihlášení účtem od Seznamu budou mít uživatelé všechny aplikace personalizované, a budou tak moci využívat výhody, které jim jedno přihlášení do všech služeb nabízí, ať už je to přehled o doručených e-mailech, historie zhlédnutých videí či doporučování oblíbeného obsahu. Pro instalaci je samozřejmě nutné připojení k internetu, ať už prostřednictvím mobilních dat, nebo wi-fi.

  • Klady: velmi snadná obsluha, všechny důležité aplikace jsou předinstalované
  • Zápory: náročnější uživatelé se patrně poohlédnou po výkonnějších modelech
  • Cena: 6490 Kč

Asus ZenBook S13: nejtenčí na světě

Každý gram navíc jde ve školním batohu či aktovce znát. právě proto hrají prim tenké a lehké laptopy. Premiantem je v tomto ohledu model ZenBook S13 od společnosti Asus, který se pyšní titulem nejtenčí na světě. Ten má v pase pouze 12,9 mm, tenčí model byste na pultech obchodů hledali marně.

Foto: archív výrobce

ZenBook S13 (UX392)

Verze S13 sází mimochodem také na nejnovější generaci procesorů Intel Core s nejvyšším poměrem obrazovky k tělu na světě, který činí 97 %. Jeho rámečky jsou široké pouze 2,5 mm. Na první pohled se tak může zdát, že obrazovka vůbec žádné rámečky nemá.

Navzdory kompaktním rozměrům má novinka samostatnou grafickou kartu NVIDIA MX150. Ta je určena především pro práci – pro snadnější úpravu fotografií a střih videa. Stačit by nicméně měla i na hry, byť ne vždy v plném rozlišení a při vysokých detailech.

Notebook se vyznačuje lehkým šasi z jednoho kusu hliníku s hmotností 1,1 kg a odolností, která odpovídá armádním standardům MIL-STD-810G. Měl by si tedy v praxi nechat líbit i méně šetrné zacházení.

  • Klady: extrémně tenká konstrukce, nízká hmotnost
  • Zápory: dedikovaná grafika je určena pro práci, na hry se hodí jiné modely
  • Cena: 37 000 Kč

Alcatel 3T 10: lepší zvuk díky batůžku

Tablet Alcatel 3T 10 se na první pohled velmi podobá modelům od konkurenčních výrobců, zásadně se ale liší nabízenou výbavou. Dodáván totiž bude se speciálním batůžkem, který zajistí především lepší zvuk. To nicméně není jediná jeho přednost.

Foto: archív výrobce

Alcatel 3T 10 s nasazeným batůžkem

Samotný výrobce označuje Alcatel 3T 10 jako chytrý systém 2v1. Naráží přitom právě na největší přednost – tedy že nejde o pouhý tablet. K novince lze totiž připojit reproduktor Audio Station s vlastní baterií.

S tímto batůžkem lze docílit kvalitních basů při přehrávání hudby na cestách až po dobu sedmi hodin.

Po připojení reproduktoru Audio Station k tabletu se na jeho obrazovce objeví přehledné informace o nejčastěji používaných aplikacích, fotky, kalendář, hudební skladby a předpověď počasí. Zařízení Audio Station je dále vybaveno 3,5mm portem AUX, konektorem micro-USB a čtečkou paměťových karet microSD, takže lze jednoduše přehrávat zvuk z libovolného externího přehrávače médií.

Desetipalcový stroj mimochodem láká také na vlastní velkou baterii s kapacitou 4800 mAh. Pro úplnost dodejme, že přístroj je poháněn čtyřjádrovým procesorem MT8765B, u nějž každé jádro pracuje na frekvenci 1,28 GHz. Celý stroj pohání operační systém Android 9.0 Pie.

  • Klady: poměr cena/výkon
  • Zápory: v Česku se zatím oficiálně neprodává, někteří obchodníci jej přesto dováží na vlastní pěst
  • Cena: 5990 Kč

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám