Hlavní obsah

Co umí nejlevnější notebooky na trhu

Novinky, mif

Na trhu je aktuálně několik stovek různých notebooků. Některé lákají na vysoký výkon, jiné na kompaktní rozměry nebo širší možnosti využití. I ty nejlevnější stroje ale mají co nabídnout.

Foto: Profimedia.cz

Ceny notebooků v dnešní době startují těsně nad hranicí šesti tisíc korun.

Článek

Ceny notebooků v dnešní době startují těsně nad hranicí šesti tisíc korun, týká se to však jen pár strojů na trhu. Výrobcům se podařilo jejich cenu zpravidla srazit tím, že je nevybavili operačním systémem Windows.

Daleko širší je nabídka v rozpětí od sedmi do osmi tisíc. Zde je již možné vybírat mezi několika desítkami modelů. K dispozici jsou jak velké 15,6palcové stanice, tak kompaktní laptopy s 11palcovými displeji.

V ostatních součástkách se ale levné notebooky liší jen výjimečně. A tak prakticky o všech platí, že stačí na běžnou kancelářskou práci, přehrávání videí i poslech hudby. Náročnější úkony, jako je například hraní her, jsou však nad jejich síly.

Vyhlídky na nižší ceny

Protože počítačový trh dlouhodobě stagnuje a prodeje notebooků spíše klesají, chystají se výrobci uvést na trh ještě levnější stroje. Řeč přitom není pouze o modelech vybavených Androidem, ale i operačním systémem Windows.

Jak upozornila začátkem března agentura Bloomberg, Microsoft se chystá snížit licenční poplatky za svůj systém. Místo současných 50 dolarů výrobci budou platit jen 15 dolarů (300 Kč). To se promítne do prodejní ceny. [celá zpráva]

Příchod levných notebooků s cenou mezi třemi a čtyřmi tisíci korun avizoval již v loňském roce Dadi Perlmutter ze společnosti Intel. Tehdy však prohlásil, že tyto stroje budou vybavené operačním systémem Android. [celá zpráva]

Asus X200CA: elegance hraje prim

Notebook Asus X200CA, který se v tuzemských obchodech objevil na konci loňského roku, se snaží uživatele kromě nízké ceny nalákat také elegantním vzhledem. Stroj je totiž velice kompaktní a kromě černé se nabízí také v atraktivní bílé variantě. Za tu si však zájemci musí připlatit několik stokorun.

Foto: archív výrobce

Asus X200CA

Notebook je vybaven 11,6palcovým displejem s rozlišením 1366 x 768 (HD) obrazových bodů. Právě díky malé úhlopříčce si tento stroj snadno spletete s netbooky, které se svého času těšily velké popularitě.

Celý stroj je postaven na platformě Ivy Bridge. Základem je tedy dvoujádrový procesor Intel Celeron Dual-Core s taktem 1,5 GHz, který má k dispozici 2 GB operační paměti, integrovaný grafický čip Intel HD Graphics a pevný disk s kapacitou 500 GB. DVD vypalovačka chybí.

  • Klady: elegantní vzhled
  • Zápory: absence optické mechaniky
  • Cena: 7200 Kč

HP 250 G2: láká nízkou cenou

Na vyšší výkon i větší displej sází model HP 250 G2. Proti laptopu od Asusu má model od Hewlett-Packardu 15,6palcový displej, rozlišení však zůstalo totožné (1366 x 768 pixelů), což je u přístrojů v této cenové hladině zažitý standard.

Foto: archív výrobce

HP 250 G2

Dvoujádrový procesor Intel Celeron N2810 pracuje na frekvenci 2 GHz. Dále jsou k dispozici 2 GB operační paměti, DVD vypalovačka a pevný disk s kapacitou 500 GB. Samozřejmostí jsou i bezdrátové adaptéry wi-fi a Bluetooth.

HP 250 G2 je aktuálně tím nejlevnějším novým notebookem na trhu. Toho výrobce docílil mimo jiné tím, že jej nevybavil operačním systémem Windows. Pokud by jej chtěl uživatel využívat, cena za oem licenci osmiček vyjde na další dva tisíce korun.

  • Klady: nízká cena
  • Zápory: jedna z nejvyšších hmotností mezi testovanými stroji (2,5 kg)
  • Cena: 6700 Kč

Lenovo IdeaPad Flex 10: ovládá se dotykem

Do kategorie takzvaných hybridů spadá Lenovo IdeaPad Flex 10. Použít jej je možné totiž jako klasický notebook i jako tablet. 10,1palcový displej s rozlišením 1366 x 768 bodů je totiž dotykový.

Foto: archív výrobce

Lenovo IdeaPad Flex 10

Na první pohled tento stroj vypadá jako obyčejný notebook, díky uchycujícím pantům je možné dotykový monitor vyklopit o více než 180°. V takovém případě pak začne klávesnice sloužit jako podstavec tabletu.

Tento notebook pracuje pod operačním systémem Windows 8, a i přes své drobné rozměry nabízí stejný výkon jako model HP 250 G2. Procesor Intel Celeron N2810 tedy doplňují 2 GB operační paměti, grafický čip Intel HD Graphics a 500GB datové úložiště.

  • Klady: nahradí i tablet
  • Zápory: kvůli menšímu displeji je drobnější i klávesnice
  • Cena: 7900 Kč

Toshiba C50: sází na robustnější konstrukci

Satellite C50 je aktuálně tím nejlevnějším strojem v nabídce společnosti Toshiba. Proti konkurentům působí tento stroj nepatrně bytelnějším dojmem. Pády by nejspíše nevydržel, ale ani častější přenášení v brašně by se na jeho konstrukci nemělo nijak výrazně podepsat.

Foto: archív výrobce

Toshiba Satellite C50

Lesklé plasty navíc nahradil jemný texturovaný broušený povrch, který je méně náchylný na zanechávání otisků prstů. Co se hardwarové výbavy týče, srdcem stroje je dvoujádrový procesor Intel Celeron Dual-Core 1005M pracující při frekvenci 1,9 GHz. Dále jsou k dispozici 2 GB operační paměti a 500GB pevný disk.

Samozřejmostí je stejně jako u všech uvedených notebooků i vestavěná webkamera.

Nechybí ani DVD vypalovačka či bezdrátové adaptéry wi-fi a Bluetooth. Stejně jako model HP 250 G2 je však dodáván bez operačního systému.

  • Klady: robustnější konstrukce
  • Zápory: nedodává se s operačním systémem
  • Cena: 7500 Kč

Acer Aspire V5-123: pod taktovkou AMD

Společnost Acer u notebooku Aspire V5-123 nepoužila jako konkurenti platformu společnosti Intel, ale konkurenční řešení od AMD. To v praxi přináší své klady i zápory.

Foto: archív výrobce

Acer Aspire V5-123

Výkon tohoto stroje, jehož základem je procesor AMD E1-1200 taktovaný na 1 GHz, je totiž nepatrně nižší než u levných notebooků s procesorem Intel Celeron. A to i přesto, že jsou k dispozici také 2 GB operační paměti.

Na druhou stranu nižší výkon se příjemně podepsal na výdrži baterie, i při vyšším vytížení celého systému se bez elektrické zásuvky laptop obejde téměř 4,5 hodiny. Výdrž většiny konkurentů se přitom pohybovala pod hranicí čtyř hodin.

Delší výdrži přispívá rozhodně také 11,6palcový displej (1366 x 768 obrazových bodů), který má nižší spotřebu než 15,6palcové varianty. Pro úplnost dodejme, že přístroj vybavený operačním systémem Windows 8 pracuje s grafickým čipem AMD Radeon HD 8210 a 500GB datovým úložištěm.

  • Klady: výdrž baterie
  • Zápory: nižší výkon
  • Cena: 7500 Kč

Jak najít nejnižší cenu

Zorientovat se v nabídce a najít nejvýhodnější cenu pomáhají nákupní rádci, jako je například portál Zboží.cz.

Na těchto stránkách stačí do vyhledávače zadat název požadovaného produktu, výsledky je pak možné seřadit podle ceny či oblíbenosti obchodu nebo zboží vyfiltrovat podle jednotlivých krajů.

Samozřejmě je možné hledání zpřesnit doplňujícími informacemi, například zda je přístroj na prodejně dostupný nebo jakou má barvu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám