Hlavní obsah

Tři roky tvrdé práce se jim vyplatily. Stali se z nich multimilionáři

Novinky, zgl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V roce 2012 přišla parta mladých nadšenců s nápadem, který měl svět videoher obrátit doslova naruby. Ukázali miniaturní herní konzoli za 2000 Kč, která měla nabídnout hry zadarmo. Na ní pracovali poslední tři roky a podle všeho to stálo za to – celou společnost totiž koupil herní gigant Razer a z kdysi nadšených fanoušků jednoduchých her se rázem stali multimilionáři.

Herní konzole OuyaVideo: archív výrobce

 
Článek

Detaily akvizice obě společnosti tají. Již pár dní předtím, než byl obchod uzavřen, však server IGN přinesl zprávu, že Razer je za převzetí připraven zaplatit 10 miliónů dolarů, tedy v přepočtu více než 240 miliónů korun. Je ale vcelku možné, že prodejní částka byla nakonec ještě vyšší.

Tak vysoká cena je vcelku pochopitelná. Konzole Ouya zaujala už v době uvedení na trh více než 50 000 lidí, od kterých tvůrci už tehdy získali více než 160 miliónů korun. [celá zpráva]

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Ouya

Herní konzole Ouya

Hlavním lákadlem je jistě nízká pořizovací cena – za dva tisíce korun se žádná podobná konzole v dnešní době neprodává. Minimální ceny se podařilo dosáhnout využitím platformy Nvidia Tegra 3, která se často používá u tabletů s operačním systémem Android. Jejím základem je čtyřjádrový procesor s 12jádrovým grafickým čipem.

Konzole má 1 GB operační paměti a 8GB úložný prostor. Připojit ji je možné k internetu přes wi-fi a k televizoru prostřednictvím rozhraní HDMI. Podporováno je přitom i vysoké rozlišení. Kvůli zachování co nejnižší ceny je konzole dodávána pouze s jedním ovladačem. Druhý je možné dokoupit za necelých tisíc korun.

Ouya v současnosti nabízí více než tisíc her zdarma, další je možné zakoupit za výrazně nižší ceny, než jaké nabízejí tradiční konzole. Zda Razer plánuje celý koncept bezplatného hraní a levného hardwaru rozvíjet, nebo naopak pohřbít – aby se zbavil nepříjemné konkurence, zatím není jasné.

Může se vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám