Hlavní obsah

Stadia promění mobily v herní konzole. Zadarmo je i na počítačích

Novinky, abr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Se službou Stadia se snaží společnost Google proměnit i méně výkonná zařízení na herní konzole, platí to například i o chytrých telefonech. Nyní americký podnik po roce otálení, kdy byla herní streamovací služba dostupná jen v zahraničí, přichází s nabídkou také do Česka. K dispozici je přitom bezplatná i placená verze.

Díky službě Stadia nebudou výkonné herní stroje potřebaVideo: archív výrobce

 
Článek

S novou herní platformou jde Google proti zavedeným výrobcům herních počítačů i stolních konzolí, jako jsou Sony PlayStation 4 či Xbox One od Microsoftu.

Stadia by měla v první řadě odbourat vysoké nároky na výkon hardwaru na straně uživatelů. Potřebný výkon totiž zajistí virtuální servery a k samotnému hráči bude už jen přes internet putovat samotný obrazový signál.

Dočkali se i majitelé iPadů a iPhonů. GeForce Now funguje v prohlížeči

Hry a herní systémy

Právě z toho důvodu bude novinka klást vyšší nároky na rychlost internetového připojení. Jako minimální se považuje rychlost stahování 10 Mbps a odesílání 1 Mbps, v případě hraní v rozlišení Full HD je však vhodnější rychlost downloadu 20 Mbps, avšak Google doporučuje rychlost 35 Mbps.

Google si za svou novou službu Stadia účtuje 259 Kč měsíčně. Za to slibuje hraní ve 4K při 60 snímcích za sekundu, prostorové 5.1kanálové audio, přednostní přístup k novým hrám a slevy na další herní nákupy. Do budoucna se počítá i s 8K a 120 snímky za sekundu.

Vedle toho je k dispozici ale také bezplatný účet, který však funguje bez zmiňovaných výhod, a hlavně jen v rozlišení Full HD při 60 snímcích za sekundu.

Foto: archív výrobce

Ovladač pro hraní prostřednictvím služby Stadia

Již nyní je k dispozici zhruba stovka her a další přibývají, v prosinci se například hráči mohou těšit na Cyberpunk 2077.

Hrát je možné na noteboocích s operačním systém Windows nebo macOS, podpora pro iPhony by měla přijít v dohledné době. Už nyní je ale podporována celá řada chytrých telefonů, které se mohou bez nadsázky proměnit v herní konzole. Konkrétně je řeč o těchto modelech:

  • Pixel 2, 2XL, 3, 3XL, 3a, 3a XL, 4, 4XL, 4a, 4a (5G), 5
  • Samsung S8, S8+, S8 Active, Note 8
  • Samsung S9, S9+, Note 9
  • Samsung S10, S10+, Note 10, Note 10+
  • Samsung S20, S20+, S20 Ultra
  • OnePlus 5, 6, 7, 7 Pro, 7 Pro 5G, 8, 8 Pro
  • OnePlus 5T, 6T, 7T, 7T Pro, 7T Pro 5G, 8T
  • OnePlus Nord, N10 5G, N100
  • Asus ROG Phone, ROG Phone II, ROG Phone III
  • Razer Phone, Razer Phone II
  • LG V50 ThinQ, V50S ThinQ, V60 ThinQ, G7 ThinQ, G8 ThinQ, Wing

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám