Hlavní obsah

Radost byla předčasná. Nejvýkonnější Xbox bude nakonec dražší

Novinky, abr

Herní fandové mohli tento týden jásat, když česká pobočka Microsoftu informovala o tom, že nejvýkonnější Xbox Series X bude levnější než jeho předchůdce. Radost však byla předčasná, neboť se nakonec ukázalo, že nižší cena byla oznámena chybně.

Nový Xbox Series X se začne prodávat před VánocemiVideo: archív výrobce

 
Článek

Podle původního oznámení měl stát Xbox Series X 12 999 Kč, což je o 500 Kč méně, než za kolik se při startu prodejů nabízel předchozí model Xbox One X. V pátek však zástupci amerického softwarového gigantu informovali o tom, že šlo o chybu – cena konzole bude 13 499 Kč, což odpovídá ceně předchůdce v době uvedení na trh.

„Během předvčerejší hektické snahy přinést fanouškům aktuální informace jsme u jedné z konzolí bohužel uvedli chybnou cenu. Tato cena je teď aktualizována. Za chybu se omlouváme,“ stojí v oficiálním prohlášení herní divize.

I tak je cena poměrně atraktivní, neboť Xbox Series X nabídne velmi vysoký herní výkon. Takový nenabídne v dané cenové kategorii žádný počítač.

Nejvýkonnější Xbox bude levnější, než se čekalo

Hardware
Foto: archív výrobce

Xbox Series X

Srdcem konzole Xbox Series X bude osmijádrový procesor z dílny AMD s architekturou Zen 2, který se dovede rozpálit až na 3,8 GHz. Půjde přitom o čip s 16 vlákny. Nedílnou součástí celého čipsetu bude také integrovaný grafický čip postavený na architektuře AMD RDNA 2, který nabídne frekvenci až 1,825 GHz. Grafika by tak měla být v praxi zhruba o 20 % výkonnější než AMD Radeon RX 5700 XT.

Počítá se také s 16 GB paměti typu GDDR6, která bude rozdělena na dvě části, konkrétně na rychlejší a pomalejší. 10 GB nabídne propustnost 560 GB/s a zbylých 6 GB jen 336 GB/s. Podtrženo, sečteno – Xbox Series X nabídne výkon 12 TFLOPS.

Případní zájemci mohou počítat také s velmi rychlým úložištěm. Konkrétně bude Xbox Series X vybaven NVMe SSD s kapacitou 1 TB. Výrobce se navíc zajímavě vypořádal i s případnou rozšiřitelností, konzole totiž bude využívat speciální proprietární 1TB SSD od Seagatu, které se bude připojovat pomocí speciálního konektoru pro zachování co nejvyšší přenosové rychlosti.

V prodeji se Xbox Series X objeví 10. listopadu, předobjednávky nicméně odstartují již 22. září.

Foto: archív výrobce

Xbox Series X

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám