Hlavní obsah

První Pokémoni začali bojovat o přízeň hráčů před 25 lety

Novinky, abr

Přesně před 25 lety – 27. února 1996 – vyšly první dvě videohry s Pokémony. Tehdy si patrně nikdo ještě pořádně neuvědomoval, jaké popularity tyto roztodivné japonské příšerky v nadcházejících letech dosáhnou. Vždyť během posledních dvou dekád vyšly desítky dalších videoher s touto tématikou a řada z nich baví hráče dodnes.

Foto: Profimedia.cz

Hra Pokémon Blue (Green)

Článek

Tituly Pokémon Red a Pokémon Green od společnosti Nintendo vyšly nejprve v Japonsku. Bylo to právě ve zmiňovaném roce 1996.

Šlo o vůbec první RPG tituly s touto tématikou, ve kterých se hráči převtělili do role hlavních hrdinů chytajících roztodivné japonské příšerky. Využít k tomu mohli výhradně kapesní konzoli Game Boy.

V Japonsku se stala hra prakticky okamžitě hitem. Jen v zemi vycházejícího slunce se podle dostupných informací prodalo více než 10,2 milionů kopií, což byl na tehdejší dobu obrovský úspěch. Nic tedy nebránilo expanzi na další trhy.

Foto: Profimedia.cz

Hra Pokémon Blue (Green)

V Americe a Evropě si hráči museli počkat

Do Severní Ameriky se oba tituly dostaly v roce 1998, do Evropy dokonce ještě o rok později. Zajímavé je, že nesly odlišný název – zelenou nahradila modrá, tedy Pokémon Red a Blue. I na těchto trzích slavily hry úspěch, dohromady se jich prodalo zhruba dalších 10 milionů.

Kritika byla k japonským příšerkám velmi přívětivá. Renomovaný server IGN jim dokonce tehdy v recenzi udělil celkové skóre 10 z 10 bodů, na což drtivá většina her nedosáhne ani v dnešní době.

Rok po uvedení prvních dvou her na všech trzích přišla také speciální edice Pokémon Yellow, která stavěla na úplně stejném herním principu, pouze přidala navíc nový obsah.

Hráči pochytali miliardu pokémonů. Stačil jim k tomu jeden víkend

Hry a herní systémy

Fenomén Pokémon Go

Zmiňované tři hry jsou ale pouze špičkou ledovce, od té doby totiž vycházejí nové hry s Pokémony prakticky každý rok.

Doslova herní šílenství vzbudila v polovině roku 2016 společnost Niantic, která ve spolupráci s Nintendem uvedla na trh titul Pokémon Go. Tato hra patří k těm nejúspěšnějším a nejvýdělečnějším hrám současnosti. Roztodivné japonské příšerky loví v ulicích světových metropolí každý měsíc více než 100 milionů hráčů.

Japonec falšoval dřívka od nanuků, aby získal Pokémony. Skončil v rukou policie

Koktejl

Hra Pokémon Go se i po letech těší velké popularitě především proto, že hráči musejí aktivně hledat pokémony ukryté různě po městě. Stačí spustit aplikaci v chytrém telefonu a podle mapy vyrazit na lov.

Samotný odchyt probíhá prostřednictvím zabudované kamery v mobilu nebo tabletu. Přes displej mobilního zařízení totiž ve skutečném prostoru uživatelé virtuální příšerky vidí. Hra tedy staví na principu tzv. rozšířené reality. Na displeji telefonu je schopna vykreslit virtuální předměty v reálném prostředí.

Pokémon Go v terénuVideo: Novinky

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám