Hlavní obsah

Nintendo prodalo méně konzolí, zisk klesl. Kvůli nedostatku čipů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio

Japonskému výrobci videoher Nintento v uplynulém finančním roce klesl zisk o 0,6 procenta na 477,69 miliardy jenů (87,7 miliardy Kč). V předchozím roce firma zaznamenala rekordní zisk díky svému hernímu hitu Animal Crossing: New Horizons. Podnik současně ve výsledkové zprávě nečekaně oznámil, že chystá štěpení akcií v poměru deset ku jedné, platit bude od 1. října. Takový krok obvykle vede k růstu ceny akcií firmy.

Konzole Nintendo Switch a Switch LiteVideo: archív výrobce

 
Článek

Provozní zisk za finanční rok 2022, který skončil v březnu, klesl o 7,5 procenta na 592,76 miliardy jenů. Tržby klesly o 3,6 procenta na 1,7 bilionu jenů.

Prodej herních konzolí Switch se snížil na 23,06 milionu z 28,8 milionu před rokem. Další pokles čeká firma i v letošním roce, a to na 21 milionů kusů. Za slabším prodejem stojí pokračující nedostatek součástek, který snižuje výrobu. Prezident firmy Šuntaro Fukurawa na tiskové konferenci dodal, že zatím není možné říct, kdy problémy s nedostatkem součástek skončí.

Foto: archív výrobce

Nintendo Switch OLED

Například nejnovější model Switch OLED se začal prodávat loni na podzim, vyprodaný byl ale prakticky už od prvního dne, co se objevil na pultech obchodů. Situace se začala zlepšovat až na konci dubna, alespoň co se tuzemských prodejců týče.

Případní zájemci za Switch OLED zaplatí 9490 Kč. Někteří prodejci, kteří mají novinku skladem, se ale neostýchají naúčtovat klidně i o pár tisíc více – to je zkrátka daň za to, pokud chcete konzoli okamžitě.

Nejlepší konzole od Nintenda se opět zabydluje v obchodech

Hry a herní systémy

Štěpení akcií

Štěpení akcií má obvykle příznivé dopady na jejich cenu, neboť nižší cena činí akcie dostupnější i pro investory, kteří nemají mnoho peněz. Nintendo přistupuje k štěpení akcií v době, kdy podobný krok učinila řada technologických firem, včetně Amazonu či Alphabetu, upozornila agentura Reuters.

Ve finančním roce 2023, který začal v dubnu, očekává Nintendo pokles čistého zisku o 28,8 procenta.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám