Hlavní obsah

Nejkontroverznější hra všech dob: GTA V je brutální, urážlivé a neskutečně zábavné

Novinky, Jakub Kynčl, David Ryneš

Není zas tak mnoho chvil, kdy jste upřímně rádi, že nemáte přítelkyni, partnerku či manželku. Ta chvíle, kdy si donesete domů placku s Grand Theft Auto (GTA V), je jednou z nich. A neodezní za pár dní. Nový díl GTA je detailně propracovaný, zábavný, brutální, sarkastický, nekorektní i trvanlivý. A abychom to nezapomněli zdůraznit znovu - obrovský!

Trailer ke hře GTA VVideo: Rockstar Games

 
Článek

GTA V se odehrává v herním světě o velikosti zhruba 100 kilometrů čtverečních, jehož srdcem je fiktivní město Los Santos, které inspiraci kalifornským velkoměstem Los Angeles nepopře – a ani se o to nesnaží. Los Santos je obrovské – větší než mapy v předchozích GTA dohromady. Z centra si můžete zajet na pláže, do hor či do vzdáleného savanovitého města, kde dávají kojoti dobrou noc. Jestli můžete přejet autem kojota? Můžete. Skoro jako vše nekorektní a nelegální, co vás během hraní napadne.

Postavy

Příběhové vlákno bývá ve většině her stěžejní. Nakolik se budete zdržovat od hlavní dějové linie návštěvami strip barů či snižováním svého hendikepu na golfu, to je jen na vás. Děj se tentokrát nebude točit jen kolem jedné postavy, ale hned kolem tří, kolem nichž se bude děj volně přesýpat. Franklin je pouliční zmetek a talentovaný řidič, který ke světu organizovaného zločinu přičichne až díky Michaelovi, který se vrátí z nudné zločinecké penze zpět do života prvoligové kriminality. A pak je tu Trevor. Psychotický vrah a šílený násilník vybavený bystrým mozkem s pokřivenými hodnotami. Prostě ideální kamarád do nepohody.

Foto: Rockstar Games

Ukázka ze hry GTA V

Každý z hlavních hrdinů má své vlastní kontakty, plní své vlastní mise a v některých misích spolupracuje s ostatními. Možnost přepínat mezi jednotlivými postavami je zvládnuta stylově. Zatímco je neovládáte, postavy žijí vlastním životem. Kolikrát tedy přepnete na jinou postavu a jen s otevřenou pusou zíráte nad tím, co právě dělá. Zejména Trevor je ve svých volnočasových aktivitách veselá kopa. Když se kolem něj zrovna neválí nějaká mrtvola, je něco špatně.

Hlavní dějová linka

Hlavní dějová linie se soustředí zejména na větší akce, které vždy po několika misích vyvrcholí pořádnou loupeží jako z hollywoodského bijáku. A jak se říká, nikdo vám „velkou ránu“ nenaservíruje zadarmo. Atmosféra těchto misí je úžasná a předchází jim vždy drobnější úkoly, jako třeba obhlédnutí místa či opatření potřebné výbavy. O to více si pak vážíte úspěchu té či oné mise.

Foto: Rockstar Games

Ukázka ze hry GTA V

Dalším bodem je výběr parťáků. Musíte vždy obsadit několik pozic v týmu. Čím kvalitnější parťáky chcete, tím větší podíl z lupu jim zaplatíte. Pokud vyberete ty neschopné, nemusí se také vůbec nic podařit. Na druhou stranu se vyvíjí nejen vaše postava. Členům úspěšného týmu se vždy zvýší pro mise důležitá schopnost a při další akci tak bude efektivnější. Jeho podíl na odcizené sumě se však nezvýší – vyplácí se tedy vychovat si velké zločince z úplných ňoumů. A finálně pak volíte typ přístupu k akci – obvykle buď silový, či inteligentní. Podle toho se mezi členy týmu rozdělí úkoly v misi a pak už není cesty zpět. Z plíživé akce už přestřelku neuděláte.

Svázanost v misích

Tím se také dostáváme k jednomu z drobných negativ. Co se týče celého herního světa, máte až neskutečnou volnost v tom, co budete dělat a kam povedou vaše další kroky. Jinak je tomu ale v průběhu misí. Musíte dělat to, co od vás daná mise očekává.

Foto: Rockstar Games

Ukázka ze hry GTA V

Že jste v jejím průběhu dostali nápad, jak vše provést ještě lépe a elegantněji? Nezájem. Zvolili jste si tichou metodu loupeže, a tak můžete na nalezený raketomet tak maximálně házet zamilované pohledy. Stačí jedna vystřelená kulka a mise začíná znovu. Naštěstí má každá mise své checkpointy, a tak nehrozí, že byste půlhodinovou misi hráli celou od začátku.

Vedlejší aktivity

Ve staronovém Los Santos se nudit nebudete. Mimo výše popsanou příběhovou linku je zde ještě jedna stránka. Stránka je to obrovská, a to jsou vedlejší aktivity a mise, které nemusíte, ale můžete dělat ať už pro přivýdělek, nebo prostě jen tak. Chcete si zajít do strip klubu? Běžte! Zvažujete noční závody? Tak honem na startovní čáru. Los Santos nabízí desítky vedlejších aktivit, a je jen na vás jestli se jim budete věnovat, nebo ne. Běhání a jiné sportovní aktivity zvyšují postavě výdrž při sprintu nebo potápění bez kyslíkové bomby. Mezi ty nejzábavnější aktivity patří například poznávací autobus, kde vám průvodkyně popisuje každý kout města a vypráví o zdejších celebritách.

Foto: Rockstar Games

Ukázka ze hry GTA V

Další věc, která vdechuje život do virtuálního světa, jsou události zcela na hráči nezávislé. To se tak jednou projíždíte okolo pláže a vidíte, jak zde probíhají závody na vodních skútrech. Také se můžete zcela nevině připlést k přestřelce mezi policií a gangem. Do většiny těchto událostí můžete zasáhnout a změnit jejich průběh. Zloději potřebují pomoci s útěkem, policie zase naopak chytnout kriminálníka.

V Los Santos si každý najde to svoje. Někdo si splní sen a stane se taxikářem, jiný využije svých znalostí o následující kriminální aktivitě a nakoupí akcie konkurenta firmy, kterou v následujících okamžicích zničíte. Také se z vás může stát úspěšný majitel nemovitostí, a tak skoupíte pozemky, které následně budete pronajímat. Baví vás létání letadlem? Pašujte zbraně a drogy za hranice. Možnosti jsou zde neomezené a každý si zde může splnit svůj „americký“ sen.

Britney, Elton i gangsteři

Zvuková a grafická stránka je kapitola sama o sobě. Ve hře je sedmnáct profesionálně nadabovaných rádií, zastupujících všechny žánry s nejširší škálou skladeb. Jedna stanice hraje Britney Spears, druhá Queeny nebo Eltona Johna, a pokud jste zlatými zuby kovaný gangster z východního pobřeží, je tu pro vás Radio Los Santos.

Foto: Rockstar Games

Ukázka ze hry GTA V

Hra dávkuje hudbu přímo šitou na míru vašim činům, a tak příjemně dodává filmovost při plnění hlavních misí. Postavy jsou nadabované na jedničku. Aby Rockstar Games dali na autenticitě, vydali se kontroverznější cestou, a například gangy ve hře namluvili skuteční gangsteři z ulice, z nichž někteří vyšli z vězení pár dnů před nahráváním. A nikdo nám nevymluví, že dabér Trevora by byl ideálním adeptem na pozici dabéra Freddyho ve snímku Noční můra v Elm Street po 30 letech.

Grafika na doraz

Grafické zpracování ždíme ze sedm let starých konzolí vše, co v nich je. Nejednomu spadne čelist, když si uvědomí, co vše se v jeden moment na scéně před ním vykresluje. Pokud se zaměříte na detaily,  uvidíte, že konzolím dochází dech, ale pokud se zaměříte na celek, budete naprosto uhranuti. Například noční výhled z rozhledny na Los Santos je doslova spektakulární. Nemluvě o naprosto dokonale zpracovaném moři nebo podvodním světu, který reálně láme světlo a rozšiřuje už tak obrovský pozemní svět.

Foto: Rockstar Games

Ukázka ze hry GTA V

Rozplývali bychom se i nad impozantními západy slunce, ale ani jeden z nás nejsme 17letá dívka, která se poprvé dostala se svým partnerem na přeplněnou pláž v Rimini. Změny počasí, kdy se během chvíle stane ze slunečného ráje bouřkové peklo, včetně vibrací opožděného hromu, to už je jiná káva. Kouzlo celého zpracování je hlavně v maličkostech, mezi které se řadí právě třeba vibrování ovladače při bouři. Místy potěší i umělá inteligence policistů, kdy vejdou do objektu, ve kterém jste byli, zkontrolují místnosti baterkami a zase odejdou. Abychom jim ale tak nefandili, semtam si vyberou i slabší chvilku.

Arkádové ovládání

Ovládání automobilů, motocyklů a letadel se nesnaží o přehnanou reálnost a je zábavné. Colin McRae Rally přece nikdo nečekal. A co víc, ať si vyberete jakékoli vozidlo, nebudete z ovládání frustrováni. To je proti některým přetáčivým vozidlům z předchozích dílů příjemná změna. I motocykly se dají ovládat lépe, avšak nešikovný náraz ve velké rychlosti často znamená smrt.

Foto: Rockstar Games

Ukázka ze hry GTA V

Automobily pak můžete v garážích upravovat, nejen co se designu týče. Zakoupit si můžete třeba pevnější plechy, kvalitnější brzdy, silnější motory a další vychytávky. Jen si pak auto nenechte hloupě ukrást. I to se tu totiž může stát. Nejste totiž jediní, kdo chce v Los Santos přijít k penězům bez práce.

Pokud vás v předchozích GTA bavilo krást policejní auta, berte na vědomí, že policisté ve městě nyní víceméně neexistují. Pouze semtam narazíte na náhodnou událost, kdy policisté zrovna pacifikují jiné zločince než vaši bandu. Jinak však musíte někoho ubít, přejet nebo zastřelit. Teprve pak se objeví. Anebo můžete být ještě drzejší a zavolat si je telefonem. V běžné dopravě však víceméně chybí, což není úplně realistické zejména vůči tomu, kolik jich přijede v momentě, kdy se vám na pneumatikách objeví větší než malé množství rudé tekutiny.

Kolem a kolem

Pokud nyní řekneme, že tato hra nepatří do rukou žen, o to více pak nepatří do rukou nezletilců. A co si budeme namlouvat – i to je důvod, proč během jednoho týdne prodeje tento herní počin vydělal už přes dvacet miliard korun. A pokud vaše partnerka umí dobře anglicky a párkrát kolem vás při hraní projde, asi vám tu svíčkovou s pěti s úsměvem na rtech vařit nebude.

Foto: Rockstar Games

Ukázka ze hry GTA V

GTA V je neskutečně rozsáhlá a dokonale propracovaná hra. Zároveň však jde o velmi vulgární, brutální a nekorektní počin, který podle všeho musela dávat dohromady banda zhrzených a psychotických šovinistů. A možná právě proto je to taková zábava. Nestěžujte si na to, že každá žena vystupující v této obří hře se chová jako sousedova „rádodajka“ Máňa. GTA V je hra chlapů tvořená pro chlapy. A vzhledem k tomu, že ji teď hodnotí dva fousáči, a ne členky ukrajinského hnutí Femen, nemůže být hodnocení jiné.

HODNOCENÍ: 10/10

Reklama

Výběr článků

Načítám