Hlavní obsah

Miliardový obchod dokončen. Studio Bethesda již patří Microsoftu

Novinky, abr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Již v loňském roce oznámila společnost Microsoft, že jedná o převzetí společnosti ZeniMax Media, do které patří i herní studio Bethesda. Všechny formální záležitosti byly nyní již dokončeny, a tak celý podnik již oficiálně patří americkému softwarovému gigantu. Finanční detaily celé transakce však obě společnosti tají, i tak je ale zřejmé, že šlo o miliardový obchod.

Upoutávka na hru Wolfenstein: YoungbloodVideo: Bethesda Softworks

 
Článek

Podle herního novináře Jasona Schreiera, který na Twitteru informoval o obchodu jako jeden z prvních, má akvizice hodnotu 7,5 miliardy dolarů. To je v přepočtu bezmála 172,8 miliardy korun.

Za takový balík peněz získal Microsoft celou společnost ZeniMax. Kromě zmiňovaného studia Bethesda jde také o id Software, ZeniMax Online Studios, Arkane, MachineGames, Tango Gameworks, Alpha Dog a Roundhouse Studios.

EA na nákupech, herní gigant převezme rivala Codemasters

Hry a herní systémy

„V druhé polovině tohoto roku přineseme informace o tom, co toto spojení přinese pro věrné herní fanoušky,“ prohlásil šéf divize Xbox v americkém Microsoftu Phil Spencer.

Pro hráče je rozhodně nejzvučnější právě jméno Bethesdy, toto studio totiž stojí za herními hity The Elder Scrolls, Fallout, Wolfenstein, DOOM, Dishonored, Quake, Starfield a mnoha dalšími. Bethesda je po právu jedno z nejuznávanějších herních studií současnosti.

Foto: archív tvůrců

Ukázka ze hry Dishonored 2

„Tři miliardy hráčů hledají zábavu a komunitu, kam by mohli patřit. A v Microsoftu je naší ambicí zmocnit se každého z nich, ať už hrají kdekoliv. Dnes děláme další důležitý krok na této cestě, protože spojujeme značky Bethesda a Xbox,“ prohlásil již dříve k akvizici šéf Microsoftu Satya Nadella.

I v minulosti se Microsoft zajímal o zajímavé tvůrce her. V roce 2014 například za dvě miliardy dolarů (43 miliard korun podle tehdejšího kurzu) koupil studio Mojang, které stálo za populárním Minecraftem.

Ukázka ze hry Minecraft – Village & Pillage.Video: archív tvůrců

Reklama

Související témata:

Související články

Microsoft nabídl za Pinterest 51 miliard dolarů

Americká softwarová společnost Microsoft chtěla převzít provozovatele sociální sítě pro sdílení obrázků Pinterest. V minulých měsících za něj nabídla 51...

Výběr článků

Načítám