Hlavní obsah

HRA: Simutrans - strategie ve stylu Transport Tycoon

Novinky, Ondřej Pohl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Že už vás nebaví ta záplava akčních her, kde jen bezduše mlátíte do klávesnice? Že chcete nějakou pořádnou budovatelskou strategii ve stylu SimCity nebo Transport Tycoon? Pak byste rozhodně neměli minout titul s příhodným názvem Simutrans.

Foto: archiv Resortu Valachy

Zvonička pod rozhlednou Miloňová je oblíbenou zastávkou výletníků. Ti mohou o víkendu procházku přírodou spojit s návštěvou velikonočních programů.

Článek

Projekt Simutrans už existuje nějaký ten pátek - své místo na slunci si vydobyl zejména velice kvalitním zpracováním, širokou podporou operačních systémů a v neposlední řadě i spoustě dobrovolnické práci, díky níž se například můžeme setkat s částečně počeštěnou verzí, což je u tak složité hry, jakou Simutrans je, bezesporu velká deviza.

Pro ty co netuší, o co jde, přidávám krátké vysvětlení. Na velké mapě se nacházejí města a různé průmyslové komplexy - doly, lesy, farmy, továrny, elektrárny atd. Vašim úkolem je propojovat související místa. Kupříkladu můžete postavit autobusové zastávky ve dvou městech a nechat mezi nimi jezdit autobus. U větších měst pak bude nutné postavit železnici. Co se průmyslu týče, je nutné vozit např. uhlí z dolů do elektrárny, nebo ropu z vrtů a plošin do rafinérií.

Na rozdíl od Transport Tycoonu se zde setkáte z daleko větším spektrem průmyslových podniků, na jednu stranu to ze začátku může působit komplikovaně, ale u každého máte česky vypsané jeho vstupní a výstupní produkty, takže rozhodně nemusíte tápat a zkoušet náhodné kombinace.

Potřeby podniků jsou také komplikovanější, do továrny už nestačí dovážet jen jednu komoditu, ale hned několik, což naplno zaměstná vaše strategické myšlení.

Je toho zkrátka hodně, co by se na Simutransu dalo vychvalovat, ale na všechno jistě přijdete sami. Žánr budovatelských strategií totiž není pro každého, ale kdo mu jednou propadl, jej jen tak snadno neopustí.

Poznámka k instalaci: nejdříve je nutné si stáhnout si základní balík, rozbalit ho a do stejného adresáře k němu pak rozbalit spustitelný soubor pro Windows.

DOWNLOAD, WIN, homepage, 1.6 + 0.5 MB, 9/10

Reklama

Související články

HRA: Ski Challenge 2005 - perfektní sjezd

Zima je sice v plném proudu a pokud některým závidíte jarní prázdniny a možnost výletu do hor, pak alespoň zkuste tuto hru. Graficky je naprosto perfektní...

HRA: Ball Racer - závody koulí

S docela netradičním nápadem přichází hra Ball Racer. Zatímco všude jinde závodí auta, zde se mezi sebou rozhodly měřit síly obyčejné koule. Jak to vše dopadlo...

HRA: Arcade Racing - agresivní závodění

Pokud zrovna máte chuť na vyvážený mix závodění a akce, který je navíc zabalený do slušivého grafického kabátku a nabízí i propracovaný herní systém,...

Výběr článků

Načítám