Hlavní obsah

E3: Herní Project xCloud odstartuje v říjnu

Novinky, rim
Los Angeles

Zástupci společnosti Microsoft se na veletrhu E3 rozpovídali o chystané službě Project xCloud, díky které bude možné hrát i moderní tituly na pomalých počítačích. Prozradili mimo jiné to, že chystaná herní platforma poběží už na současné generaci konzolí.

Foto: David Ryneš, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Smartphony, tablety, televize, počítače či konzole – na všech těchto zařízení bude možné hrát i nejmodernější hry díky Projectu xCloud. Zástupci amerického softwarového gigantu také prozradili, že start herní platformy je plánován na říjen letošního roku.

Detaily o tom, jak bude Project xCloud přesně fungovat, však zatím neprozradili. Otazník visí také nad cenou, za kterou bude Microsoft službu nabízet.

Project xCloud by měl být v podstatě streamovací herní službou. Uživatelé za určitý poplatek budou moci využít výpočetní výkon počítačů Microsoftu, který je pro chod moderních her nezbytný, a na svém zařízení si pak zobrazí už jen samotnou hru.

V podstatě jedinou podmínkou tak bude rychlé internetové připojení, aby mohl být obraz přenášen ve vysokém rozlišení a se všemi detaily. Takto streamovanou hru by mělo jít bez problémů pustit i na pomalejších počítačích nebo průměrných chytrých telefonech a počítačových tabletech.

Konkurence to už zkusila

Na podobném principu založila svůj úspěch také konkurenční konzole Nvidia Shield, která sice nepatří k těm nejvýkonnějším, ale bez problémů na ní fungují i novější hry díky službě GeForce Now.

Foto: archív výrobce

Nvidia Shield

Ta pro chod her využívá výpočetní výkon serverů Nvidie, a lidé proto nemusí být doma tak výkonnou konzoli. V praxi je toto řešení poměrně praktické, protože i když se budou zvedat hardwarové nároky jednotlivých titulů, Shield si s tím hravě poradí – on sám totiž žádný vysoký výkon na pouhý „přenos“ obrazu přes internet nepotřebuje.

Právě proto si Nvidia mohla dovolit namontovat do televizní konzole pouze součástky, které se podobají výbavě chytrých telefonů a počítačových tabletů. A podobnou taktiku nyní chystá Microsoft u jednoho z nových Xboxů.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám