Hlavní obsah

Zmar druhé světové války v Battlefield V

Novinky, David Ryneš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vývojáři z DICE jsou od vydání čtvrtého dílu válečné série Battlefield jak na horské dráze. Čtvrtý díl se netěšil velké popularitě a měl hromadu problémů. Ty se jim podařilo opravit v následujícím Battlefieldu 1 z první světové války. Loni oznámili Battlefield V a už samotné oznámení vyvolalo v herní obci velkou vlnu nevole. Jak se jim nový díl povedl?

Upoutávka na hru Battlefield VVideo: DICE

 
Článek

Pátý Battlefield stejně jako ten předchozí obsahuje tzv. War Stories. To jsou krátké příběhové kampaně pro jednoho hráče, které ukazují příběhy několika postav. Hráči se tak momentálně ocitnou v Severní Africe, ve Francii či v Norsku. Nejenže je rozdílné prostředí, ale také protagonisté v těchto příbězích.

Foto: archív tvůrců

Ukázka ze hry Battlefield V

V norské kampani se hráči zhostí role mladé Solveig, která musí osvobodit svou matku ze spárů Němců. Ve Francii se naopak ocitnou v roli Demeho, který se na každém kroku potýká s rasismem. Severoafrická kapitola se točí kolem odsouzeného Brita Billyho Bridgera.

Zde vývojáři narazili, protože ačkoliv jsou prostředí rozhodně lákavá oproti neustále ždímanému vylodění v Normandii apod., tak se jim nedaří vyvolat ony chtěné emoce. Provedením jsou o něco horší než ve dva roky starém Battlefieldu 1. Navíc jsou momentálně pouze tři, ačkoliv během prosince by měl dorazit další příběh.

Foto: archív tvůrců

Ukázka ze hry Battlefield V

Na letošních War Stories je tak až moc vidět, že titul cílí primárně na režim pro více hráčů. V pasážích, kde je nutné se plížit, chybí hromada různých schopností, které běžně ve hrách orientovaných na plížení jsou. I přes působivé filmečky a hezký vizuál se však tyto malé kapitoly nemohou rovnat například skvělé kampani v Call of Duty: WW2.

Tím hlavním se tak i letos opět stává režim pro více hráčů. Ten se v Battlefieldu 1 povedl a letošní díl na jeho systémech hodně staví. Hráči se tak opět vrhnou na rozsáhlá bojiště, kde v různých rolích změří své síly. Ačkoli v těchto vodách umějí vývojáři chodit, nenabízejí nic, co by posunulo žánr dál. Navíc jejich verze Battle Royale režimu, kterou například konkurenční Call of Duty Black Ops 4 nabídlo hned při vydání, vyjde až během března příštího roku pod názvem Firestorm.

Foto: archív tvůrců

Ukázka ze hry Battlefield V

Nechybějí tak klasické režimy, jako je tradiční Conquest na dobývání bodů, Team Deathmatch, Domination atd. Tím hlavním lákadlem je však režim Grand Operations. V něm totiž probíhá válka několik dnů v řadě a jeden zápas se tak může protáhnout klidně i na hodinu herního času. Hráči v nich buďto dobývají, či brání důležitá místa a podle toho, jak se jim dařilo, budou zvýhodněni, či nezvýhodněni v následujícím dni bojů.

Například v nizozemském Rotterdamu musí první den hráči zničit protivzdušná děla. Pokud se jim to podaří, tak další den mají mnohem více životů a zdrojů k bojování. Další den se boje přesunou do historické čtvrti Rotterdamu. Pokud jeden tým vyhraje tři dny po sobě, bitva končí. Pokud však nikoli, tak se hra posune do dalšího, čtvrtého dne. V něm mají hráči omezený počet nábojů a pouze jeden život. Právě tyto vyvážené zápasy měly naprosto perfektní atmosféru válečného běsnění.

Foto: archív tvůrců

Ukázka ze hry Battlefield V

Pocit z války tak podporuje pro sérii typická vojenská technika. Co však vylepšilo hratelnost, a to hlavně v rámci spolupráce, jsou přepracované herní třídy. Odstřelovači nyní nemají tolik nábojů, a tak nemohou otravně odstřelovat z jednoho místa po dobu několika minut. Medici jsou nyní také mnohem efektivnější.

To podtrhuje větší důraz na skupinové hraní a odemykání zbraní. Hráči totiž musejí získávat tzv. Company mince, a to plněním různých úkolů a zvyšováním své úrovně. Tyto úkoly tak nutí hráče do větší týmové práce, protože jejich plnění je stěžejní pro získání nových předmětů.

Foto: archív tvůrců

Ukázka ze hry Battlefield V

Velkou změnou je také možnost stavět barikády, vylepšovat obranné pozice či nový systém pohybu, kdy hráč může plynule z výskoku skončit v lehu, poté se otočit na záda a stále v lehu se šoupat jiným směrem. Systém pohybu se celkem rychle dostane do krve, a ačkoliv občas nějaká salta hráčů působí komicky, tak funguje dobře.

Po grafické stránce je titul opět pastvou pro oči. Jestli v DICE něco vážně umějí, tak to je využití jejich technologie Frostbite. Ať už jde o působivé pohledy na polární záři nad Norskem během noční příběhové kampaně, nebo na všudypřítomnou destrukci během multiplayerového klání. Hra vypadá a zní opět skvěle.

Foto: archív tvůrců

Ukázka ze hry Battlefield V

Bohužel přes to všechno narazili vývojáři opět na různé technické problémy jako ve čtvrtém dílu. Na počítačích se hra nepříjemně zasekává, v roli medika se při oživování spoluhráče cuká kamera, často se vyskytuje problém s detekcí zásahu nepřátel atd.

Jeden krok dopředu a dva dozadu. Tak by se dalo popsat vydání nového Battlefieldu. Naštěstí jak tomu dnes bývá, tak i Battlefield V se bude postupně vyvíjet, a to navíc zadarmo. V rámci tzv. Tides of War se hráči mohou těšit na novou příběhovou kapitolu, kooperační režim, nové mapy, rozšířený arzenál a nové režimy do kompetitivního klání.

Foto: archív tvůrců

Ukázka ze hry Battlefield V

Během toho všeho budou samozřejmě vývojáři reagovat na ty největší neduhy, které hru momentálně sužují, a tak je možné, že za několik měsíců bude hra perfektně vyšperkovaná. Nyní je však povinností pouze pro fanoušky série. Tomu nasvědčuje i fakt, že se hry prodalo o 50 procent méně než Battlefieldu 1 při vydání. U vývojářů z DICE už si hráči radši počkají pár týdnů na záplaty, aby si pak hru pořádně užili.

Battlefield V vyšel pro osobní počítače a herní konzole PlayStation 4 a Xbox One.

HODNOCENÍ: 6/10

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám