Hlavní obsah

Nintendo je ve ztrátě, navzdory úspěchu hry Pokémon Go

Japonský výrobce herních konzolí a videoher Nintendo se navzdory celosvětovému úspěchu hry Pokémon Go propadl do ztráty a výrazně zhoršil celoroční výhled. Firma se totiž potýká s negativními dopady silné domácí měny. Ve druhém finančním čtvrtletí, které skončilo 30. září, podnik hospodařil s provozní ztrátou 812 miliónů jenů (téměř 200 miliónů Kč). Ve stejném období loni vytvořil provozní zisk 7,83 miliardy jenů.

Upoutávka na hru Pokémon GoVideo: Niantic

 
Článek

Firma nyní předpokládá, že celoroční provozní zisk dosáhne 30 miliard jenů, zatímco v předchozí prognóze jej odhadovala na 45 miliard jenů. Společnost už dříve varovala, že úspěch hry Pokémon Go bude mít na její hospodářské výsledky pouze omezený vliv.

Cena akcií Nintenda se v červenci díky popularitě hry Pokémon Go více než zdvojnásobila, později však akcie značnou část tohoto nárůstu smazaly.

Foto: David Ryneš, Novinky

Ukázka z aplikace Pokémon GO

Za vývojem titulu Pokémon Go stojí vývojářské studio Niantic, které získalo licenci od společnosti Nintendo. Jakým dílem se oba podniky o zisk ze hry dělí, je doposud tajemstvím.

Z finančních výsledků však lze vyčíst, že podíl Nintenda rozhodně není dominantní a s největší pravděpodobností se oba podniky nedělí ani 50:50.

Ani konzole netáhne

Nejnovějším přírůstkem, kterým se minulý týden pochlubila společnost Nintendo, je televizní konzole Switch. Do češtiny by se to dalo přeložit jako Přepínač a pravděpodobně nejlépe vystihuje to, co novinka skutečně umí.

Nintendo SwitchVideo: archív výrobce

A co vlastně novinka umí? V první řadě je Switch plnohodnotnou televizní konzolí. Ve chvíli, kdy zařízení vytáhnete z dodávané dokovací stanice, máte kapesní herní systém s vlastní obrazovkou. Nintendo tak odbourá nutnost pořizování dvou zařízení, na doma i na cesty bude stačit jen jedno.

O hře Pokémon Go

Pokémon Go se těší tak nebývalé popularitě především proto, že hráči musí aktivně hledat pokémony ukryté různě po městě. Stačí spustit aplikaci v chytrém telefonu a podle mapy pak vyrazit na lov.

Samotný odchyt pak probíhá prostřednictvím zabudované kamery v mobilu nebo tabletu. Přes displej mobilního zařízení totiž ve skutečném prostoru uživatelé virtuální příšerky vidí.

Hra tedy staví na principu tzv. rozšířené reality. Na displeji telefonu je schopna vykreslit virtuální předměty v reálném prostředí.

Za vývojem titulu Pokémon Go stojí vývojářské studio Niantic, které získalo licenci od společnosti Nintendo.

Zařízení má na obou bocích odnímatelné bezdrátové ovladače, které nesou název Joy-Con. Hráč může použít Joy-Con ovladač v každé ruce, případně jeden půjčit kamarádovi, se kterým bude hrát. Přikoupit samozřejmě půjdou i další, aby mohlo na systému hrát více lidí najednou.

Reklama

Výběr článků

Načítám