Hlavní obsah

Hity letošních Vánoc? Drony, chytrá elektronika i virtuální realita

Novinky, mif

Celá řada Čechů objeví pod vánočním stromkem nový chytrý telefon či počítačový tablet. Někteří se však budou radovat i z daleko zajímavějších a zábavnějších dárků, jako jsou drony či nejrůznější helmy pro virtuální realitu. Vyplývá to z vyjádření prodejců pro deník Právo.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

Již tradičně vzroste před Vánocemi podle odhadů obchodníků zájem o mobily, televizory a počítače – především tedy o notebooky.

Klasickým sestavám budou holdovat především hráči. „Očekáváme zvýšený zájem převážně o herní konzole a počítačové sestavy, jejichž prodeje letos pozitivně stimuluje uvedení nových grafických čipů,“ uvedl obchodní ředitel CZC.cz Tomáš Pilský.

Zájem o herní systémy – konkrétně o helmy pro virtuální realitu – potvrzuje také marketingový ředitel Alzy Karel Kučera: „Horkým favoritem z pohledu cenové dostupnosti a zábavy pro celou rodinu je PlayStation VR Starter Kit. Již po nedávném uvedení do prodeje jsme o herní sestavu zaznamenali obrovský zájem zákazníků. Virtuální realita je nastupujícím fenoménem doby a je jisté, že řada vánočních dárků určených pro celou rodinu bude právě z této oblasti.“

Propastné cenové rozdíly

Zájem lidí o nový virtuální headset od Sony není zas tak překvapivý. Ceny brýlí pro virtuální realitu jsou v tuzemsku totiž poměrně vysoké. Například model HTC Vive se v obchodech nabízí za 23 000 Kč a Oculus Rift za 19 tisíc. PlayStation VR tak díky tomu působí tak trochu jako zjevení, zakoupit jej je možné totiž už za 10 500 Kč.

BEZ KOMENTÁŘE: Virtuální headset PlayStation VRVideo: archív výrobce

Rozdíly mezi uvedenými headsety se samozřejmě také najdou. Modely Oculus Rift a HTC Vive jsou určené pro použití s klasickým počítačem, novinka od Sony pak pracuje výhradně s televizní konzolí PlayStation 4.

Kvalitou, respektive schopností vtáhnout uživatele do světa virtuální reality by však všechny zmiňované verze měly být velmi podobné.

Fitness náramky a chytré hodinky

Nejen okolo virtuální reality se však budou točit letošní Vánoce. „Kromě produktů pro virtuální realitu očekáváme velký zájem ze strany technologických nadšenců také o produkty pro chytrou domácnost. Své zákazníky si jistě najdou také produkty spadající do segmentu nositelné elektroniky, o které jeví zájem stále větší procento zákazníků,“ doplnil Pilský.

Nositelná elektronika má různá zaměření. Například fitness náramky se snaží monitorovat zdravotní stav a kondičku, chytré hodinky zase dovedou přenášet data z telefonů a tabletů, a dokonce v některých případech i telefonovat. Zobrazování času je u nich až druhotná funkce.

„Mezi nejčastějšími vánočními hity najdeme také drony a akční kamery, jejichž výrobci nachystali na podzim uvedení nových modelů,“ předpověděl Milan Šmíd, manažer služby Zboží.cz, kterou provozuje společnost Seznam.cz.

Jeho slova potvrdil také mluvčí obchodu Mall.cz Jan Řezáč: „Létající drony či kvadrokoptéry jsou jistě lákadlem. Dražší modely navíc mohou prostřednictvím zabudovaných Full HD kamer přenášet obraz ze vzduchu živě přímo do chytrého telefonu. Velkým hitem podle nás bude žhavá novinka od společnosti GoPro, skládací dron Karma.“

BEZ KOMENTÁŘE: Dron GoPro KarmaVideo: archív výrobce

Letošní sezóna bude rekordní

Lákadel technologického světa je pro konec roku skutečně nespočet. To by se mělo pozitivně promítnout i do počtu uskutečněných objednávek. „Segment e-commerce v posledních letech neustále skokově roste. Proto předpokládáme, že i nastávající vánoční sezóna bude pro e-shopy rekordní,“ konstatoval Šmíd.

Jednotliví prodejci odhadují nárůst objednávek proti loňskému roku o 20 až 40 procent.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám