Hlavní obsah

Čekání je u konce, herní konzole s výkonem superpočítače míří do Česka

Novinky, ort

Společnost Nvidia ukázala světu televizní konzoli nazývanou Shield už na jaře loňského roku. Tehdy ale ještě nikdo netušil, kdy se tento extrémně výkonný stroj ukáže v Česku. Tuzemští zákazníci si nakonec museli počkat více než rok, protože novinka se dostala na pulty obchodů až nyní.

Foto: archív výrobce

Herní konzole Nvidia Shield

Článek

Shield však nabízí jen pár vybraných prodejců, přičemž ceny startují těsně pod hranicí 5500 korun. Podle nákupního rádce Zboží.cz, který provozuje společnost Seznam.cz, se však cena v závislosti na modelu může vyšplhat až na 9500 Kč.

Dražší verze jsou totiž vybaveny 500GB diskem, zatímco levnější základní model má pouze 16GB paměť. Ostatní hardwarové parametry jsou však totožné.

Foto: archív výrobce

Herní konzole Nvidia Shield

Základem je čip Tegra X1, který by měl poskytovat stejný výkon jako superpočítače v roce 2000. Je podle tvůrců 35krát výkonnější než Apple TV, která u televizorů slouží především jako multimediální centrum a okrajově také jako herní platforma. Sedminásobně pak novinka převyšuje výkon Fire TV od Amazonu.

Jeden z největších výrobců grafických čipů na světě se nebojí ani srovnání s plnohodnotnými herními konzolemi. Proti dosluhujícímu modelu Xbox 360 od Microsoftu má více než dvojnásobný výkon. Nutno podotknout, že do srovnání s nejnovějším Xboxem One se zástupci Nvidie nepustili.

Nahradí i multimediální centrum

Výkon je v první řadě využit samozřejmě pro hry. Ty jsou nabízeny prostřednictvím speciálního obchodu od Nvidie a jsou jich k stovky. Shield zvládne ale u televizoru díky operačnímu systému Android TV fungovat také jako plnohodnotné multimediální centrum. Sledovat je na něm možné videa ve 4K rozlišení, stejně jako brouzdat po internetu a instalovat nejrůznější aplikace.

Součástí balení je jeden bezdrátový herní ovladač, další je možné dokoupit jako volitelné příslušenství.

Zakoupit je možné také ovladač, který místo her slouží k ovládání multimediálních funkcí. Prostřednictvím něj je navíc možné konzoli ovládat hlasovými příkazy, stejně tak je k němu možné připojit klasická kabelová sluchátka. Zvuk je pak z konzole přenášen bezdrátově prostřednictvím ovladače s technologií bluetooth.

Foto: archív výrobce

Herní konzole Nvidia Shield

Reklama

Výběr článků

Načítám