Hlavní obsah

Axiom Verge je skvělým návratem k prvním hrám

Novinky, ryn

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Metroid, Contra, Bionic Commando či Castlevania. To jsou základní pilíře, na kterých staví již od osmdesátých let všechny dvourozměrné akční adventury. Nyní armáda jednoho muže v podání Toma Happa - dříve zaměstnance ve studiu EA Tiburon - vydává výlet do minulosti v titulu Axiom Verge, který se těchto pilířů drží zuby nehty.

Upoutávka na hru Axiom VergeVideo: archív tvůrců

 
Článek

Hráč se v Axiom Verge ujímá role vědce, kterého během nezdařeného experimentu v laboratoři zasype celá budova. Následně se Trace  probouzí v neznámém světě plném vetřelců a v hlavě mu zní tajemný ženský hlas, jenž ho naviguje nově nastartovaným dobrodružstvím. První úkol, který dostane, je získat zbraň. Axiom Verge tak doopravdy vzdává hold klasikám z minulého století. Příběh není ovšem tak černobílý, jak by se na začátku mohlo zdát.

Trace postupně objevuje, že ne všem může věřit, a pomalu odkrývá tajemství světa, ve kterém se ocitl. Hráči toto tažení zabere zhruba něco málo přes deset hodin, ale pokud hodlá hru projít na 100%, získat všechna dostupná vylepšení a prozkoumat všechny skryté lokace, tak se to může lehce vyšplhat na dvojnásobek.

Foto: David Ryneš, Novinky

Ukázka ze hry Axiom Verge

Ovládání je perfektní a vyvolává přesně ten samý pocit, jako akční hopsačky na starém Nintendu či Super Nintendu. Hráč ovládá směr střel, jež vypouští ze všech možných zbraní, které během dobrodružství v nepřátelském světě nachází. S perfektním načasováním skáče z jednoho místa na druhé. Stejně jako tomu je v Metroidu, tak i zde se nachází jedna obří mapa, kterou odkrývá obrazovku po obrazovce.

Během odkrývání nejenže získává nové zbraně, ale také nachází různá vylepšení stávajících zbraní, jež mu pomůžou dostat se do míst, kam zpočátku nemohl. Samozřejmě ho občas překvapí tuhé souboje s bossy, kde se spoléhá hlavně na rychlost hráče vyhýbat se nepřátelským projektilům a zároveň zasazovat stěžejní zranění do citlivých míst nepřítele.

Foto: David Ryneš, Novinky

Ukázka ze hry Axiom Verge

Mezi ty nejužitečnější však patří dron, kterého Trace může ovládat na dálku z bezpečí štítu. Ten se dokáže rychleji dostat do hůře dostupných míst. Během hraní mu lze navíc vylepšit dosah, kam až ho Trace může ovládat, či nabídne možnost teleportovat postavu k místu drona.

Zmínku si samozřejmě zaslouží i audiovizuální zpracování. Celá stylizace, jak okolní obrázky z hraní napovídají, je doopravdy věrná starým hrám z 16ti-bitové éry a to také podtrhuje dokonalý, chiptunový soundtrack.

Foto: David Ryneš, Novinky

Ukázka ze hry Axiom Verge

Je tomu až k neuvěření, že jeden člověk dokázal smíchat všechny ty zábavné elementy ze starých nyní už retro her do jednoho uceleného výsledku, který rozhodně stojí za to. Pokud si chcete oživit vzpomínky, případně zažít to, co měli šanci prožít starší generace hráčů, tak Axiom Verge je jasná volba.

Axiom Verge vyšel pro konzoli PlayStation 4 a zítra (14. května) vychází pro osobní počítače s podporou operačních systémů Windows, Mac OSX a Linux.

HODNOCENÍ: 9/10

Reklama

Výběr článků

Načítám