Hlavní obsah

NHL 10: Tuhá výzva pro připravené

Novinky, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hokejová série NHL od EA se dočkala dalšího pokračování. Ačkoli v rámci stolních počítačů série už léta stagnuje, majitelé herních konzol si stěžovat příliš nemohou. Změn je sice stále méně, ale jednotlivé díly jsou od sebe jasně rozeznatelné a nepřináší jen aktualizaci soupisek. Jak dopadlo nejnovější pokračování se dočtete v naší recenzi.

Článek

Hokejový simulátor musí splňovat několik základních atributů a grafika rozhodně není prioritou - musí být zábavný, dobře hratelný a v neposlední řadě trvanlivý. Nová NHL jde kupředu v jednom - góly dávat snadno nebudete. Pokud jste měli v loňském ročníku jedno oblíbené místo, ze kterého jste pálili jednu branku za druhou, tak vám to končí. Kupředu jdou rychlé kombinace, které jsou úspěšnější než tvrdé střely.

NHL 10 obsahuje prakticky dva plnohodnotné módy, v jednom se chopíte role manažera, v druhém pak samotného hráče. Ne, to není novinka a bylo to možné už dříve. Teprve nyní to ale začíná mít šťávu. Když jste hráč, tak s vámi manažeři obchodují, jak se jim zlíbí a když už si začínáte zvykat na své nové spoluhráče, tak vám nejlepšího člena vašeho útočného tria prodají do jiného týmu. Tak je to i v reálu, sláva.

Naneštěstí mód jednoho hráče je poměrně jednoduchý. Úkoly nejsou nikterak těžké a pokud jste již hráli předchozí ročníky, tak se během první sezóny prokousáte z AHL do NHL a v druhé už bojujete o Stanley Cup. Tedy, pokud vás "vytrejdují" tak šťastně jako mě do Detroitu.

Hardcore mód boduje

Týmová hra je na nejvyšší obtížnost o poznání těžší, ale po dvou sezónách budete opět na koni a pořádnou výzvou tak pro vás budou zápasy s dalšími živými hráči. Nicméně, je zde jedna skvělá změna, která vám herní zážitek může prodloužit o desítky hodin. Pokud si nastavíte mód hardcore, počítač vám přestane pomáhat. A to tak, že úplně. Budete tedy nahrávat na brusle svým spoluhráčům a potit se o poznání více. Pro nováčky do NHL jistě absolutní peklo, pro zkušené zkouška ostrá jako nová žiletka.

Hudební doprovod v čele s kapelou Greenday je v pořádku a nepadá pod každoroční nadprůměrnou kvalitu. Vizuální zpracování pro konzoly je proti tomu na PC nesrovnatelné a zamrzí tak jen absence českého komentáře. U fotbálku FIFA skvěle dotváří atmosféru a jistě by stálo za zvážení povolat Roberta Zárubu, aby hráčský zážitek posunul do jiného levelu. Anglické komolení českých jmen a názvů je úsměvné, ale nevhodné.

Nevhodné do 16 let

Co se týče herních změn, tak přibyly boje u hrazení, které vám zpočátku budou dělat problémy, ale až si na ně po několika zápasech zvyknete, tak přijdete na to, že mají velmi jednoduché zákonitosti. Druhou novinkou jsou boxerské souboje z vlastního pohledu, kvůli kterým hra dostala v Evropě označení "nevhodná pro hráče do 16 let". Tohoto označení se dočkala i za nevhodnou mluvu, tu jsme ale ve hře nepostřehli.

Shrnuto podtrženo, jde opět o nejkvalitnější hokej v historii, jenže změn je poněkud málo. Pravda je, že boje u hrazení a o něco vyšší obtížnost dělají ze hry daleko hratelnější kousek, než byl ten loňský. Na náš vkus by jich ale mohlo být o něco více, ať se nedostaneme do podobné stagnace, jako už je několik let na stolních počítačích.

HODNOCENÍ: 8/10

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám