Hlavní obsah

Pomozte se svým PlayStationem 3 zbavit lidstvo rakoviny

Novinky, adr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Majitelé konzolí Sony PlayStation 3 nemusí výpočetní výkon přístroje používat pouze na hraní nebo spouštění filmů uložených na Blu-ray nosičích. Nově se mohou zapojit i do projektu Folding@home, který zjišťuje vliv bílkovin na některá lidská onemocnění jako je například rakovina.

Článek

Folding@home program je celosvětovým projektem, který se snaží využít co možná největší množství distribuované výpočetní síly. Experiment zahájila Stanfordská Universita.

Výzkumníci se zaměřují na proces, při němž se bílkoviny v lidském těle napojují na určité molekuly. Při špatném splynutí proteinu a patřičné látky může u člověka propuknout celá řada nejrůznějších nemocí - od rakoviny po Alzheimera.

Studovat tento proces je však nesmírně výpočetně náročné, uvádí vědci. Je zapotřebí využít velmi výkonné počítače. Výzkumné instituce toto řeší tak, že do některých projektů pozvou desetitisíce počítačů celého světa (například výzkum SETI@home, který pátrá po mimozemských civilizacích) nebo jako dnes herní konzole PS3 při programu PS3/Folding@home.

23. března projekt startuje

Majitelé PS3 se mohou do projektu zapojit od 23. března. Výkon jejich mašinky se k Folding@home výzkumu přidá vždy, když jimajitel nebude právě používat. Vlastníci PS3 budou moci sledovat vědecké výpočty v reálném čase, doplnili zástupci japonské Sony, která je výrobcem těchto herních konzolí.

V České republice odstartuje prodej PlayStationů 3 o půlnoci z 22. na 23. března. Nadšenci si mohou vůbec první "české" PS3 koupit v prodejně ELVIA-PRO na Karlově náměstí 19 v Praze 2. Oficiální ceník PS3 naleznete zde. Dodejme, že PlayStation 3 v černé barvě, vybavený 60 GB pevným diskem a WiFi rozhraním, nabídne Sony za 16 900 korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám