Hlavní obsah

Zpomalené herní grafiky přijdou v červnu

Novinky, bri

Ještě před letními prázdninami by se na pultech obchodů měly objevit speciálně upravené herní grafiky řady GeForce RTX 30, které se budou zpomalovat při těžbě kryptoměn. Společnost Nvidia tak chce vyřešit dlouhodobý nedostatek grafických karet pro běžné uživatele.

Foto: archív výrobce

GeForce RTX 3080 v provedení od společnosti Asus.

Článek

Hned na úvod je nutné zdůraznit, že příchod takto upravených grafik společnost Nvidia oficiálně nepotvrdila, nicméně server VideoCardz zveřejnil uniklý plán, ze kterého je patrné, že upravené grafiky skutečně přijdou v červnu na trh.

A co je možná ještě zajímavější, zpomalena nebude pouze karta GeForce RTX 3060, jak se doposud spekulovalo, ale prakticky celé portfolio modelů řady RTX 30.

Nvidia sníží výkon herních grafik. Kvůli těžařům

Hardware

Model GeForce RTX 3060 byl přitom vůbec prvním modelem, který byl vybaven speciálním antitěžařským mechanismem. Karta dovedla sama detekovat těžební mechanismy, načež automaticky snížila svůj výkon na polovinu.

Tuto ochranu ale paradoxně pomohla těžařům obejít přímo společnost Nvidia, když vydala betaverzi ovladačů ve verzi 470.05, které odemykaly plný potenciál herní grafiky i během těžby. Jak se nyní zdá, nešlo vůbec o žádnou chybu – Nvidia si totiž první ovladače u grafiky RTX 3060 pouze testovala, aby mohla zpomalující mechanismus nasadit napříč celým svým portfoliem.

Novější karty přitom nebudou kompatibilní se zmiňovanými ovladači ve verzi 470.05. To jinými slovy znamená, že těžaři nebudou moci žádným jednoduchým způsobem omezení výkonu obejít.

Foto: archív výrobce

GeForce RTX 3060

Jak se těží bitcoiny a další kryptoměny

Neustále rostoucí hodnota bitcoinu a dalších virtuálních měn vyvolala doslova zlatou horečku. A to nejen mezi investory, kteří s vidinou možného zisku horentně skupují, co se dá.

Platí to také o těžařích, kvůli kterým se prakticky celý svět potýká s nedostatkem grafických karet. Situace došla dokonce tak daleko, že těžaři začali ve velkém skupovat i herní notebooky, aby je využili pro těžbu.

Jak je tedy z řádků výše patrné, největší poptávka je po hardwaru, který by jinak našel uplatnění v herních sestavách. Pro těžbu bitcoinů či jiných kryptoměn je potřeba mít celou farmu extrémně výkonných počítačů, které se říká mining rig.

Na všechny takto zapojené stroje se nainstaluje speciální software, který pak počítá předem nastavené výpočty, jejichž výsledkem je zisk virtuálních mincí. Za ty je pak možné nakupovat prakticky cokoliv, případně je směnit za skutečné peníze.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám