Hlavní obsah

Zájem o počítače dále roste. Největší výrobce ohlásil rekordní tržby i zisk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Čínský výrobce osobních počítačů Lenovo Group má za první čtvrtletí svého finančního roku rekordní tržby i zisk. Firma ve středu uvedla, že čistý zisk meziročně zvýšila téměř o 120 procent na 466 milionů dolarů (deset miliard Kč). Očekává také, že poptávka po osobních počítačích poroste i nadále, a to nejméně do roku 2025. Pandemie totiž podle předpokladů firmy navždy změnila způsob, jak lidé žijí a pracují. Lenovo je největším výrobcem osobních počítačů na světě.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Logo čínského výrobce počítačů Lenovo

Článek

Tržby stouply o 27 procent na 16,9 miliardy USD. Stejně jako zisk překonaly odhady analytiků. Marže čistého zisku vystoupila na 2,8 procenta, což je nejvyšší hodnota dosažená za poslední roky.

Společnost Lenovo uvedla, že nepozoruje pokles poptávky vyvolané pandemií, jak očekávali někteří analytici. „Hybridní pracovní model se stane novým normálem, počítač se vrátil do centra práce a života lidí,“ řekl podle agentury Reuters předseda představenstva a generální ředitel společnosti Lenovo Jüan-čching Jang.

Evropskému trhu se smartphony kraluje Xiaomi

Mobil

Šéf podniku dodal, že globální nedostatek čipů možná potrvá až do první poloviny příštího roku a že společnost má stále značný objem nevyřízených objednávek. Lenovo ale těží z hybridního dodavatelského řetězce, který získává součástky externě a z vlastní výroby.

Celosvětové dodávky osobních počítačů se ve druhém kalendářním čtvrtletí podle údajů společnosti Canalys z minulého měsíce meziročně zvýšily o 13 procent na 82,3 milionu. Společnost Lenovo třetí kvartál po sobě dodala na trh více než 20 milionů počítačů. Její tržní podíl činil 24,4 procenta, za ním podle Canalys následovaly firmy HP s podílem 22,6 procenta a Dell se 17 procenty.

Akcie Lenovo po zprávě přidávaly kolem osmi procent a byly na cestě k nejvýraznějšímu zpevnění od 30. března. Od začátku roku zpevnily o více než pět procent.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám