Hlavní obsah

Zájem o počítače a elektroniku roste. Čeští výrobci ohlásili stamiliardové tržby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tržby výrobců počítačů, elektronických a optických přístrojů v Česku loni meziročně vzrostly o 10,4 procenta na 374,4 miliardy korun. Proti krizovému roku 2009 byly více než o polovinu vyšší. Vývoz vzrostl meziročně o 17 procent, dovoz se zvýšil o 13,2 procenta. Vyplývá to ze společných statistik ministerstva průmyslu a obchodu (MPO) a Českého statistického úřadu.

Foto: Kin Cheung, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

Charakteristickým znakem odvětví je navrhování a používání integrovaných obvodů a specializovaných miniaturních technologií. Více než poloviční podíl má výroba počítačů a periferních zařízení. Firmy v oboru dále vyrábějí například měřicí, zkušební, navigační a časoměrné přístroje, elektronické součástky a desky, komunikační zařízení, spotřební elektroniku, optické přístroje a fotoaparáty nebo magnetická a optická média.

„Elektronika a elektrotechnika je navíc subdodavatelem pro mnoho dalších oborů hospodářství, zejména automobilový průmysl a strojírenství. Oddíl se může pochlubit tím, každý třetí elektronický mikroskop je vyroben v České republice,“ uvádí MPO.

Počítače táhnou. Největší výrobce si citelně polepšil

Hardware

Foxconn, Panasonic a další

Mezi nejvýznamnější podniky na domácím trhu v odvětví podle MPO patří například ON Semiconductor Czech Republic, Foxconn CZ, Inventec, Wistron Infocomm, Inventec, ADC Czech Republic, Laird, Panasonic AVC Networks Czech, Continental Automotive Czech Republic, FEI Company, Tescan Orsay Holding, UJP Praha nebo Meopta-optika.

Počet firem v oboru loni meziročně vzrostl o 0,8 procenta na 3270. Počet zaměstnanců se zvýšil o dvě procenta na 49 289. Průměrná mzda stoupla o 7,9 procenta na 33 091 korun. V porovnání s průměrnou mzdou v celé ČR byla o 3,8 procenta vyšší.

Vývoz se meziročně zvýšil o 17 procent na 738,2 miliardy korun. Dovoz vzrostl o 13,2 procenta na 730,2 miliardy korun. Největší objem exportu směřoval do Německa (32 procent), následovaly Nizozemsko (deset procent), Velká Británie (sedm procent) a Francie (pět procent). V dovozu patřila polovina Číně. Následovaly Německo (12 procent), Nizozemsko (pět procent) a Malajsie (čtyři procenta).

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám