Hlavní obsah

Výkonnější počítače s vlastními čipy nabídne Apple ještě letos

Novinky, rim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V kuloárech se již delší dobu mluví o tom, že společnost Apple pracuje na výkonnějších verzích svého čipu M1. První počítače by jej přitom měly dostat ještě letos, uvedla agentura Bloomberg. Apple však zatím o všech novinkách zarytě mlčí.

Představení all-in-one sestavy Apple iMac (2021)Video: archiv výrobce

 
Článek

Apple letos odhalil již dva stroje, které pracují s jeho loňským čipem M1 – konkrétně all-in-one sestavu iMac a tablet iPad Pro. Už v loňském roce se pak představily vylepšené MacBooky a stolní sestava Mac Mini s těmito procesory.

Právě poslední dvě zmiňované kategorie by přitom měly dostat podle agentury Bloomberg nové čipy jako první. Stát by se tak podle očekávání mělo letos na podzim, kdy pravidelně americký počítačový gigant odhaluje novinky pro předvánoční sezónu.

Foto: archív výrobce

Nový iPad Pro

Aktuální verze Apple M1 disponuje osmi procesorovými jádry (CPU), podle agentury Bloomberg ale firma pracuje na výkonnější variantě, která bude disponovat 10 jádry CPU, tento model je údajně již ve výrobě.

Nový čip nemá vynikat pouze svižnějším pracovním tempem, ale především přinést podporu pro větší kapacitu operační paměti. V současnosti totiž mohou lidé vybírat pouze mezi modely s 8GB a 16GB pamětí, novinka však má zvládat až 64 GB.

Do budoucna nic jiného

Apple se netají tím, že bude postupně procesory od Intelu nahrazovat ve všech nabízených modelech vlastními čipy ze série Apple Silicon. Do budoucna se tedy s ničím jiným nepočítá.

Pro úspěch tohoto ambiciózního plánu je však nezbytné, aby softwaroví tvůrci připravili dostatek programů. Čip Apple M1 totiž staví na jiné architektuře než procesory od Intelu. Jedná se o procesory založené na architektuře ARM, které se v současnosti používají hlavně v mobilních telefonech a tabletech spíše než v počítačích.

Běžné aplikace stavěné na platformy od Intelu tak na nových počítačích fungují pouze prostřednictvím speciálního emulátoru Rosetta 2. A přesně to bude platit také pro všechny nové čipy od Applu.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám