Hlavní obsah

Vydání nejvýkonnější herní grafiky se posouvá. Opět

Novinky, Ondřej Husák

Už na konci měsíce jsme se podle serveru VideoCardz měli dočkat uvedení nejvýkonnější herní grafiky – modelu GeForce RTX 3080 Ti. Nakonec je ale vše jinak a premiéra se opět odkládá. Nakonec se tedy podle dostupných informací dočkáme hned dvou nových karet během jediného měsíce.

Foto: archív výrobce

GeForce RTX 3080

Článek

Původně se předpokládalo, že nová herní modla si odbude premiéru už v únoru. Kvůli nedostatku čipů však byla premiéra odsunuta. Ani dubnová plánovaná prezentace se nakonec nestihla a na květen to nakonec také nevypadá.

Server VideoCardz nyní upozornil, že prodej byl z 25. května odsunut až na červen. Sice bychom se měli nové karty dočkat hned zkraje měsíce, ale stále je to o několik měsíců později, než se původně předpokládalo.

Herní modla přijde s levnější posilou. Ale počkáme si na ni déle

Hardware

K odsunutí údajně došlo kvůli tristní situaci na trhu s počítačovými čipy. Kvůli jejich nedostatku – a naopak velké poptávce ze strany uživatelů – koneckonců nejsou již několik měsíců na trhu dostupné prakticky žádné karty ze série RTX 30.

Dalším důvodem je fakt, že Nvidia několik posledních měsíců usilovně pracuje na protitěžebních mechanizmech. Karty jsou nedostupné totiž i kvůli tomu, že je ve velkém zkupují těžaři kryptoměn. Nové modely mají nicméně snížit svůj výkon na polovinu ve chvíli, kdy detekují těžební činnost.

Nvidia si od toho slibuje, že těžaři nebudou karty vykupovat ve velkém a situace na trhu se uklidní.

Zpomalené herní grafiky přijdou v červnu

Hardware

RTX 3080 Ti by se – už podle zvoleného jména – měla stát druhým nejvýkonnějším modelem na trhu. Ještě vyšší výkon totiž nabídne model RTX 3090, ten však primárně necílí na hráče, i když všechny moderní tituly na ní pochopitelně běží bez sebemenších problémů i ve vysokém rozlišení.

V červnu bychom se navíc měli dočkat také verze GeForce RTX 3070 Ti, která bude vylepšeným modelem RTX 3070. Ten se nabízí již od loňského roku. Novinka bude tedy patrně nabízet vyšší výkon, ale zároveň bude pomalejší než RTX 3080 Ti. Díky tomu by nicméně měla být levnější.

Na přesné cenové zařazení si ale budeme muset ještě počkat. Nvidia totiž příchod obou nových karet ještě oficiálně nepotvrdila.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám