Hlavní obsah

Ve stínu nových iPhonů. Apple nabídne také svoje nejlepší chytré hodinky

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už tento týden v pátek se na pultech obchodů objeví tři iPhony s pořadovým číslem 11, které si odbyly premiéru minulý týden. Ve stínu těchto novinek tak trochu zapadla zpráva o tom, že Apple zároveň odhalil svoje nejlepší chytré hodinky – a ty se také chystají v tomto týdnu do prodeje.

Apple Watch Series 5Video: archív výrobce

 
Článek

Apple se během slavnostní akce pochlubil, že hodinky Watch jsou vůbec tím nejprodávanějším produktem v rámci celého segmentu nositelné elektroniky. To jinými slovy znamená, že žádný konkurenční výrobce nemá ve své nabídce produkt, který by byl úspěšnější.

A novinka zvaná Watch Series 5 by měla dominantní postavení Applu ještě upevnit, neboť je ve všech ohledech lepší než předchůdce. Patrně tím nejmarkantnějším rozdílem je funkce Always-On displej. Díky této vychytávce bude malá dotyková obrazovka neustále zapnutá a bude zobrazovat čas jako u skutečných hodinek.

Tato funkce by přitom neměla mít negativní vliv na celkovou výdrž baterie, protože v rámci Always-On displeje se obrazovka přepne do extrémně šetřícího módu, který radikálně omezí obnovovací frekvenci panelu.

Foto: Stephen Lam, Reuters

Apple Watch Series 5

Podle informací výrobce by tak hodinky měly vydržet na jedno nabití to samé jako předchůdce – až 18 hodin. To v praxi znamená, že se bez elektrické zásuvky obejdou celý den. Na noc je ale bude nutné dávat do nabíječky.

Nejrůznějších vylepšení je nicméně u pětky daleko více, uvnitř hodinek se například nově ukrývá elektronický kompas. Nechybí ani vychytávky, kterými se chlubili někteří předchůdci – hodinky používají tzv. next-gen akcelerometr a gyroskop, díky čemuž dovedou bezpečně identifikovat pád. Na to budou podle zástupců Applu navázány další aplikace, aby mohly přivolat v případě potřeby pomoc. Hodí se to pro sportovce, seniory a samozřejmě pro celou řadu dalších uživatelů.

Potěší také schopnost měřit EKG. Všechny naměřené údaje se uloží v aplikaci Zdraví, exportovat se nicméně dají klidně i do PDF. Praktická je také možnost automatické hlídání fibrilace síní, díky čemuž jsou Apple Watch schopné v určitých intervalech automaticky provést sken.

Je vhodné podotknout, že s profesionálními zařízeními na měření v nemocnicích se pochopitelně chytré hodinky srovnávat nemohou – nejsou tak přesné. Přesto představují zajímavou možnost, jak si hlídat svůj zdravotní stav.

V prodeji se pátá generace hodinek s logem nakousnutého jablka objeví v pátek 20. září. V rámci předobjednávek jsou nicméně Watch Series 5 dostupné již nyní, ceny startují na 11 690 Kč (40mm varianta), respektive na 12 490 Kč (44mm verze). Existovat bude také varianta s titanovým a keramickým pouzdrem, ta se však bude prodávat až později.

Foto: Stephen Lam, Reuters

Apple Watch Series 5

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám